≫ 

Tužilaštvo formiralo predmete zbog pretnji Barbari Životić i Ivanu Ivanoviću (FOTO) (VIDEO)

Sve posle TV uključenja Životićeve tokom protestne šetnje dela opozicije 8. decembra

  • 24

Snimak izveštaja Studija B, u kome je novinarka Barbara Životić izveštavala o građanskom protestu, koji je održan u subotu u centru Beograda, izazvao je oštre komentare na društvenim mrežama i podele u celokupnoj javnosti.

Međutim, osim polarizacije javnosti, došlo je i do gnusnih pretnji, pa i po život, kako same Barbare Životić, tako i onih koji su kritikovali njen rad, između ostalog poznatog novinara i voditelja Ivana Ivanovića.

Kako Telegraf.rs saznaje, Posebno tužilaštvo je formiralo predmet u oba slučaja.

Način na koji je Barbara Životić izveštavala u subotu sa građanskog protesta u Beogradu, izazvao je u delu javnosti oštre kritike o čemu se protekla dva dana dosta pisalo na društvenim mrežama. Ipak, sve je otišlo jako daleko.

Naime, Životićevoj su, preko društvenih mreža, upućene pretnji po život.

Pretnje Barbari Životić - Foto: Printskrin
Pretnje Barbari Životić - Foto: Printskrin
Pretnje Barbari Životić - Foto: Printskrin

U izjavi za naš portal, Barbara Životić kaže da joj nije lako i nimalo prijatno zbog svih pretnji i uvreda koje je dobila, ali da se ne plaši.

- Shvatila sam dokle su neki ljudi u Srbiji spremni da idu sa mržnjom, uvredama pretnjama samo zato što im se ne sviđa kako neko izveštava. Kada sam počela da se bavim novinarstvom, znala sam da će biti svega, da će me osuđivati zbog načina na koji sklapam činjenice, ali da će u to uvući i moju porodicu i prijatelje je van svake pameti i nešto na šta nisam bila spremna.

- Ja imam roditelje, mlađeg brata i mlađu sestru koja ima samo 7 godina i najviše od svega me boli što oni moraju da prolaze kroz ovo, ali tu su uz mene i oni su mi snaga da izdržim sve pritiske - rekla nam je Životić.

Osim pretnji Barbari Životić, pretnje su upućene i ljudima koji su kritikovali njen rad. Poznati novinar i voditelj Ivan Ivanović je na svom tviter nalogu uz okačen video sa izveštajem Životićke napisao komentar da se ograđuje od takvih.

- Ja se ograđujem od ovakvih. Ovo nisu moje kolege. Pozivam sve časne novinare da urade isto. Javno. Ovo smo gledali 90-ih i nije dobro ispalo. Ponovimo zajedno, OVO NISU NOVINARI !!! - napisao je Ivanović.

Na istoj društvenoj mreži Ivanović je napisao da je dobio i pretnje po život, što nam je takođe dostavio.

Pretnja Ivanu Ivanoviću - Foto: Printskrin

Kako Telegraf.rs saznaje zbog navedenih pretnji, i onih upućenih Barbari Životić i Ivanu Ivanoviću, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal je formiralo predmete.

- U ranoj fazi smo prikupljanja činjenica i dokaza. Posle toga će oni biti analizirani od strane Tužilaštva i biće doneta odluka o daljem toku postupka - rekao je za Telegraf.rs, Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.

Što se tiče Barbare Životić, ona pretnje još uvek nije prijavila.

- Nemamo nikakvu prijavu oštećene, ali smo po službenoj dužnosti formirali predmet, jer imamo posredna saznanja da je došlo do upućivanja pretnji - kazao je Stamenković.

Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštanja biće poslat nadležnoj jedinici u sastavu MUP-a.

- Policija će preduzeti svoje radnje da nam obezbedi dokaze i činjenice - rekao je Stamenković.

Kada je u pitanju Ivan Ivanović, imamo posredna saznanja da je neko njemu pretio na osnovu tvita koji je napisao, napomenuo nam je Stamenković.

- Takođe, ima osnova za formiranje predmeta i da se krene u dalje postupanje. Samo i tu očekujemo dostavljanje dokaza i informacija - zaključio je tužilac i dodao da je u pitanju izuzetno rana faza rada Tužilaštva.

Podsećamo, Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije prilikom izveštavanja sa događaja od interesa za javnost i prave jasnu razliku između činjenica i komentara.

Međutim, izveštavanje kojim se krše profesionalne norme, ne može biti izgovor za pretnje fizičkim razračunavanjem i za lascivne uvrede na društvenim mrežama upućene Barbari Životić, piše u saopštenju UNS-a.

VIDEO: Ovako su pristalice SRS-a napali funkcionera LDP-a na skupu u Hrtkovcima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šojka

    10. decembar 2018 | 15:54

    Politički aspekt njenog izveštavanja me ne interesuje, ali onako nepismeno sročene rečenice su sramota za novinarstvo.

  • DLZ

    10. decembar 2018 | 15:51

    Devojka je definitivno promasila profesiju.Bez uvrede ali bolje bi bilo da se prijavi za neki rijaliti ,nego da bude novinar.Inace studio b je odavno izgubio kredibilitet tv,vise lici na tok sou Vladimira Djukanovica.

  • doberman

    10. decembar 2018 | 15:30

    na snimku sigurnosnih kamera se vidi kolona od platoa do skupstine, e sad kako se tretira lazno prenosenje informacija, lazno izvestavanje, negativna propaganda... do sad je bilo unapredjenje, ali mozda neki sud casti bar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA