Ako još niste kupili lektiru za klince, postoji odlična prilika: Više od 50 naslova za sve razrede za 100 dinara po knjizi

Tu je i novo izdanje slikovnice "Ježeva kuća" Branka Ćopića sa ilustracijama slavnog arhitekte Aljoše Josića

  • 0

Srpska književna zadruga, najstarija izdavačka ustanova u zemlji, osnovana 29. aprila 1892, ponudiće ove godine na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga više od 50 naslova iz školske lektire za sve razrede za 100 dinara po naslovu.

To je daleko najniža cena za naslove iz lektire za niže i srednje obrazovanje i ni jedna knjiga nije u skraćenoj verziji, što praktikuju neki izdavači.

Smeštenom u Arenu Hale 1 na štandu SKZ mogu da se nađu knjige iz ovogodišnjeg 110. plavog Kola, među kojima se ističe delo MIlovana Ðilasa "Crna Gora", pisano u zatvoru u Sremskoj Mitrovici 1958. godine, u pauzi pisanja monografije o Njegošu.

Srpska književnost na Sajmu u Moskvi: Ova naša dela stigla su do Rusije

Snažnim jezikom i psihologijom aktera, knjiga baca višestruko svetlo na zemlju iz naslova i njenog čoveka na razmeđi vekova i epoha, najviše u danima Mojkovačke bitke 1916. i prvih godina u ujedinjenoj Državi. Predgovor ovoj anatomiji moralne i nacionalne drame Crne Gore napisao je Branko Popović, odličan znalac Ðilasovog dela i postupka.

U ediciji "Atlas" objavljen je roman slikara i pisca Ranka Krstajića "Uzaludna lepota", u kome se autor bavi razradom večnih i aktuelnih tema i trauma: umetnosti i ljubavi.

Jeftine knjige na Sajmu knjiga, Foto: Tanjug Dimitrije Goll

Dobitnica nagrade "Miloš Crnjanski" za pripovetke Vesna Kapor novom se knjigom vraća svom prvom izdavaču, SKZ, delom pod naslovom "Venac za oca", u kojoj donosi venac novih modernih priča, majstorski izvedenih, punih poezije, ironije i literarne igre.

Pod slovom "Bežanijska kosa" Dragan Hamović objavljuje u Maloj biblioteci SKZ "Venac pesama i malih priča", u kojima narativnost soneta korespondira s temperamentom proze, stvarnost prozaiste sa emotivnošću pesnika.

- Ovogodišnje Kolo je obogaćeno i izborom iz poezije Gaja Valerija Katula, rimskog pesnika iz poslednjeg veka stare ere u novim prevodima Gordana Maričića i Jovane Radenković. U knjizi pod naslovom ''Mrzim i volim'' čitalac vidi kako su i danas uzbudljivi pogledi drevnog pesnika na ljubav prema ženi - Lezbiji, i na samu poeziju - njenu zbilju i šalu - istakao je glavni urednik SKZ Dragan Lakićević. .

U Kolu je i novo izdanje slikovnice "Ježeva kuća" Branka Ćopića sa ilustracijama slavnog arhitekte Aljoše Josića. Chopićevi stihovi za odrasle i za decu, iz rata i iz mira, pokazuje i novi i stari sjaj.

Nova pesnička knjiga Mirka Magaraševića "Pev sirena" na nov način artikuliše značenja i otkrića u slikama i likovima Homerovih scena i junaka, najviše onih iz "Odiseje". Imaginacija savremenog pesnika učitava novu misao u "pev" starog mita i klasičnog pevanja.

Novo, 110. Kolo SKZ, dobilo je još jednu književno-istorijsku monografiju, Snežane Samardžije, profesorke Filološkog fakulteta, "Reči u vremenu" - o delovanju i trajanju narodne književnosti - stila, jezika i značenja u srpskoj pisanoj književnosti, počev od pisaca srednjeg veka, preko Sterije, Dositeja i Njegoša, pa sve do savremenih pisaca.

Pod naslovom "Knjiga o Lubardi" SKZ objavljuje izbor ogleda, studija i kritika koje su savremenici velikog slikara pisali od tridesetih godina prošlog veka (Rastko Petrović, Isidora Sekulić, Stanislav Vinaver), pa sve do najuglednijih savremenih istoričara srpske likovne umetnosti. U knjizi se nalaze i kolor-reprodukcije Lubardinih slika koje se pominju u knjizi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA