≫ 

Podsmevanje, ponižavanje, uvredljive poruke i ignorisanje među đacima biće kažnjivo: Škole dobijaju timove za prevenciju diskriminacije

Škola mora da prepozna kada je reč o "dečijem nestašluku", a kada o diskriminatornom ponašanju

  • 2

Podsmevanje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi sa učenikom zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti, omalovažavanje roditelja učenika iz istih razloga, primeri su diskriminacije koji se od 1.septembra zabranjuju i kažnjavaju u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva.

Srpska deca uče da su Beograd i Šumadija bili deo velike Hrvatske: Skandalozni udžbenik za 4. razred

To znači da se u osnovnim i srednjim školaama, predškolskim ustanovama i domovima za učenike i studente zabranjuje postupanje kojim se, na neposredan ili posredan, otvoren ili prikriven način, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa prema učenicima i zaposlenima.

Mali nasilnik će nositi ranac drugu koga pretuče: Stupio na snagu društveno koristan rad, evo kakve kazne čekaju đake koji krše školska pravila

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Vilček kaže da je 2016.godine donet Pravilnik koji je detaljno objasnio kako se prepoznaje diskriminacija, a da novi Pravilnik sadrži smernice i uputstva kako da škola ili druga ustanova postupa u slučaju bilo kakve diskriminacije.

Zabranjeno je izdvajanje dece po bilo kom osnovu, Foto-ilustracija: e-stock.us/Milos Rafailovic

- Do sada smo nailazili na dobre primere prakse kada su škole reagovale u slučaju prepoznate diskriminacije, ali to bi trebalo da bude ujednačeno i svaka ustanova u Srbiji može da koristi ovaj Pravilnik kao vodič. Nama je potrebno da sistem prepozna načine reagovanja i to je sve stavljeno u ovaj dokument - rekla je Vilček na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Pravilnik.

Ona je navela da postupanje ustanova, u slučaju prepoznate diskriminacije zavisi od konkretnog slučaja, ali da prema Pravilniku svaka škola od sada ima tim za prevenciju i suzbijanje nasilja i diskriminacije prema učeniku, zaposlenom ili trećoj osobi poput roditelja.

Vilček je naglasila da škola treba da prepozna kada je reč o "dečijem nestašluku", a kada o diskriminatornom ponašanju.

- Ako se radi o tinejdžerima, oni će iz raznih razloga pokušati da diskriminišu svoje vršnjake, ali i mlađe i starije, a obrazovni sistem treba da prepozna kada se radi o diskriminaciji. Takođe, treba obratiti pažnju i na etničke zajednice, poput romske, da bi se sprečila diskriminaciju - kaže ona.

Deca koja vređaju drugare biće kažnjena, Foto-ilustracija: Profimedia

Pomoćnica ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje Vesna Nedeljković rekla je Pravilnik nastao kao rezultat zajedničkog rada Ministarstva prosvete, UNICEF-a i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severina Leonardi istakla je da Srbija, koja je potpisnica Konvencije UN o pravima deteta, ima dugogodišnju tradiciju borbe protiv diskriminacije u školama, te da novi Pravilnik doprinosi uspostavljanju čvrstog antidiskriminitornog okvira u obrazovanju.

- Ovaj pravilnik utvrđuje konkretan kodeks ponašanja svih učesnika u sistemu obrazovanja i veoma je važan jer i civilnom društvu pruža priliku da se preduzima mere protiv diskriminacije - navela je Leonardi.

Prema novom Pravilniku zabranjuje se diskriminatorsko ponašanje zasnovano na rasi, boji kože, nacionalnoj pripadnosti ili etničkom poreklu, statusu migranta ili izbeglice, ubeđenjima, polu, rodnom identitetu, seksualnoj orjentaciji, imovnom stanju, socijalnom i kulturnom poreklu, smetnjama u razvoju i invaliditetu...

Propisuje se postupanje ustanove kada se posumnja ili utvrdi diskriminatorno ponašanje, načini sprovođenja preventivnih i interventnihaktivnosti ustanove protiv segregacije u obrazovanju, odnosno nedozvoljenog izdvajanja učenika na osnovnu ličnog svojstva.

Svaka škola će imati tim koji će se boriti protiv diskriminacije, Foto-ilustracija: Pixabay

U slučaju pojave diskriminacije ustanova treba da proveri dobijene informacije, zaustavi takvo ponašanje, obavesti i pozove roditelje, prikupi relevantne informacije i konsultacije, preduzme mera i aktivnosti i pracenje njihovih efekata.

Zaposleni su odgovorni za svoje izjave i ponašanja kojima se ispoljava i promoviše diskriminatorno ponašanje, stereotipi, predrasude i netolerancija prema pripadnicima manjinskih i osetljivih društvenih grupa kao što su, na primer, osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju i zdravstvenim teškoćama.

Pravilnik propisuje da roditelj deteta i učenika ne sme svojim ponašanjem u ustanovi da podstiče, pomaže, izazove ili na bilo koji način doprinese diskriminaciji i vređanju ugleda, casti ili dostojanstva ličnosti.

Direktor ima obavezu da preduzme Zakonom utvrđene mere i aktivnosti prema zaposlenom, roditelju i trećem licu koje se diskriminatorno ponašalo i prijavi slučaj nadležnim organima.

U slučaju diskriminatornog ponašanja zaposlenog utvrđuje se odgovornost u disciplinskom postupku, u skladu sa Zakonom. Odgovornost roditelja za diskriminaciju koju je izvršilo njegovo dete utvrdhuje se u prekršajnom postupku na osnovu Zakona. Ukoliko je izvršilac diskriminacije roditelj ili treće lice, odgovornost se utvrđuje pred Poverenikom ili u sudskom postupku u skladu sa zakonom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeja

    18. oktobar 2018 | 01:11

    Treba napraviti i neki tim za roditelje! Sce ovo iz kuce ide! Srbijo zapitajmo se u kakve ce nam ljude odrasti deca, kad se mrze kao mali sta ce biti kad porastu?!

  • Ledi

    18. oktobar 2018 | 11:46

    Konacno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA