≫ 

Stotine krađa stoke, 10 razbojništava za 1 noć, a kosovska policija nije rešila nijedan slučaj: Srbi u Kosovskom Pomoravlju sami moraju da se štite

Meštani ne mogu da se oslone ni na jednu bezbednosnu službu već da su prinuđeni da ličnom pažnjom i povećanom budnošću, probaju da očuvaju svoju imovinu

  • 9

Povodom sve češćih i brojnijih krađa i napada na imovinu Srba u Kosovskom Pomoravlju, u gornjem Kuscu održan je sastanak zabrinutih meštana.

Protestni skup, prvi ovakve vrste u Gornjem Kuscu koji je organizovan od strane odbornika biranih na lokalnim izborima, okupio je preko 200 ogorčenih meštana nezadovoljnih bezbedonosnom situacijom u svom mestu.

Povod su učestale krađe, obijanje crkve Svetog Save i zastrašivanje Srba u samom Gornjem Kuscu, susednom Stanišoru kao i u drugim selima novobrdskog kraja.

Sačinjen je zapisnik koji će biti predat Komandiru takozvane "kosovske policije" u Novom Brdu i Predsedniku opštine, javlja izvor KM novina iz ovog kraja.

Zaključeno je da se meštani ne mogu osloniti ni na jednu bezbednosnu službu već da su prinuđeni da ličnom pažnjom i povećanom budnošću, probaju da očuvaju svoju imovinu.

- Ukoliko policija neće ili ne želi da nas zaštiti, možemo se mi i sami organizovati - jednoglasna je poruka sa ovog skupa kojom prilikom je najavljeno novo okupljanje za nedelju kada se očekuje još veći odziv meštana a poziv je zavnično upućen predstavnicima KFOR-a, predsedniku Opštine Novo Brdo i predstavnicima "kosovske policije".

Narod je dodatno uznemiren jer lokalni mediji pod uticajem i na budžetu lokalnih vlasti i stranih interesnih grupa koje podržavaju ilegalno proglašenu "nezavisnost" albanskih separatista, odbijaju da izveštaju sa ovog skupa. Jedan od učesnika skupa kaže za KM Novine da nije time iznenađen jer se ne dešava prvi put već da su se "ponovo obistinile stare sumnje kad je reč o dešavanjima u Gornjem Kuscu, RTV Puls odbija da o njima obavesti javnost" kaže uznemireni i ogorčeni Srbin.

Srbi su, istim povodom, protestovali ispred policijske stanice u Novom Brdu i polovinom septembra kada im se pridružio i jedan broj lokalnih Albanaca.

Na stotine krađa krupne stoke desilo se u proteklom periodu a da takozvana "kosovska policija" nije rešila nijedan slučaj. Sve ovo događa se upravo na vrhuncu kampanje kojom se javnost pokušava ubediti da će Srbi na Kosovu i Metohiji živeti bolje.

Do septembra meseca u ovom kraju zabeleženo je šest krađa krupne stoke a od septembra je u nekoliko navrata pokušano ili izvedeno više krađa a pre samo nekoliko dana, što je i bio povod ovog skupa, izvršeno je ili pokušano deset razbojništva u toku jedne noći!

Krađama su pogođeni svi pa i oni najugroženiji. Među njima je i porodica Dičić čiji su nesreća i siromaštvo daleko gori od ostalih. Njima je takođe ukradena krava iako im je ona bila jedina mogućnost da sebi obezbede makar malo hrane.

(Telegraf.rs/KM novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    1. decembar 2018 | 22:23

    Sve to su radili uvek kada ih je neko štitio.Znači, lopove, teroriste i potencijalne ubice, danas štiti zapadni svet.

  • Srba

    1. decembar 2018 | 22:28

    Kad se bude desilo da se lopov nije vratio kuci i tako jos mnogo puta, onda ce policija poceti da radi svoj posao.

  • Cika Velja

    1. decembar 2018 | 23:18

    Tako izgleda drzava po volji Haradinaja,pa se decko ljuti sto ih ne primaju nigde!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA