Olujni vetar šiba Srbiju: Prvo su rekli da ovo nije košava, a sada meteorolog objašnjava šta je južni vetar i do kada će nas "mučiti"?

Košava ovih dana duva u Pomoravlju, Podunavlju, Beogradu i Banatu

  • 0

Poslednja dva dana jak vetar potpuno je paralisao Srbiju, savija grane, skida crep sa kuća, onemogućava normalno hodanje ulicom jer mislite da će vas odneti. No ono što je najinteresantnije uopšte nije hladan, baš naprotiv vazduh je poprilično topao.

Kako bi razjasnili o kojem vetru se radi, košavi ili južnom vetru i do kada će trajati obratili smo se meteorologu Đorđu Đuriću iz Accuweather-a koji nam je sve objasnio.

- U pitanju su i košava i južni vetar. Iako su oba toplog karatera, razlika je u tome što košava ima olujne udare i ima fenski efekat, odnosno zagreva. Košava ovih dana duva u Pomoravlju, Podunavlju, Beogradu i Banatu, dok južni vetar duva u Loznici i delimično u ostatku Srbije - ističe Đurić.

Jačina vetra u Srbiji Foto: Printscreen/ RHMZ

Najveći udari su u trenutno baš u mestima gde duva košavski vetar. U Banatskom Karlovcu 10 m/s, Novom Sadu 8 m/s, Kikinda i Zrenjanin 7 m/s.

- Još danas će duvati ovako jak vetar, u utorak popodne će oslabiti i nestati. Međutim u četvrtak se očekuje ponovo, i to na jugu Banata, Podunavlju i Pomoravlju. Ipak neće nas samo pogoditi jak vetar, već i kiša. Sutra se očekuje suvo jutro dok će popodne početi kiša, praćena grmljavinom. Promenljivo vreme nastaviće se do kraja sedmice, smenjivaće se padavine i sunčano vreme - dodaje meteorolog.

Temperatura u Beogradu do kraja nedelje kretaće se od 18 do 25 stepeni, dok će u ostatku Srbije biti od 21 do 27 stepeni.

(M. Antonijević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA