12

Jeleni su u Nišu pronašli tumor, a u Švedskoj je proglašena zdravom: Tvrdi da su je lekari terali na zračenje kako bi prikrili pogrešnu dijagnozu

Odlučila sam da neću da idem na tu terapiju, počela sam da čekam dan svoje smrti i nikako da dočekam taj dan

Jelena Lazarevic, bolnica
Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP, Twitter

Uprkos tome što je 42-godišnjoj Aleksinčanki Jeleni Lazarević na proleće prošle godine u Nišu dijagnostikovan rak grlića materice, za koji su lekari rekli da je metastazirao i da je kasno za operaciju, ona se, sumnjajuću u nalaze, nije lečila propisanom terapijom. Tražeći drugo mišljenje stigla je do Švedske gde se posle svih analiza ispostavilo da nije bolesna.

Jelena Lazarević posle godinu i po dana agonije i čekanja gotovo izvesne smrti, smatra da je bila žrtva nesavesnosti, neznanja ili neodgovornosti lekara, koji su je slali na lečenje kako bi uništili dokaze pogrešne dijagnoze, pišu Južne vesti.

Kako objašnjava ova Aleksinčanka, pošto je imala problema sa krvarenjem, lekar iz njenog rodnog grada poslao je da uradi biopsiju tkiva sa grlića materice i to u nišku privatnu kliniku Human. Nakon što su rezultati pokazali da ima adenokarcinom grlića materice, otišla je na konzilijum u Klinički centar, gde su lekari predložili operaciju.

Međutim, kako joj je trebalo mesec i po dana da se "pripremi" za zahvat, kada je sledeći put došla na GAK, rečeno joj je da je bolest uznapredovala, da operacija nije moguća, već da mora na zračenje i hemioterapiju. Sutradan je, kaže, otišla na konzilijum koji je to potvrdio.

Doktori u Nišu su joj rekli da boluje od smrtonosnog tumora, Foto: Profimedia/BSIP

Međutim, kako su metastazu konstatovali "običnim" pregledom, počela je da sumnja u zaključak lekara. Zatražila je da je pošalju u Beograd, da čuje i drugo mišljenje, što joj, tvrdi, nisu omogućili. Čak su, prema njenim rečima, kazali da nemaju mogućnost da je upute u drugu ustanovu.

- Odlučila sam da neću da idem na tu terapiju... i dostojanstveno, pa koliko živim, živeću. Tako sam počela da čekam dan svoje smrti. Vozila bicikl, vodila računu o svemu... i nikako da dočekam taj dan - priča Lazarevićeva.

Uplašena zbog toga što možda boluje od opakog tumora koji bi mogao da je "odvuče u grob" za nekoliko meseci, ali nepoverljiva prema lekarima koji su joj postavili dijagnozu na osnovu nalaza biopsije iz privatne klinike, a metastazu pregledom prstima, počela je sama da traži pomoć drugih lekara.

Verujući u to da su položili Hipokratovu zakletvu i da im kodeks profesije nalaže da pomažu ljudima u svakoj situaciji, Lazarevićeva je obilazila ginekologe i druge lekare na privatnim i u državnim ustanovama. Međutim, tvrdi, kada čuju njenu priču, većina nije želela da joj izađe u susret, zbog lekarske kolegijalnosti.

Uzorke su joj analizirali u jednoj privatnoj klinici, Foto-ilustracija: pixabay.com

- Molila sam i da mi urade još jednu biopsiju. Nisam mogla da pobegnem od krsta. Svi se lekari uplaše kad čuju o čemu se radi. Kasnije su zvali i mene i mog supruga zastrašivajući nas da moram da odem na lečenje, jer mogu da iskrvarim kao kokoška za dva sata - objašnjava Lazarevićeva.

Posle višemesečnog uzaludnog traženja drugog mišljenja, kako kaže, ginekolog Vojne bolnice je posavetovao da uradi reviziju biopsije - da uzme svoje uzorke iz Humana i odnese ih u drugu kliniku na ponovnu analizu. To je, kako kaže, i učinila i posle nekoliko dana rezultati su pokazali sasvim drugačiji tumor - skvamozni. Šokirana rezultatima, otišla je da popriča sa patologom koji je radio analize i takođe bio začuđen.

- Ko je doneo uzorke? Osoba koja je donela do sada je trebalo da bude mrtva? Da je ovaj drugi kancer bio, umrla bi pre dva meseca. S obzirom na to da ste vi još uvek živi, sumnjam da je ovo uopšte Vaš uzorak - reči su, prema tvrdnji Lazarevićeve, lekara.

Nakon što su analize u dve klinike pokazale da ima dva različita tumora na grliću materice, počela je da sumnja da su lekari bili svesni toga da je njena dijagnoza pogrešna, te da su je poslali na zračenje potpuno zdravu kako bi "uništili dokaze", odnosno tkivo koje je navodno bilo zahvaćeno tumorom.

Ispostavilo se da je Jelena zdrava, Foto-ilustracija: Profimedia

Smatra da je potvrda ove njene optužbe i to što niko od njenih lekara iz KC nije želeo da uputi uzorak na DNK analizu, kako bi se potvrdilo da je zaista njen. Obratila se Lekarskoj komori, čiji Sud časti odlučuje u korist svih lekara i, prema njenim rečima, konstatuje da se radi o istoj vrsti tumora, te da se neosnovano žali. Tvrdi da je lekare prijavila i policiji, a i da je kod zdravstvene inspekcije tražila pravdu, odakle i dalje čeka odgovor.

- Na grliću materice mogu da se jave adenokarcinom, ali i skvamozni koji je najčešći. Adeno se uglavnom javlja kod starijih osoba, ja ne spadam u tu kategoriju. Lekarskoj komori sam odnela i rezultat, uz konstataciju da imam informacije da su to dva potpuno različita karcinoma. Insistiram da to nije isti kancer, oni kažu da je identičan kancer, to svaki lekar zna! - očajna je Lazarevićeva.

Kako rezultati nisu došli ubrzo, prekida proceduru u Švedskoj i vraća se kući. Posle nekoliko meseci, govori, doktorka iz Švedske joj javlja da nema tumor, već da je u predmenopauzi i da je to stanje u kombinaciji sa deformitetom karlice izazivalo krvarenja.

- Ispostavilo se da uopšte nemam kancer, da sam u tom smislu zdrava. Bez ikakvog lečenja, bez radikalne hemioterapije i zračenja na koje su me slali. Moj najveći argument je i to što sam i dalje živa i osećam se dobro, vreme je moj saveznik, ne njihov - konstatuje Lazarevićeva.

Inače, odlazak, boravak i analize u Švedskoj su Jelenu Lazarević, kako kaže, koštali svega 4.000 dinara što je bila cena avionske karte za Malme u jednom smeru.
Kliničkom centru Niš kao i Ministarstvu zdravlja takođe su upućena pitanja vezana za slučaj Jelene Lazarević, ali i dalje se čekaju odgovori. Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, koju je Lazarevićeva takođe optužila da je pokušala da bude medijator između nje i lekara KC, uputila je novinarku na Ministarstvo zdravlja za odgovore na pitanja o reakciji Zdravstvene inspekcije.

- S obzirom na to da sam joj objasnila da će odgovor Zdravstvene inspekcije dobiti kada inspektori zatvore predmet, a da reviziju dijagnoze može da zatraži u bilo kojoj privatnoj klinici (čak sam joj i navela pojedine u Nišu pošto je iz Aleskinca), ali i da dopis o nezadovoljstvu pošalje Ministarstvu zdravlja, a verovatno shvativši da joj za plasiranje priče u etar nisam dobar sagovornik, pacijentkinja se više nikada nije javila na moj poziv, iako sam u međuvremenu kontaktirala i KC Niš, ali i jednu privatnu kliniku koja je pristala da joj besplatno (pošto je rekla da je u teškom materijalnoj situaciji) uradi proveru patološkog nalaza - navela je Sotirovski.

Ipak, dodaje da je u razgovoru sa Lazarevićevom bila optužena da "zataškava slučaj, brani farmaceutsku mafiju koja želi da je ubije i oprvadava lekare u Aleksincu i Nišu".

Celo telo mu je bilo tumor, a onda ga je odstranio

(Telegraf.rs/Južne vesti)

Tagovi: Dijagnoza, Doktori, Grad Niš, kancer, Klinički centar, Lekari, Rak

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • H
  Humanista

  Svi lekari treba lepo da se pokupe iz Srbije i odu da rade i zive tamo gde ih cene... A to je neminovno-pre ili kasnije. A narod Srbije.. -Neka se snalazi kako ko moze. Neka ih lece Sirijci, Bugari, Albanci-njih ce onda ceniti verovatno vise..

 • D
  DN

  Nije mi jasno ovo sa Švedskom....kao da nedostaje deo teksta. Gdji želim sve najbolje,ali mi nekako cela ova priča ne pije vodu.....

 • M
  Mladic

  Sto Je vredelo to je zbrisalo vani a ovi sto su ostali cast izuzetcima kojih ima vrlo malo mozemo se samo pomoliti svemocnom Bogu da ubodu terapiju i da te oni ne uniste

Izložba koju morate videti: Stefanović pozvao građane da pogledaju dosad neviđenu postavku o bombardovanju (FOTO)

Jelena (17) je najbolja matematičarka u celoj Evropi, ali se stidi pojavljivanja u javnosti: Prelepa devojčica u tišini ređa medalje (FOTO)

Kako je od čoveka koji je pobedio državu postao čovek koji mora da joj plati za tu borbu: Josifovski o preinačenoj presudi, "zločincima" i dokazima

Sunce i uživancija, vetar će samo pirkati, a temperatura ići do 24 stepena: Posle bajkovitog vikenda sledi preokret

Danas su Cveti: Evo kojim cvećem treba da se umijete, da vam se ispune želje

Neverovatno veliki oblak saharskog peska se približava Srbiji: Žuta prašina posle vikenda prekriće Mediteran, a kola ne vredi da perete

Uskršnja poslanica beogradskog nadbiskupa: Oslobodite se umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova poput Isusa Hrista

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. april 2019. godine

Poslednja poruka Marije i Marka mrtvim roditeljima: Dali su zavet koji nikad neće prekršiti

Hrabra Mira porodila je ženu u Domu zdravlja: "Beba je krenula napolje, majka je pretrnula od straha, ali ja sam znala da čekanja nema"

"Svi nam lekari odoše u Nemačku, samo fali da ove koji su ostali hapsimo zbog sitnih poklona": Kada zahvalnost prema lekarima prelazi u korupciju?

Ušli smo u "ozloglašeni" srpski zoološki vrt i otkrili tešku istinu: Na ovom mestu je lav napao dečaka, a tigrica pobegla iz kaveza (VIDEO)

"Sa časova idemo kao popi*ani, Zvonko nije udario šamar učenici, već našem obrazovanju": Komentar nastavnika nikog ne ostavlja ravnodušnim

Kakav je na kraju raspored slobodnih dana za đake zbog Vaskrsa? Imamo kompletan spisak

Žene i deca kosovskih džihadista iz Sirije se vratili na Kosovo, bezbednjaci upozoravaju: Moguć povratak i njihovih muževa

Danas je Lazareva subota: Devojke treba da pevaju ove reči ljudima kojima žele novac ili potomstvo (FOTO)

Spremite se za lep i topao vikend: Sveže će biti samo u jutarnjim satima

Snežana je u komi već 9 meseci nakon što ju je sa verenikom u Bečićima pokosila slikarka nasred ulice

U Srbiji se pacijenti šalju na hemioterapiju, a za mnoge oblike raka bili bi im dovoljni novi lekovi, kojih nemamo!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. april 2019. godine

Vatrama Lazaricama na raskršću najviše se raduju deca u Banatu: Ne plaše se, već hrabro preskoče, tako skidaju grehe

Šta profesori, a šta učenici ne smeju da rade na času - procenite sami kome je gore

Detaljna vikend prognoza: Pripremite se za uživanje! Naredna dva dana će biti idealna za lenčarenje na suncu

Policajci skočili u ledeni Lim i spasli deku!

Nemanja ima sve desetke, živi na selu, nikada nije pao ispit i redovno pomaže roditeljima na njivi (FOTO)

Održana peta sezona "Eko kviza", a ovi klinci su bili najbolji (FOTO)

Lekari u Srbiji sada smeju da prime poklon u vrednosti do 462 evra, ali ne smete im dati keš!

Amerikanci su se zgadili kad su videli kako i gde živi foka u srpskom zoo-vrtu: Otišli smo tamo, pogledajte šta smo zatekli! (VIDEO)

Cena za ulazak na Kopaonik skočila 100 odsto, a od sada se papreno plaćaju i dan na Tari, Đerdapu i Pašnjacima velike droplje

Za Vaskršnju vodicu u Mačvi najčešće potežu "hiljadarku": Sveštenici obilaze kuće, a domaćini se ne brukaju

Pokrenulo se klizište u Jermenovcima, zemlja već stigla do kuća: Meštani strahuju za svoje domove

Pre 20 godina Boža su ubili Albanci na Kosovu, a njegova ćerka je izrasla u pravu lepoticu: Katarina se bolnim statusom podsetila smrti oca (FOTO)

Preljuba u Blacu kakvu ni Holivud ne bi smislio: Varao ženu sa pevačicom, pa nju prijavio da ga vara sa policajcem

Čeka nas vedar i topao dan, ali vreme se još nije stabilizovalo: Od nedelje pljuskovi, grmljavina, košava...

Nezapamćena zloupotreba u niškom sudu: Radnica (62) ukrala čitavo jemstvo od 30.000 evra. Evo kako se tačno sve dogodilo

Ovo je "Cyber storm", tim koji je osvojio najviše bodova na svim takmičenjima ikada u Srbiji: Klinci vežbaju po 5 sati dnevno, njihovi roboti čine čuda

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 19. april 2019. godine

Nezavisni sindikat policije: "Lažni sindikalni lider Veljko Mijailović najmanje ima pravo da govori o korupciji, jer je on poznat po mnogim aferama"

Jagodinski muzej voštanih figura dobio još dve: Egipćane Nasera i El-Sisija, a između njih Tito

Neslana šala u školi u Čačku: Maskirani dečaci s pištoljima u rukama uleteli na čas i - poklonili ružu

Kako grmi srpski Oganj: U Nikincima melju zemlju haubice i raketni lanseri (FOTO) (VIDEO)

Sa ovog brda vladao je Jug Bogdan, a ispod njega reka teče uzvodno: Počinje restauracija tvrđave na Hisaru (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima