• 30

Nizak vodostaj otkrio "vilenjake" u Dunavu: Stotine nemačkih ratnih brodova potopljeno leži na dnu reke (FOTO)

Potopljeni brodovi na dnu Dunava su delovi nemačke Crnomorske ratne flote koja je, po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera, minirana

 • 30

Lokacija koja privlači posebnu pažnju je luka "Prahovo" kod Negotina. Tamo se pod vodom kriju potopljeni nemački brodovi koji, kada je nizak vodostaj, ugrožavaju i plovni put na tom delu Dunava.

Poslednjih nekoliko godina samo u Dunavu je pronađeno i uklonjeno šest avionskih bombi i 25 komada drugih vrsta eksploziva. U Savi je nedavno otkrivena još jedna. Stručnjaci poručuju da u slučaju da ronioci ili plivači eksplozivno sredstvo primete u vodi, jedino što mogu da urade jeste da mesto obeleže i pozovu nadležne.

Kad je nizak vodostaj ugrožen je i plovni put, Foto: Telegraf

Najopasniji deo je trenutno uklanjanje i eventualni transport i uništavanje tog sredstva. Najčešće se izbegava bilo kakva manipulacija sredstvom koje je opasno za transport, već se uništava na licu mesta.

BRODOVI PUNI EKSPLOZIVA

Šta sve krije rečno dno otkrio je i novinar Dušan Vojvodić. U okolini Prahova, tražeći potopljeni brod-bolnicu, naišao je na 23 nemačka broda. Na nekima od njih – ratni arsenal. Na tom mestu se dan danas nalazi više od 213.000 tona ratne tehnike, koja je bila na brodovima koje su nacisti pokušali da spasu povlačeći se sa Istočnog fronta. Pojedini brodovi puni su eksploziva, u njima se nalaze i dubinske mine koje su i dalje aktivne i koje i dalje predstavljaju ogromnu opasnost.

U okolini Prahova potopljena su 23 broda, Foto: Telegraf

Pretpostavlja se da je potopljeno oko 160 raznih brodova. Danas, oni ugrožavaju plovidbu pa se u rešavanje problema uključila i agencija Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj. Evropska Agencija za rekonstrukciju je 2009. godine finansirala tehničko izviđanje na 11 lokacija na Dunavu i Savi, da bi dve godine kasnije počelo uklanjanje neeksplodiranih sredstava u luci Prahovo.

Radovi su trajali do marta 2013. godine, ali zbog nedostatka sredstava projekat nije završen.

Na tom mestu se dan-danas nalazi više od 213.000 tona ratne tehnike, Foto: Telegraf

OPERACIJA "DUNAVSKI VILENJAK"

Prema pisanim tragovima, potopljeni brodovi na dnu Dunava su delovi nemačke Crnomorske ratne flote koja je, po naređenju nemačkog generala Valtera fon Štetnera, minirana u operaciji nazvanoj „Dunavski vilenjak", kada se septembra 1944. godine povlačila pred Crvenom armijom.

Pretpostavlja se da je u tom periodu na delti Dunava bilo oko 300 plovila, a u zoni od Prahova do Mihajlovca oko 200, koji su i potopljeni.

Brodovi su minirani u operaciji nazvanoj "Dunavski vilenjak", Foto: Telegraf

Stariji meštani sela Prahova pričaju da je bio potopljen čak i brod sa ranjenicima, čije se zapomaganje čulo u vreme potapanja.

Tada je potpuno bio zatvoren plovni put, koji je delimično oslobođen nakon rata, kada su Rusi izvadili i osposobili nekoliko plovila koja su zaplenili kao ratni plen. Međutim, ostalo je još mnogo plovila koja predstavljaju veliku opasnost za brodove koji tim pravcem plove, pogotovo što je utvrđeno da na njima postoji i mnogo minsko-eksplozivnih naprava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • vitabrevis

  Ako Vulin ovo pročita...

  6
  1

  Podelite komentar

 • Hm....

  Ljudi, da li vi citate tekst ili ga samo preletite? Na brodovima ima mina, bostoji mogucnost aktiviranja. Treba da eksplodira pa da dunav raznese mine celim svojim koritom do djerdapa? Sto se tice vadjenja od strane nemaca mi smo vec dobilk ratnu odstetu tako da od njih vise ne mozemo traziti dodatne pare ni za prvi ni za drugi svetski rat. Imate dokumentarnu emisiju u kojoj mozete videti da su se roniici naslonili na minu ali dok nivo dunava nije pao i mine isplivale zajedno sa brodom nisu ni znali u kolikoj su opasnosti bili.

  17
  2

  Podelite komentar

 • Nemanja

  Ljudi vi piste nebuloze nedaju Nemci i posle 70g da se to dira jel ima svasta nesto tamo opet smo ucenjeni cik neka neko dirne te brodove opet bi nas bombardovali

  19
  5

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima