Ove dve gimnazije postaće najznačajnije u Srbiji, ali da li će im to pomoći da reše bilo koji problem?

Šta će to značiti za učenike te dve škole i zaposlene, još se tačno ne zna

  • 0

Matematička gimnazija u Beogradu i novosadska Gimnazija "Jovan Jovanovic Zmaj" trebalo bi da dobiju status ustanova od nacionalnog značaja za Srbiju, predviđeno je nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV).

Šta će to značiti za učenike te dve škole i zaposlene, još se tačno ne zna. U Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" kažu da je to samo priznanje i podsticaj za dalji rad, ali da u finansijskom smislu neće biti više novca za njih u odnosu na druge škole.

Direktor gimnazije Radivoje Stojković kaže za Tanjug da je to škola koja postoji 315 godina, da je predlog zakona takav da ne podrazumeva nikakve privilegije u odnosu na druge škole u Srbiji.

Gimnazija u Novom Sadu dala je veliki broj intelektualaca Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine

- Nije cilj da škola dobije neke povlastice, već je to priznanje i podsticaj za dalji rad -  naglasio je Stojković i podsetio da je ta škola dala 45 akademika, 14 vladika, tri mitropolita, dva poglavara SPC, i da je nacionalno blago.

NAJTALENTNOVANIJU DECU NE UČE UVEK NAJKVALIFIKOVANIJI PREDAVAČI

Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović kaže da mu nije najjasnije šta će status ustanove od nacionalnog značaja konkretno značiti za školu i đake, ali da bi voleo da se reše problemi na koje je godinama ukazivao.

Ognjanović ukazao da se Matematička gimnazija suočava sa nekoliko problema Printskrin: Youtube/RTS Tako stoje stvari

Jedan od problema je to što na upražnjeno radno mesto u školi mora da primi nastavnike koji su postali tehnološki višak u drugim školama.

- Dolazimo u apsurdnu situaciju da matematiku đacima koji su osvajali zlatne i srebrne medalje na međunarodnim olimpijadama treba da predaje neko ko je tehnološki višak u nekoj srednjoj tehničkoj školi ili osnovnoj školi - pojašnjava Ognjanović.

Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji - Filološka gimnazija u Beogradu, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i Škola za muzičke talente u Čupriji.

Status škole od posebnog interesa tim obrazovnim ustanovama doneo je više novca, koji je uglavnom usmeren na troškove za razna takmičenja učenika (putni troškovi, smeštaj).

Đaci Matematičke nas uvek učine ponosnim Foto: mg.edu.rs

Ognjanović kaže da je pomoć od države koju su do sada dobijali značajna, ali da nije dovoljna. Pojašnjava da je škola pre 15 godina dobila taj status i da je tada izdvajano mnogo više sredstava po toj osnovi nego što se izdvaja danas iz državnog budžeta.

- Sredstva koja dobijamo nisu dovoljna, tako da za međunarodna takmičenja imamo veliku pomoć domaćih kompanija i što je najvažnije bivših učenika koji pomažu koliko mogu - kaže Ognjanović.

Dodaje da je ipak najvažnija stvar što kao škola od posebnog interesa mogu da angažuju profesore sa univerziteta, što je veoma važno za učenike koji se spremaju za razna međunarodna takmičenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA