Šta kažu kardiolozi posle upozorenja o lekovima koje je Srbima dodatno podiglo pritisak?

- Najmanje nam treba panika i pacijenti ne treba nikako sami da isključuju lekove na svoju ruku. Kardiolog će proceniti da li lek treba da se isključi ili da se nastavi njegova primena - izjavio je upravnik Interne klinike KBC "Bežanijska kosa" Branislav Milovanović

  • 1

Nema razloga za paniku zbog lekova za pritisak za koje je Agencija za lekove poslala upozorenje zdravstvenim radnicima, a koji neće biti povučeni sa tržišta.

- Najmanje nam treba panika i pacijenti ne treba nikako sami da isključuju lekove na svoju ruku. Kardiolog će proceniti da li lek treba da se isključi ili da se nastavi njegova primena - izjavio je za Tanjug upravnik Interne klinike KBC "Bežanijska kosa" Branislav Milovanović zbog upozorenja na hidrohlortiazid koji bi, kako neke studije pokazuju, nakon duge upotrebe mogao neznatno da poveća mogućnost za dobijanje retkog nemelanomskog karcinoma.

Milovanović je naveo da će lekar proceniti stanje svakog pacijenta i na osnovu toga će odlučiti da li će isključiti lek, prepisati novu terapiju, kolika će biti doza leka...

- U Srbiji postoji nekoliko grupa terapijski izbora za lečenje hipertenzije i ti lekovi - diuretici često se prepisuju u lečenju hipertezije - rekao je lekar i dodao da i oni kao i svaki drugi lek mogu imati neželjeno dejstvo.

Milovanović, koji je lider u neurokardiološkom pristupu lečenja srca, podsetio je da je redovna kontrola za pacijente obolele od hipertenzije veoma važna.

Agencija za lekove i medicinska sredstva obavestila je zdravstvene radnike o štetnosti četrdesetak lekova. Prema rečima portparola te agencije Pavla Zelića, koje su preneli mediji, lekovi neće biti povučeni sa tržišta.

Pismo sa spornim lekovima objaveljno je na sajtu Agencije.

Rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima koji su te lekove koristili godinama pokazali su neznatno povećanu mogućnost dobijanja retkih nemelanomskih karcinoma kože. Oboljenje je povezano sa primenom hidrohlortiazida.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠÀ

    16. novembar 2018 | 18:42

    Šta mogu kardiolozi da kažu kad oni samo pišu recepte,veća studija može otkriti istinu ali to proizvođačima lekova nebi odgovaralo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA