≫ 

Koliko je rizično skrivanje epidemije hepatitisa C na niškoj klinici?

Virusom je zaraženo 25 ljudi

  • 1

Epidemija hepatitisa C na niškoj Klinici za nefrologiju uzburkala je javnost, a 25 obolelih sada bi moglo da tuži bolnicu, ukoliko ih nije upozorila na rizike.

Međutim, bolesnici čiji život zavisi od aparata za dijalizu sigurno nemaju mnogo izbora, osim da taj rizik prihvate, a ovo su neke činjenice o bolesti i rizicima koje bi trebalo da znaju.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za "Danas" da se ova vrsta hepatitisa (HCV) prenosi prevashodno kroz kožu, preko zagađenih igala i instrumenata, ali i izlaganjem hemodijalizi, i u najuglednijim ustanovama postoji rizik da se bolesnik kome su otkazali bubrezi zarazi HCV-om.

- U konkretnom slučaju, međutim, prilično je jasno da je zakazao bar jedan zdravstveni radnik (lekar ili medicinska sestra), jer epidemija sa 25 zaraženih bubrežnih bolesnika, lečenih u istoj prostoriji, teško može da se objasni na drugi način. S obzirom na put prenosa HCV, nije bilo neophodno obaveštavati širu javnost, ali je bilo ključno alarmirati stručnjake i preduzimati potrebne mere - naglasio je profesor Radovanović.

Inkubacija za HCV obično traje 6-9 nedelja, ali taj period može biti i do šest meseci tako da nije isključeno da se javi još neki oboleli pacijent.

Međutim, advokat Ljubiša Živadinović, stručnjak za medicinsko pravo, objašnjava da je zakonska procedura u ovakvim situacijama jasna - javnost mora da zna o pojavi epidemije, nadležni organi moraju da izvrše nadzor, odnosno kontrolu rada, a to je sve definisano pravilnikom o bolničkim infekcijama.

Foto: Kickstarter/Brand and Grotesque

- Institut za javno zdravlje prikuplja podatke i šalje ih Ministarstvu zdravlja, oni preko inspekcijskih organa naređuju da se izvrši kontrola i onda se daje saopštenje za javnost. Očigledno da je u tom lancu izveštavanja neko zatajio, i zato informacija nije bila dostupna. Propisima je regulisano da zarazna bolest mora odmah da se prijavi, onda se vrši provera da li je to epidemija ili samo pojedinačan slučaj. Ako je epidemija, u roku od 24 sata moraju da se preduzmu mere i podnese prijava o zaraznoj bolesti – objasnio je Živadinović za "Danas".

Da nijedna javna institucija ne sme sakrivati informacije od građana, pogotovu kada se radi o zdravlju, naglašava za ovaj list i advokat Boško Ristić.

- Svaki pacijent ima pravo izbora u lečenju, kojem mora da prethodi saopštavanje pravih informacija, kako bi mogao da donese odluku - rekao je Ristić, naglašavajući da govori načelno, pošto nema sve informacije o slučaju.

On kaže da je sada neophodno utvrditi uzrok zaraze, kada su uočeni prvi slučajevi a kada proglašena epidemija, da li je svaki pacijent upozoren na mogućnost infekcije...

Na vanrednoj konferenciji za novinare, održanoj u ponedeljak, čelnici KC Niš kazali su da javnost nije obaveštena o epidemiji jer se "ovaj virus prenosi putem krvi, a ne kapljično, kao što se prenosi grip", pa nije potrebno oblepiti zdravstvenu ustanovu takvim upozorenjem i obaveštavati javnost kao kod gripa. Oni su kazali da je do sada obolelo 25 od ukupno 270 pacijenata.

Lončar: "U toku je ispitivanje, nema ugroženih"

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da niko od 25 pacijenata koji su u Nišu na Nefrološkom odeljenju dobili hepatitis C, nije ugrožen, niti ima novih slučajeva i da su preduzete sve potrebne mere.

- U toku je ispitivanje da utvrdimo šta je bilo - rekao je Lončar novinarima u Kliničkom centru Srbije i dodao da su ispitani zaposleni i da niko od njih nema hepatitis C, kao i da su provereni i zamenjeni aparati. On je kazao da na odeljenju Nefrologije ima oko 270 pacijenata, a da je po standardima dozvoljeno da 10 odsto ima hepatitis.

(Telegraf.rs/Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sramota

    2. novembar 2018 | 12:26

    Pa da treba narod jadni da cuti i trpi i pored svih svojih muka jos im je hepatitis c kao gratis. Pa sta radite vise ovome narodu. Razumete li da ako nas sve potrujete necete ni vi profita imati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA