Po baku (87) u vranjskoj bolnici niko od šestoro dece nije došao, a rok za čekanje je istekao: Kakva sudbina je sad čeka?

Slučaj starice LJ. P. koju sa Internog odeljenja Bolnice u Vranju nema ko da preuzme otvorio je pitanje odnosa prema starim i nemoćnim ljudima

  • 12

Baka Lj. P. (87) iz sela Prvonek kod Vranja, koju niko šestoro dece nije mogao da preuzme i stara se o njoj nakon lečenja u ovdašnjoj bolnici, biće smeštena u prihvatilište za stare Centra za razvoj usluga socijalne zaštite, potvrdila je Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad u Vranju.

Arsićeva navodi da je u dogovoru sa Zdravstvenim centrom i Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite, preuzimanje Lj. P. obavljeno u utorak oko 13 časova.

- Baka se nalazi u Prihvatilištu za stara lica, a naš tim će odmah početi da radi na trajnom zbrinjavanju starice. Postoje dve mogućnosti za trajno zbrinjavanje, prva je da baka ode u hraniteljsku porodicu, a druga u neki od dom za stara lica. Socijalni radnik je uspeo da stupi u kontakt sa troje od njene šestoro dece. Oni su se izjasnili da nisu u mogućnosti da brinu o starici, te brigu o njoj preuzima naša ustanova - navodi Arsićeva.

Ona dodaje i da je Centar za socijalni rad podneo krivične prijave protiv dece LJ. P. zbog zanemarivanja njihove majke.

Slučaj starice LJ. P. koju sa Internog odeljenja Bolnice u Vranju nema ko da preuzme otvorio je pitanje odnosa prema starim i nemoćnim ljudima.

Šestoro dece živi u istom gradu, a niko ne želi da preuzme brigu o nemoćnoj majci; Foto: S.Tasić

Slepu i nepokretnu staricu nedeljama niko od šestoro njene dece nije želeo da prihvati nakon bolničkog lečenja, što je nakon objavljivanja u medijima izazvalo veliku pažnju javnosti, kritika i komentara.

Odlukom Grada Vranja, u ovakvim slučajevima Centar za socijalni rad preuzima obavezu starateljstva, a kompletna imovina štićenika prelazi u vlasništvo lokalne samouprave.

O licima koje porodica odbaci staraju se gradske institucije socijalne zaštite i sistem je dobro uhodan, ali je potrebna dobra i pravovremena koordinacija svih nadležnih, ukazuju iz lokalne samouprave.

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    13. novembar 2018 | 15:31

    Strasno,nije usamljen slucaj,tuzno je da od njih sestoro niko ne zeli da brine o rodjenoj majci koja ih je rodila,othranila,izvela na zivotni put....sramota,tuzno i zalosno

  • ?

    13. novembar 2018 | 19:00

    E zato ja nemam i neću ni da imam decu.

  • mitzy

    13. novembar 2018 | 22:24

    Molim boga da njena deca dozive istu sudbinu.A tebi draga majko nek ti bog da snagu sa izdtzis poslednji izazov odbacenosti.I zao mi je sto sam obo procitala.Da zivim dole ja bih je usvokila.Nadam se da ce biti ziva sa je posrtim na leto i pomognem joj koliko mogu u ime biga i u ime majcinske ljubavi koju je i te kako zadluzila.Molim vas pisite o tome gde ce zavrditi ova zenica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA