Princ Mihailo Karađorđević prisustvovaće porođaju svoje supruge: On će bodriti Ljubicu kada njihovo prvo dete bude došlo na svet

Vest o prinovi stigla je dve godine nakon venčanja na Oplencu

  • 8

Princeza Ljubica Karađorđević sa suprugom, princem Mihailom, čeka prvo dete. Dane do porođaja odbrojava u Topoli, u Beogradu planira da se porodi, pa da se vrati u šumadijski gradić gde će živeti s bebom.

– Osećam se odlično. Nisam morala naročito da usporim ili promenim stil života. Radim punom parom i nameravam da, ako se sve bude odvijalo istim tokom, radim sve dok beba ne dođe na ovaj svet – kaže Ljubica (29).

Zasad uspeva u tome, jer od kuće radi kao konslutant za farmaceutske kompanije. Ipak, u inostranstvo je odvode brojni sastanci i svesna je da će tu stavku morati da promeniti kako trudnoća bude odmicala.

– Imala sam sreću da dosad nisam imala nikakve tegobe, pa sam mogla da izdržim taj tempo rada... Planiram i da se nekoliko meseci posle porođaja vratim u slične tokove, jer mi je posao veoma bitan.

Suprug je u svemu podržava

Vest o prinovi stigla je dve godine nakon venčanja na Oplencu, prvog kraljevskog posle 1922, kada su se na večnu ljubav na istom mestu zakleli kralj Aleksandar I i kraljica Marija. Cela porodica je bila veoma uzbuđena zbog toga.

– Potrebno je vreme da se to prihvati kao realnost, da se prihvati ideja da se u vama stvara nov život. Meni je to bilo potpuno fascinantno.

Ništa manje nije fascinantan ni podatak da se beba očekuje 1. januara 2019.

– Da smo zakazivali porođaj, odabrali bismo bolji datum. Nadamo se da neće baš biti za novogodišnju noć, ali videćemo, kako priroda odluči.

Mihailova odluka da prisustvuje rođenju deteta došla je, kako kaže Ljubica, prirodno.

– Biće uz mene na porođaju. Ako ja prolazim kroz to, zašto ne bi i on? Zajedno smo celu trudnoću, pa zašto bi samo porođaj bio moj. I kasnije ćemo biti podjednako uključeni u odgoj i negu bebe, tako da će i ono ponoćno menjanje pelena biti na smenu – kaže s osmehom.

Život u Topoli je prava idila

Ljubica i Mihailo su dugo razmišljali da život u velikom gradu zamene onim u malom mestu.

– Topola je bila logičan izbor. Mihailov otac, princ Tomislav Karađorđević, proveo je tu poslednje godine, mi smo se venčali na Oplencu, tako da je sve vodilo u tom smeru. Taj predeo je prelep, pa nije uopšte bilo teško prelomiti. U Topoli ne moramo da brinemo o parkingu, o semaforima. Život se uspori i dobije laganiju notu – kaže Ljubica, inače rođena Beograđanka.

– Mihailo i ja živimo normalan život. Viđaju me ujutru kako šetam psa na Oplencu. Ljudi su velikodušni, srdačni, ljubazni. Ćaskaju s nama opušteno, bez ikakvih stega. Čim smo došli u Topolu, osećali smo se kao kod kuće.

Mesto u Šumadiji smatra idealnim za odrastanje deteta – tu će ono moći da se isprlja, razvija fizički i mentalno. A kad malo poraste, krenuće na jahanje sa mamom, koja je zbog trudnoće morala da pauzira od svoje omiljene aktivnosti ili, kako kaže, svoje velike strasti.

Ljubica obožava da kuva, i to radi svakog dana, jer o ishrani veoma vodi računa.

– Pridržavala sam se principa zdravog života i pre trudnoće, pa u drugom stanju nisam morala da bitnije menjam navike u ishrani, jedino što sam izbacila određene namirnice koje nisu bezbedne za trudnice – ističe.

Princeza Ljubica nije menjala ni stil odevanja. Ne želi da orman ispuni trudničkom odećom koju će nositi samo nekoliko meseci, već bira predmete koje može da oblači i posle porođaja. Važno joj je samo da joj je udobno.

Princeze u bajkama su jedno, a u životu nešto sasvim drugo

Princeza iz naroda, kako su je od venčanja nazvali, osvojila je simpatije svih, a novu životnu ulogu preuzela je svesna njenog značaja.

– Sve devojke sanjaju da budu princeze, sanjaju o princu na belom konju, kruni, balu, ali realnost je drugačija. Ta uloga sa sobom nosi veliku tradiciju i odgovornost. Kada sam ulazila u porodicu Karađorđević, trudila sam se da tu ulogu iznesem najbolje što mogu.

Ljubica i Mihailo Foto: royalfamily.org

Svog princa je upoznala slučajno, preko zajedničkih prijatelja.

– Mihailo i ja smo dugo bili zajedno pre braka. Živeli smo zajedno i mislim da je sve to uticalo da se nakon venčanja ništa drastično ne promeni. Navikli smo se jedno na drugo, na dinamiku našeg života.

Svakodnevicu pažljivo planiraju, ali odluku o bebi doneli su spontano.

– Ako čekate da svi uslovi poklope, to se nikada neće desiti. Mihailo i ja smo pustili da stvari idu svojim tokom. Kada se desi, desi se. A kada se dese lepe stvari, čovek im se prilagodi, uskladi s njima i karijeru i sve ostalo.

Iako razmišlja kakva će mama biti, zna da će je budućnost možda demantovati.

– O roditeljstvu čitate iz knjiga i slušate od drugih, ali o njemu učite iz iskustva. Biće zanimljivo kroz nekoliko godina pročitati ovo što sam sada rekla – kaže princeza Ljubica.

Buduća mama je, ipak, načelno odredila kako će vaspitavati dete. Ključno joj je da ono stekne dnevne navike, da zna kako stvari u porodici funkcionišu i šta se od njega očekuje.

(Telegraf.rs/ Blic žena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    15. novembar 2018 | 11:27

    Cega je on princ. Srbija je republika. A ne kraljevina.

  • Marina

    15. novembar 2018 | 11:27

    Retko ruzna porodica..... svi do jednog! Princevi nam vrljavi, nedaj Boze da se zarati opet bi svi izbegli!

  • Mama

    15. novembar 2018 | 11:13

    Rec srpskog ne znas prince

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA