≫ 

Počinje zimsko računanje vremena: Kada treba tačno pomeriti kazaljke na časovnicima?

 ≫ 

Letnje računanje vremena u ovoj godini biće završeno predstojeće noći, u nedelju, 28. oktobra, u 03.00 sata posle ponoći

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Mix 076
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Fizicar

    29. oktobar 2018 | 05:49

    Oni koji tvrde da je zimsko racunaje vremena pravo, nisu u pravu do 1883 u Srbiji je vreme bilo +1.22, ali ni tada nije sunce tacno u zenitu i ima izvesnih odstupanja. Solarno podne ili zenit je promenjljiv u toku godine tako da je nemoguce fiksirati sat da se te dve stvari poklope. Ako bi uvek bilo zimsko racunanje vremena GMT+1, na danasnji dan sunce ce biti u zenitu u 11:23, 1.novembra sunce ce biti u zenitu u 11:22, 1. januara 11.43, 21.januara u 11.50, 12. maja u 11.35, 30. jula u 11.45, 13 septembra u 11:35, 15 oktobra u 11.25, itd. Najidealnije bi bilo da sat bude +1.30 u odnosu na pocetni meridijan. Obratite paznju na ovo 21.06 sunce ce izaci u 03:53, sumrak ce poceti u 03:16 (zora), nauticki sumrak je ce poceti u 02:26(kad nebo pocinje da plavi), pa kome ovo treba! Ali s obzirom na danasnja radna vremena bolje bi bilo da ostane letnje racunaje vremena GMT+2. Narocito ako uzmemo u obzir djake koji idu popodne u skolu! Zakljucak, oni tvrdokorni koji misle da je zimsko racunanje vremena najtacnije uopste nisu u pravu. Treba da pratimo osecaj i prema tome smatram da treba da ostanemo na lenjem racunaju vremena, po mnogim anketama vecina je za letnje racunaje vremena.

  • N N

    27. oktobar 2018 | 11:01

    Zasto bi cekali 31 mart da kazaljke pmerimo napred pa da nakon toga to vreme ostane. To nije nase pravi racunanje vremena, nase pravo vreme je zimsko racunanje kako ga zovu i ako se vec ukine pomeranje treba zadrzati ono sto je nase, ne vudim ni jedan razlog zasto bi mi sve nesto tudje prihvatali a svoje stavljali u zaborav, zasto oni ne prihvate nase racunanje vremena. Najpametniji i u ovome se pokazao Predsednik Ruske Federacije koji je vec ukinuo pomeranje sata a koristi staro tradicionalno rusko racunanje vremena.

  • Mix 076

    27. oktobar 2018 | 10:41

    A sto se ne nadju na pola sata i svi zadovoljni...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA