≫ 

Počinje zimsko računanje vremena: Kada treba tačno pomeriti kazaljke na časovnicima?

Letnje računanje vremena u ovoj godini biće završeno predstojeće noći, u nedelju, 28. oktobra, u 03.00 sata posle ponoći

  • 12

Letnje računanje vremena u ovoj godini biće završeno predstojeće noći, u nedelju 28. oktobra, u 03.00 sata posle ponoći, pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, sa 03.00 na 02.00 sata, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Pomeranje kazaljke na satu sprovodi se na osnovu Zakona o računanju vremena, a čas koji se 28. oktobra, zbog pomeranja za jedan sat unazad pojavljuje dva puta između 02.00 i 03.00, označava se prvi put kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

JOŠ JEDNO, EVENTUALNO DVA POMERANJA KAZALJKI?

Inače, ovo bi mogli biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika zbog letnjeg i zimskog računanja vremena, jer je Evropska komisija predložila 12. septembra da se takvo polugodišnje pomerenje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

To će važiti i za Srbiju, ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada.

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanju vremena.

VIDEO: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    27. oktobar 2018 | 11:01

    Zasto bi cekali 31 mart da kazaljke pmerimo napred pa da nakon toga to vreme ostane. To nije nase pravi racunanje vremena, nase pravo vreme je zimsko racunanje kako ga zovu i ako se vec ukine pomeranje treba zadrzati ono sto je nase, ne vudim ni jedan razlog zasto bi mi sve nesto tudje prihvatali a svoje stavljali u zaborav, zasto oni ne prihvate nase racunanje vremena. Najpametniji i u ovome se pokazao Predsednik Ruske Federacije koji je vec ukinuo pomeranje sata a koristi staro tradicionalno rusko racunanje vremena.

  • hogar

    27. oktobar 2018 | 08:58

    Hoćemo letnje računanje vremena!!!!!

  • Mix 076

    27. oktobar 2018 | 10:41

    A sto se ne nadju na pola sata i svi zadovoljni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA