Deca beže sa časova, roditelji plaćaju kazne: Četvoro mama i tata osuđeno na kaznu od 5.000 dinara, stotine prijava i dalje pred sudom

Apsolutni rekorder je Niš, gde se vodi 110 postupaka pred sudom na tu temu

  • 14

Najviše prekršajnih prijava protiv roditelja dece koja beže sa časova ove godine su podnele škole u Nišu, Beogradu, Pančevu i Malom Iđošu.

U Malom Iđošu, koji ima samo tri škole, i to osnovne, podnete su subotičkom prekršajnom sudu čak 42 prijave, saznaju "Novosti".

Poređenja radi, u Beogradu je podneta 41 i već su donete četiri pravosnažne presude. Četvoro roditelja osuđeno je na minimalnu kaznu od po 5.000 dinara, a maksimalan iznos je 100.000 dinara.

Roditelji moraju da plate 5.000 dinara jer su im deca bežala sa časova: "Pale" prve novčane školske kazne u Pančevu

Na stotine majki i očeva širom zemlje dobilo je pozive sudija za prekršaje jer se njihovi naslednici ne pojavljuju u učionicama. Apsolutni rekorder je Niš, gde se vodi 110 postupaka pred sudom na tu temu.

Situacija se zaoštrila od kada je novi Zakon o obrazovanju obavezao škole da od 1. septembra pišu prijave protiv roditelja zbog izostanaka dece sa nastave. Do ove školske godine, time se bavila prosvetna inspekcija, a sada samo kontrolišu škole da li redovno prijavljuju đake i roditelje sudovima.

Roditelji plaćaju kazne za bežanje sa časova, Foto-ilustracija: Pixabay

Inspekcije su godinama podnosile prijave, međutim, broj osuda protiv roditelja bio je mali, jer smo teško dolazili do okrivljenih. Često su u pitanju romske porodice koje menjaju adrese, pa poziv za sud ne može da im bude uručen. Postupci se privremeno prekidaju, a vremenom i zastare - navodi predsednik beogradskog Prekršajnog suda Milan Marinović i dodaje da su najčešće kazne bile opomene, ali da je bilo i novčanih kazni.

Kako dodaje, osnovne i srednje škole dužne su da pokrenu prekršajni postupak kada je reč o neopravdanim izostancima. Mnoge srednje škole, međutim, to ne čine, budući da je samo osnovna škola obavezna.

Zakon je predvideo sankcije i za uprave škola koje ne rade svoj posao - od 100.000 do milion dinara. U školama u Pančevu, koje je jedan od gradova gde ima najviše prekršajnih prijava, kažu, međutim, da deca ne izostaju sa časova ništa više nego u drugim gradovima.

- Pančevci su među prvima počeli da primenjuju zakon, pa ispada da u našem gradu ima najviše dece sa neopravdanim časovima. Sigurna sam da nije tako - kaže direktorka pančevačke Tehničke škole "23. maj" Nataša Zečević.

Tvrdi da u njenoj školi nema problema sa prevelikim brojem neopravdanih časova, te da to rešavaju razgovorima, edukacijom i saradnjom sa roditeljima.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ogorčen roditelj

    24. oktobar 2018 | 14:23

    A kada će učitelji plaćati kazne za bahato ponašanje? Većina konzumira cigarete na velikom odmoru naslonjena na ogradu, formalno nisu u skoli, ali? Kada će se kažnjavati nastavnici kod kojih je najviša ocena na kontrolnom 3? Udru po roditeljima da im povećano plate... a dnevnica za jednodnevni izlet u visini minimalca.

  • Профа

    24. oktobar 2018 | 14:41

    Скоро ми се обратио пријатељ да му помогнем да му дете не понавља. Није знао који је разред, који смер, ко је разредни старешина. Знао је само ћеркино име.

  • Aca

    24. oktobar 2018 | 16:34

    A kada će početi da se udaraju po džepu roditelji dece koja maltretiraju druge učenike? Samo kod nas jedno dete može da razbije nos drugom i da mu najveća kaznena mera bude smanjena ocena iz vladanja. Kao da je bežanje sa časova najveći problem po srpskim školama. U kakvom su stanju pojedine škole nije ni čudo što deca beže odatle. Najveći problem je nasilje u školama a ne bežanje sa časova. Neka prvo počnu da se bave tim ozbiljnim problemom. Takođe, edukovati zaposlene u prosveti da je njihov zadatak da deci adekvatno objasne gradivo ali i da ih vaspitavaju. Ima milion prečih stvari od bežanja sa časova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA