Dok odrasli seku, najmlađi građani ovog srpskog grada sade: Ova deca su preporodila jedno selo i ništa ih ne može zaustaviti (FOTO)

Ova deca su pokazala da imaju razvijenu ekološku svest

  • 4

Kada govorimo o ekološkoj karti, severni deo Banata ne može se pohvaliti visokim procentom pošumljenosti. Dok vojvođanski prosek pošumljenosti iznosi oko sedam procenata, u Kikindi je ispod svakog proseka, jedva do dva odsto.

Najveći problem, kako kažu iz Poljočuvarske službe u Kikindi, jesu drvokradice, stabla se seku nemilice i svake godine u jeku zimske sezone poseče se više desetina stabala. U prvih šest meseci ove godine pisano je više od 50 prekršajnih prijava za nelegalnu seču drva.

Dok jedni seku, drugi sade i to najmlađi građani Kikinde kod kojih je ekološka svest na visokom nivou.

Najmlađi su svesni važnosti drveća, Foto: Telegraf

Sadnja školskih šuma projekat je Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja. Do sada je na teritoriji Kikinde posađeno ukupno pet školskih šuma, poslednja je sađena u selu Sajanu nadomak Kikinde.

Vredni i marljivi učenici iz seoske Osnovne škole "Mora Karolj" nisu se libili da uzmu ašov, lopate i grabulje i krenu na posao. Kako su nam rekli, posadili su oko 120 sadnica listopadnog i četinarskog drveća. Najlepši zadatak predstoji tek kasnije, a to je očuvanje i zalivanje sadnica koje će jednoga dana postati šume nekoj drugoj deci.

Uz podršku gradskog sekretarijata, rasadnika "Vikumak" iz Iđoša šume su do sada posađene u Kikindi, Novim Kozarcima, Iđošu, a u planu je i dalja sadnja.

Stabla se seku nemilice, Foto: Poljočuvarska služba Kikinda

- Mališani iz gradskih i seoskih osnovnih škola aktivno učestvuju u akciji pošumljavanja. Sada smo bili u Sajanu i tamo su đaci posadili 120 sadnica četinara i listopadnog drveća. Deca uživaju da rade sa nama što nam je dovoljan pokazatelj da imaju visoko razvijenu ekološku svest. Očuvanje životne sredine je od prioritetnog značaja, a deca nam svakako svojim delima pokazuju koliko je životna sredina bitna za njih - rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Zadovoljan je i zamenik direktora OŠ "Mora Karolj", Robert Tapai:

- Vrlo nam je drago što deca učestvuju u ovoj ekološkoj akciji, a najviše što će nam deo sela biti pošumljen.

Prethodne jeseni u Novim Kozarcima je takođe posađena šuma, sa simboličnih 114 sadnica koliko ima učenika u seoskoj Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar".

U jeku zimske sezone poseče se više desetina stabala, Foto: Poljočuvarska služba Kikinda

Kako je tada rekao direktor  Milan Periz, tadašnja akcija je učenicima ostavila jasnu poruku šta znači zasaditi jedno drvo i koliko ono igra važnu ulogu u čovekovom životu, jer jedna odrasla sadnica proizvede kiseonika za decenije čovekog života.

ZA 3 GODINE, 40.000 SADNICA

U okviru školskih šuma do sada je posađeno više od 1.000 sadnica na teritoriji Kikinde. Pre nekih sedam godina na potezu Simićevog salaša u okolini Kikinde posađeno je 7.000 sadnica dvogodišnjeg hrasta i 6.000 zasada topole, dok je u poslednje tri godine na teritoriji Kikinde posađeno više od 40.000 sadnica.

Međutim, ni ovaj broj nije dovoljan kako bismo dostigli evropski standard i prosek od 30-40 odsto.

VIDEO: Huligani lome drveće i ruše kante za smeće

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA