• 2

Zahuktava se rat prevoznika: Taksisti najavili štrajk, a CarGo odgovara inicijativom za ocenu ustavnosti Zakona o prevozu putnika

Aplikaciju CarGo do sada je koristilo više od 150.000 ljudi

  • 2

Kompanija CarGo podnela je danas Ustavnom sudu Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, jer se njime zabranjuje konkurencija i pravo na rad kompaniji CarGo i njenim partnerima vozačima.

CarGo je u Inicijativi predložio da Ustavni sud donese privremenu meru da do donošenja konačne odluke obustavi izvršenje i primenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. 

Direktor kompanije CarGo Vuk Guberinić je nakon predaje Inicijative rekao novinarima da je Zakon o prevozu putnika neustavan jer uskraćuje pravo na rad, remeti jednak položaj ponuđača na tržištu, ograničava slobodnu tržišnu konkurenciju i ugrožava interese potrošača. 

- Ustavna obaveza Srbije je da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu. Sa druge strane u ministarstvu saobraćaja nije bilo volje da se izađe u susret jednoj savremenoj ideji kao što je CarGo - rekao je on.

Taksisti će danas protestovati u Nemanjinoj ulici kao i u maju, Foto: Telegraf

Guberinić je istakao da je nadležno ministarstvo donelo jedan prvenstveno neustavan i nazadan zakon, umesto da podrži inovativno poslovanje i nove poslovne modele koji su maksimalno transparentni.

Direktor kompanije CarGo je apelovao na Ustavni sud da ne podleže političkim i pritiscima taksi udruženja, već da donese odluku koja je objektivna i u interesu građana Srbije. On je podsetio da je aplikaciju CarGo do sada koristilo više od 150.000 ljudi što pokazuje da je ovakav vid prevoza odobren od velikog broja korisnika, da su oni zadovoljni funkcionisanjem, kvalitetom i cenom usluge.

Guberinić je istakao da se CarGo za svoja prava bori isključivo legalnim putem i inovacijama, dok nikada neće blokirati ulice i uznemiravati građane poput taksista. Skupština Srbije usvojila je predložene izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, a kompanija CarGo, zajedno sa partnerima autoprevoznicima, ima rok od 90 dana, od dana stupanja Zakona na snagu, da se prilagodi izmenama, odnosno da prestane sa radom u ovom formatu koji je predstavljao najbolji primer u praksi organizacije, naplate i same usluge prevoza.

Podsetimo se kako je izgledao veliki štrajk takstista

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ja

    Pa valjda nam je bolji jeftiniji prevoz od dranja,juce od zelenjaka do SC-a 540din mnogo je stvarno,obicnim taxijem.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima