≫ 

Kakav je život srpske porodice koja živi samo od onoga što sama proizvede? (FOTO)

Dokići su pravi primer domaćinstva u kom se vodi potpuno zdrav i pravilan način života

  • 1

Porodica Dokić iz Banatskog Karađorđeva u blizini Zrenjanina pravi je primer domaćinstva u kom se vodi potpuno zdrav i pravilan način života. Kod Dokića je sve na organskoj bazi, hrana je domaća, stoka se hrani kukuruzom bez koncentrata, a čak se i njive tretiraju organski, zemlja se kopa i posipa stajskim đubrivom, bez pesticide.

Milan Dokić, poljoprivrednik i domaćin koji već dugi niz godina živi potpuno drugačijim načinom života od onog kog smo navikli, kaže da se u njihovoj kući pravi samo domaća hrana.

Sve je njihovo Foto: Telegraf

- Odlučili smo se da vodimo ovakav život jer smatramo da je najzdravije ono što vi sami proizvedete. Mi smo kompletno domaćinstvo koje se bavi ratarstvom i stočarstvom, naše njive tretiramo samo stajskim đubrivom bez ikakvih hemikalija, ručno kopamo što je u današnje vreme , priznaćete čudno,teško jeste, ali kada se čovek navikne na svoje proizvode ni rad mu nije toliko težak - kaže Milan.

U domaćinstvu Dokić stočni fond- svinje, goveda i krave hrane se samo kukuruzom bez upotrebe koncentrata. Od njive do trpeze, put je predugačak, ali domaća hrana bogatog ukusa ne može se meriti sa kupovnom, zato Dokići svoju trpezu postavljaju domaćinski.

Porodica radi sve sama Foto: Telegraf

- Pravimo nekoliko vrsta sireva-ovčiji i kravlji. Snaha Dragana je pravi majstor kada je u pitanju priprema hrane. Takođe, pravimo i naš hleb od kukuruznog brašna, proju, a meso koje vidite u sušari sve je od naših domaćih životinja. Za sada proizvodimo za naše potrebe i za naše ukućane, dok ne dobijemo sertifikat za plasiranje proizvoda na tržište, nećemo ih prodavati - objašnjava on.

Dokić kaže da poljoprivreda više nije kao što je nekada bila. Od stoke i ratarstva se moglo dobro živeti, vremena su danas drugačija.

Ranije je svaka kuća imala po kravu Foto: Telegraf

- U našoj ulici kad pogledam, a ima oko 60-ak kuća nema ni dve krave. Nekada je svako domaćinstvo imalo po jednu kravu. Mi još uvek nekako opstajemo, radimo i proizvodimo za sebe- kaže nam vredni domaćin.

Nedavnom preraspodelom zemljišta porodica Dokić izgubila je nekoliko jutara zemlje, ali to ih nije zaustavilo u nameri da i naredne godine na svojim parcelama uzgajaju kulture na organskoj osnovi.

Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA