≫ 

Ovo je bio najhladniji grad u Srbiji: Na nebu se desio nesvakidašnji fenomen, u momentu se sve zaledilo i ravnica je postala srpski Sibir

Sneg + razvedravanje - vetar = smrzavanje

  • 10

Novi Sad je noćas bio apsolutni rekorder po hladnoći: sa -16 stepeni u 23 sata potisnuo je čak i Sjenicu (-12), Kopaonik (-11) i Crni Vrh (-7). Istovremeno, Negotinci su se baškarili na +1!

Za Novosađane, ali i Subotičane, Somborce i Zrenjanince ovo je bio pravi ledeni šok. Subjektivni osećaj novosadskih -16 bio je -21. Dovoljno da se ne odvajate od radijatora, grejalica, peći i kamina.

Šta se desilo sa Panonijom da je zaslužila da ponese ime "srpski Sibir"? Krivac za ovaj ledeni šamar u Vojvodini je razvedravanje. Kako su se oblaci povlačili, temperatura je padala.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- To je uobičajena pojava kada nema vetra, a ima snega i dođe do razvedravanja. Bilo je prognozirano -10 stepeni, tako da to jeste neko odstupanje, ali to su lokalni efekti i odstupanja za nekoliko stepeni su moguća - kazao je meteorolog Nedeljko Todorović.

U Beogradu je takođe bila hladna noć, ali temperatura (-5 stepeni) je bila, ipak, viša nego u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Situacija se smirila rano jutros, pa je u Novom Sadu u 7 sati bilo -8 stepeni, a kraljica zime ponovo je bila Sjenica sa -12. Na nuli je bio samo Negotin. Prema merenjima od 10 sati u najvećem gradu Bačke temperatura je nastavila da raste, pa je izmereno -5 stepeni.

Kako kaže meteorolog Todorović ovaj fenomen nije očekivan i narednih dana jer će vreme biti oblačno. U sredu i četvrtak krenuće i otopljenje, pa i topljenje snega.

VIDEO: Novosađani, a i drugi, po ovakvom ledu vozite sa lancima! Ne znate kako se postavljaju? 

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    17. decembar 2018 | 12:07

    A gde je to bilo -50 pa da se zove srpski sibir?

  • Mlj1228

    17. decembar 2018 | 14:26

    Šta je tu strasno?! Vreme je i zima je, odnosno, početak zime. Rođen sam na nadmorskoj visini od 800m. Išao sam u školu gazeci, i probijati se kroz sneg koji je bio i preko jedan matar, na mestima i više. Nikada nisam ponovio razred, a učio sam pod svetlom petrolejki, i to kad je bilo dovoljno pétroleja. O temperaturi I da ne govorimo. Jedan štednjak (limeni šporet) je grejao samo tamo gde je,a prozori zamrznuti preko celog dana, pa su se ujutru samo nove naslage leda mogu videti, kako od spolja tako i unutra. Spoljna temperatura je često prelazila minus dvadeset, a u kući nikada nije bilo više od nule. Verujem da će samo slični meni, razumeti moj komentar.

  • Dejan

    17. decembar 2018 | 12:33

    Sombor sinoć u 23i30-14

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA