≫ 

Ljudima pozli i padaju u nesvest dok slušaju Milana: On je fenomen, preživeo je stravičnu nesreću, a sada se brine da niko više pijan ne sedne za volan (FOTO) (VIDEO)

- Danas želim mladim ljudima da objasnim, da ih ubedim svojim primerom koliko je opasno da pijani sednu za volan i da život nema reprizu - priča Milan Mitić

  • 1

Vozio je motor 170 kilometara na sat. Prebrzo. Bez kacige, a uz to je i popio mnogo alkohola. U jednom momentu točak je udario u ivičnjak, izgubio je kontrolu, motor je poleteo, a on je glavom polomio nekoliko drvenih stubova koji su držali veliki trem ispred prodavnice.

- Kada su kola Hitne pomoći došla po mene, imao sam četiri polomljena rebra, mnogo povreda i posekotina, a drvena greda mi je doslovce štrčala iz smrskane lobanje. Da je sve u Božjim rukama, potvrđuje što sam uprkos svemu - živ.

Ovako je u četvrtak, u krcatoj sali beogradske Ustanove kulture "Vuk", Požarevljanin Milan Mitić (30) prepričavao mladima događaj koji mu je zauvek promenio život, pišu Novosti. Srednjoškolci su ga slušali u nestvarnoj tišini, u neverici. Prebledeli, upijali su svaku njegovu reč.

MISIJA DA UPOZORAVA MLADE

Pre osam godina Milan je imao udes, a operisan je duže od dva sata, nakon što je u beogradski Urgentni centar dovezen sa gotovo smrskanom lobanjom. Iz kome se probudio posle 42 dana, a osam meseci kasnije je ustao i ponovo učio da hoda. Danas mu je, kaže, jedina misija da što više mladih ubedi da ne ponove njegovu grešku.

Lekari tvrde da je Milan jedan u 10 miliona koji su preživeli takav udes. Kobne noći, posle provoda sa drugom i obilaska barova, krenuo je da odveze prijatelja kući, velikodušno mu ustupivši svoju kacigu.

ZA DLAKU IZBEGAO SMRT

Njegov prijatelj Čeda prošao je sa povredama koje nisu bile opasne po život, a Milan je za dlaku izbegao smrt. U bolnici se borio i sa bakterijama, sepsom, vodom u plućima... Tako da oporavak sa invaliditetom od 60 odsto, traje i danas, osam godina posle nesreće. Redovno je na neurološkim kontrolama. Alkohol više nikad nije uzeo, niti je seo na motor.

- Danas želim mladim ljudima da objasnim, da ih ubedim svojim primerom koliko je opasno da pijani sednu za volan i da život nema reprizu - priča Mitić.

RODITELJIMA SAM NAPRAVIO PAKAO OD ŽIVOTA

- Iz bolničke postelje sam ustao i krenuo dalje zbog ljubavi i strepnje mojih roditelja kojima sam napravio pakao od života, a danas me tera da "guram" dalje, osećaj da svojom pričom spasavam živote.

Milanove snimke na Jutjubu, koje postavlja da bi sprečio druge da ponove njegovu grešku, videlo je više od milion ljudi. U četvrtak je pričao beogradskim srednjoškolcima na poziv Saveta za bezbednost saobraćaja Beograda. Za proteklih nekoliko godina njegove tribine videli su đaci Požarevca, Niša, Bele Crkve, Kragujevca, Novog Sada...

- Reakcije na moju priču uvek su burne - priznaje Milan. - Dešavalo se da neko iz publike padne u nesvest, da im pozli, a njihovi izrazi lica govore mi da im je moje iskustvo značilo, da neće biti toliko nepromišljeni kao ja, da im neće pasti na pamet da naprave takvu grešku.

- Zahvalan sam gradonačelniku Požarevca, što sam iako invalid 60 odsto, dobio posao u Gradskoj upravi kao portir - kaže Milan. - Osim toga, oni imaju puno razumevanja za moje odsustvovanje dok držim predavanja đacima, putujući po Srbiji. Imam svoje Udruženje "Jedan u 10 miliona Milan Mitić". Mnogo onih koji su takođe doživeli nesreću, kažu da ih moji govori stimulišu da nastave da se bore.

VIDEO: Lovac preživeo bliski susret sa medvedom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    30. novembar 2018 | 09:21

    Svaka cast! Sa 20+ godina mislis da sve znas a u stvari tek pocinjes da ucis. Mislis da si neunistiv... Nadam se da ova prica ima efekta medju mladima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA