≫ 

Biser vojvođanske prirode izgoreo je u požaru, a milioni retkih insekata nestali su zauvek: Ovako danas izgleda Deliblatska peščara (FOTO)

Po proceni ljubitelja prirode, izgorelo je nešto više od 200 hektara niskog rastinja, računajući i mladice hrasta lužnjaka i kleke

  • 4

Požar velikih razmera zadesio je Zagajička brda na Deliblatskoj peščariKako se navodi na Fejsbuk grupi "Naša Bela Crkva", umesto da se, kao i svake jeseni, građani raduju obilasku Zagajičkih brda, uživaju u jesenjim bojama, ovo je ono što je ostalo od Zagajičkih brda ove godine.

- Ovo očekuje svakog ko planira da obiđe ovaj "prirodni biser" Deliblatske peščare. U vazduhu se oseća garež, na obući se lepi pepeo, crnilo svuda okolo, mlade biljke spržene, deluje beživotno - navodi se u grupi "Naša Bela Crkva".

Ovako treba da izgledaju Zagajička brda na jesen:

Zagajička brda se prostiru na nešto više od 250 hektara i predstavljaju II zonu zaštite u sklopu Specijalnog rezervata prirode "Deliblatska peščara". Po proceni ljubitelja prirode, izgorelo je nešto više od 200 hektara niskog rastinja računajući i mladice hrasta lužnjaka i kleke. Na Zagajičkim brdima žive strogo zaštićene vrste kao što su slepo kuče, tekunica, stepski gušter, gorocvet i mnoge druge.

GORELO NEKOLIKO DANA

Požar se dogodio u etapama prošle nedelje, gorelo je nekoliko dana, a da niko nije reagovao i intervenisao. Svi brežuljci po kojima su poznata Zagajička brda su bukvalno prekrivena crnilom. Pepeo, garež, smrad.

- Kao i svake godine i ove jeseni mnogobrojni posetioci, kao što su planinari i prirodnjaci su imali nameru da dođu i da naprave izuzetne fotografije ovog zaštićenog područja, a sada nemaju šta da posete jer je sve spaljeno. Krivce za ovaj neverovatan požar možemo naći u nesavesnim poljoprivrednicima koji pale svoje njive i usled jakog vetra vatra se proširila na brda. Tu su još i oni što čuvaju stoku na Zagajičkim brdima, ovčari i kravari, koji svake godine pale brda iako je to strogo zabranjeno, ali nikada kao do sada nije bilo - kažu nam ljubitelji ovih predela.

MILIONI JAJA RETKIH INSEKATA NESTALI ZAUVEK

- Ovo je katastrofalno, tuga živa! Crnilo u nedogled. Na milione jaja retkih insekata je nestalo zauvek! Što je najtužnije, niko nije reagovao, niko da se oglasi. Upravljač ovim područjem se hvali kako je sve pokriveno kamerama protiv požara, zašto niko nije reagovao? Da li će neko biti kažnjen za ovo divljaštvo? Plašim se da će proći nekažnjeno i da će se ovo ponavljati svake godine. Jesen na Zagajičkim brdima je propala, videćemo šta će nam doneti sledeća godina, ali ako se ovako nastavi, od ovog prelepog predela ostaće samo zgarište koje nema nikakvu šansu protiv ljudske nemarnosti i neodgovornosti - rekli su za Telegraf ljubitelji prirode - pričaju dalje za Telegraf ljubitelji prirode.

Jesen na Zagajičkim brdima je veličanstvena, presijavaju se zelena, zlatna, crvena i braon boja.

- Prelepo je hodati po toj travi kao iz neke bajke. Ove jeseni nema čemu više da se radujemo, ostao je zgarež i crnilo. Zagajička brda su najviša kota naše opštine, naš "prirodni biser", posećuju ga planinari i ljubitelji prirode iz čitave Srbije. Sada mogu da ga posete samo oni što snimaju postapokaliptične i horor filmove - navode zabrinuti ljubitelji prirode.

 

VIDEO: Ovo je glavni neprijatelj prirode, od kojeg treba bežati glavom bez obzira

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deks

    25. oktobar 2018 | 21:42

    Glavu gore, to ipak nije takva "apokalipsa". Požari u prirodi su nešto uobičajeno, mogu nastati spontano i bez uplitanja čoveka. S jedne strane to jeste velika šteta ali sa druge to je i prilika da na pogođenom području zabuja vegetacija na novostvorenom plodnom tlu. Neke biljke na primer mogu da se šire u prirodi samo uz pomoć požara. To je deo normalnog prirodnog ciklusa, biljni i životinjski svet mu se prilagođava.

  • Juga

    26. oktobar 2018 | 10:33

    Ovo je katastrofa! Fotografije su strašne, mogu da mislim kako je uživo! Krivce kazniti a oni koji trebaju da čuvaju ovo blago moraju biti sankcionisani! Ljudi čuvajte prirodu, nemojte je uništavati!

  • BASA

    27. oktobar 2018 | 08:06

    Dobro ste se setili da o tome napisete rec ! Pozar se dogodio pre mnogo godina ! Mikro klima mnogih mesta je poremecena , to se oseca i u Beogradu ! Napravite akciju , da svi koji hoce da pomognu se aktiviraju , a ako nemogu SMS za Deliblatsku Pescaru ! Predivni snimci vise govore od pisane reci !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA