Ovakvu bakljadu nismo videli ni na fudbalskom derbiju: Gori Novi Sad, proslavlja se 100 godina od pobedničkog ulaska srpske vojske u grad (VIDEO)

Upravo je 9. novembar bio jedan od kamena temeljaca kuda se Novi Sad kretao i kako se odlučio da ide stazom progresa

  • 6

U Novom Sadu je večeras bakljadom simbolično obeleženo 100 godina od dolaska srpske vojske u ovaj grad. Za Novi Sad 9. novemabar je jedan od najbitnijih datuma jer je tog dana srpska Atina doživela prekretnicu u ekonomskom, društvenom i političkom smislu.

Radilo se o istorijskom trenutku, kada je najveći srpski grad u Monarhiji, kulturni, obrazovni centar Srba u Ugarskoj "postao središte događaja, koji su označili kraj života u jednoj državi i organizaciju i stvaranje druge države", o kojoj su Srbi, kao i drugi južnoslovenski narodi vekovima sanjali.

Nakon ispunjenja viševekovnog sna naših predaka, 9. novembar, dan kada je srpska vojska pobednički ušla u Novi Sad, jedan je od najsvetijih datuma u bogatoj tradiciji Novog Sada, grada heroja i grada stradalnika.

Novosađani su bakljadom obeležili veliki jubilej - sto godina od dolaska slobode u Novi Sad i u naše krajeve.

Pogledajte kako je izgledalo paljenje baklji:

Upravo je 9. novembar bio jedan od kamena temeljaca kuda se Novi Sad kretao i kako se odlučio da ide stazom progresa. Naši preci su bili mudri i strpljivi. Znali su da dobro procene politički i istorijski momenat i na izdisaju jedne velike države stvarana je nova, odnosno došlo je do prisajedinjenja sa maticom, Kraljevinom Srbijom koja nije poništila vrednosti nasleđene iz nekih prethodnih sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA