Recikleri prete da će prestati da prerađuju otpad od 1. januara: Srbiji preti ekološka katastrofa?

Recikleri su od početka 2018. godine do danas preradili više od 68.000 tona opasnog otpada

  • 3

Od januara sledeće godine recikleri će zaustaviti sve pogone i prestati da prerađuju otpad, odlučeno je na danas održanoj hitnoj sednici Udruženja reciklera.

Recikleri se žale da se već tri godinu Zeleni fond izdvaja manje novca za tretman opasnog otpada nego što se tokom godine preradi.

- Ukoliko Ministsrtvo za zaštitu životne sredine ni u 2019. godini ne obezbedi sredstva za plaćanje prerađenog otpada iz 2018. godine, operateri će biti prinuđeni da zatvore svoja postrojenja i otpuste više hiljada radnika. Ako se to dogodi, godišnje će se u Srbiji taložiti 70 hiljada tona otpada koji neće imati ko da sakuplja i tretira na zakonom propisan način - kažu u Udruženju.

Više od 1.000 preduzeća čini sistem upravljanja posebnim tokovima otpada, a ističu da moraju da naplate prerađen otpad kako bi nastavili dalje, jer sada nemaju novca ni za gorivo za kamione kojima se sakuplja otpad, a kamoli za preradu otpada.

- Zagđivači su u 2018. godini uplatili eko takse u iznosu od 10 milijardi dinara i katastrofalna je odluka da se tim novcem ne plati tretman, jer će nam se ekološke katastrofe od prošle godine ponoviti i biće još veće - kažu u Udruženju.

Recikleri su od početka 2018. godine do danas preradili više od 68.000 tona opasnog otpada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA