≫ 

Proveli smo odmor sa đacima u Srbiji: Gladuju jer novac od užine daju za cigare i kladionicu, a odgovor Dekija iz osmog razreda će vas posebno zabrinuti

Oni koje ne puste u kladionicu jer su maloletni, imaju već dobro oproban sistem kako da prođu

  • 30

Od 250 dinara koliko je danas dobio za užinu, Marko J. koji ide u osmi razred jedne beogradske osnovne škole, 220 dinara potrošio je na cigare. "Ma samo kad imam za paklu, bez nje ne mogu da preguram dan", dobacuje onako usput, jer primećuje da ga gledamo u čudu. Pa šta ćeš jesti, pitamo ga zaprepašćeno, a on se samo smeje:

- Kako šta? Uzmem malo od ovoga, malo od onoga, a možda kupim i neke grisine - odgovara ovaj osmak i sleže ramenima kao da je trošenje novca na cigare, umesto na užinu, sasvim normalna stvar.

I ispostavilo se da tako i jeste, bar za većinu đaka sa kojima smo juče i danas proveli veliki odmor. Većina dece od roditelja za užinu dobije od 100 do 250 dinara, i dok mlađi osnovci taj novac masovno troše po pekarama, kupujući masnu i nezdravu hranu, osmaci i srednjoškolci idu još gorim putem. Mnogi od njih novac za užinu troše kupujući cigarete, popunjavajući tikete u kladionicima ili sedeći u igraonicama, gde najčešće prekraćuju vreme kada izgube čas.

Oni koje ne puste u kladionicu jer su maloletni, daju novac starijima koje zateknu ispred Foto-ilustarcija: Telegraf

Oni koje ne puste u kladionicu jer su maloletni, imaju već dobro oproban sistem kako da prođu. Evo kako to radi Deki, takođe učenik osmog razreda.

- Kad me ne puste, dam novac nekom starijem čoveku ispred i on mi uplati. Uglavnom idem u kladionicu posle škole ili kad nema škole uopšte, retko za vreme odmora.

- Od kojih para uplaćuješ?

- Obično od onih što dobijem za užinu.

- Pa šta jedeš?

- Ništa. Al prođe mi tiket lagano. Najviše sam dobio 22 soma.

U kladionicu ne ide samo onaj ko nema dovoljno para. Poput ovog sedmaka:

- Dobijam oko 100 dinara za užinu. I za te pare uvek kupim hranu.

- Je l' se ide u kladionicu?

- Ide se, kako ne. Ne znam da li idu za veme škole ili ne, jer ja ne idem, ali znam da se mnogi klade.

Srednjoškolcima su, s druge strane, prioritet cigare. U grupi od pet devojčica koje smo zatekli za vreme velikog odmora, njih tri su već iskusni pušači. Svakog dana, kažu, prvo kupe cigare, a za hranu koliko ostane.

- Je l vam roditelji daju pare za cigare?

- Da, to su pare od užine. Uvek neko kupi cigare, pa pozajmljuje drugima ili skupimo pare zajedno.

Situacija nije ništa bolja ni u ostatku Srbije. Istraživanje psihologa Jasmine Leković iz Centra "Život nije igra" u Novom Sadu pokazalo je da svaki peti učenik na velikom odmoru odlazi u kladionicu, a čak polovina njih oproba se u nekoj od igara na sreću već između desete i četrnaeste godine. Anketirani učenici koji se patološki kockaju imaju drugačije prioritete prilikom potrošnje novca. Najviše troše na izlaske i provod (57 odsto), sa kockanjem nastavlja njih 41 odsto, na drogu troši 30 odsto, a na garderobu 27 odsto učenika.

U igraonice idu uvek da prekrate vreme kad pobegnu sa časa Foto: Pixabay

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da su kladionice i igraonice prepune đaka kad se približi kraj polugodišta, jer tada učenici najviše beže sa časova.

- Đaci, a naročito oni stariji, puni su energije i snage koju nemaju gde da potroše. U kladionice i igraonice odlaze u potrazi za zabavom i uzbuđenjem, uglavnom kad pobegnu sa časa ili posle nastave. Školama nedostaju sportske i umetničke sekcije koje bi animirale i istrošile našu decu dovoljno da zabavu posle ne treba da traže na ulici - poručuje Antić.

Ako ništa drugo, bar nam osnovci još zdravo razmišljaju. Oni svoj odmor koriste da se - igraju.

- Za užinu dobijemo oko 50-60 dinara. Uglavnom je kupimo usput u prodavnici, kad krenemo u školu, ali ne jedemo na velikom odmoru.

- A šta radite na velikom odmoru?

- Igramo se i trčimo.

- Jeste li čuli za kladionicu?

- Da

- Je l' idete vi na to?

- Neeee!!!

- Što?

- Pa mi smo mali. A i čuli smo da to nije dobro.

I nije, samo se nadamo da ćete tako misliti i za 10 godina.

(M. Leskovac-B. Todorović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lena

    7. decembar 2018 | 22:25

    Zasto im roditelji ne daju sendvic ili parce pite, a ne novac za uzinu svaki dan? Zdravije je i nece imati za cigarete i kladionicu.

  • Stefan

    7. decembar 2018 | 21:11

    Izmestiti kladionice iz gradova na periferiju...

  • SBH

    7. decembar 2018 | 21:19

    To se od uvijek radilo. Koja generacija nije pare od uzine davala za cigare i kafe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA