≫ 

Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije: Na Trgu Nikole Pašića danas paljenje sveća i protest zbog ubijenih i diskriminisanih trans osoba

U proteklih godinu dana, zabeleženo je 368 slučajeva prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba što uvećanje za 43 slučaja u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, i 73 slučaja u poređenju s 2016. godinom

  • 0

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji oduzima osnovna ljudska prava. Dan sećanja na trans osobe koje su ubijene i žrtve, u Srbiji i svetu, biće obeležen 20. novembra od 17.30 sati na Trgu Nikole Pašića.

Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Iako u Srbiji postoji antidiskriminaciono zakonodavstvo kojim se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost svih građana i građanki, njegova primena i zaštita koju pruža trans osobama i dalje su upitni. Život trans osoba dodatno otežavaju negativni stavovi javnosti prema LGBTIQ osobama i visok stepen odobravanja diskriminacije i nasilja nad svima koji su drugačiji.

Jedan od najvećih pravnih problema trans osoba u Srbiji jeste nepostojanje zakona kojim bi se zaštitila njihova prava i regulisala važna pitanja iz različitih sfera života, na prvom mestu mogućnost promene oznake pola/roda, ličnog imena i JMBG-a u svim ličnim dokumentima. Zato Gayten-LGBT još jednom poziva na usvajanje Zakona o rodnom identitetu, što je važan korak ka zaštiti i punoj ravnopravnosti trans osoba.

Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva Foto-Ilustracija: Profimedia/Corbis

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba tima Transrespect Vs Trasphobia Worldwide, za proteklih godinu dana, zabeleženo je 368 slučajeva prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2017. i 30. septembra 2018, što ukazuje na uvećanje za 43 slučaja u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, i 73 slučaja u poređenju s 2016.

Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije. U Beogradu, Gayten-LGBT organizacija ovaj dan obeležava od 2012. godine.

VIDEO: Demonstracije su širom sveta. U Ukrajini traže prava transrodnih osoba evo kako su se proveli aktivisti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA