≫ 

Srpsko "kameno selo" koje oduševljava svetske arhitekte neće propasti: Ovde su vojnici lečili dušu, a sada je proglašeno kulturnim dobrom (FOTO)

Priča se da je pre više vekova postojala gostionica u kojoj su vojnici gostili dušu i da je selo tako dobilo i ime

  • 2
Selo Gostuša, Pirot, Stara planina Foto: Mateja Beljan

Podignute na nizbrdici, oronule trošne kuće sela Gostuša napravljene od kamena i blata i prekrivene kamenim blokovima, više nisu prepuštene zubu vremena.

Vlada Srbije donela je odluku da ovo selo kod Pirota proglasi za prostorno kulturno istorijsku celinu. To znači da će ovo staroplaninsko selo sa uskim, krivudavim putevima i skoro pa urušenim kućama, ostati očuvano.

Samo selo predstavlja izuzetnu retkost i pravi je arhitektonski dragulj, jer su u njemu gotovo svi objekti kompletno izgrađeni od kamena i od materijala koji se može naći nadomak sela.

Kuće su građene od kamena, Foto: Mateja Beljan

U selu ima oko 260 kuća, od kojih je 200 autentičnih, a prvi pisani podaci o selu javljaju se s kraja 15. veka.

U selu je svaka kuća građena na isti način, Foto: Mateja Beljan

Ovo je jedno od retkih očuvanih, staroplaninskih sela u kome živi oko 80 stanovnika.

U Gostuši živi 80 stanovnika, Foto: Mateja Beljan

Stanovništvo je uglavnom starosedelačko, ali među njima ima i potomaka Crnovunaca - Karakačana stočara iz Epira, nazvanim tako po crnim ovcama koje su gajili.

Vlada je donela odluku da očuva ovo selo kao celinu, Foto: Mateja Beljan

Meštani pominju legendu po kojoj je upravo na ovom mestu, nedaleko od rimskog vojnog puta, vekovima ranije postojala gostionica u kojoj su vojnici gostili dušu. Narodna etimologija kaže da je Gostuša tako i dobila ime.

Biće očuvane i crkve, Foto: Mateja Beljan

Put kroz selo posut je sitnim kamenom, a u samom centru nalazi se crkva Sv. Jovana Krstitelja. Osim toga, u selu i dalje stoji škola iz 1930. godine, zgrada nekadašnje zadruge iz 1928. godine, više mostova od kojih su najupečatljivija dva kamena i tri česme.

Selo oduševljava arhitekste širom sveta, Foto: Wikimedia/Unapredimo Pirotski Okrug

Od preko četrdeset vodenica, koliko ih je bilo u prošlosti, ostalo je pet, a samo jedna je u funkciji. Osim toga očuvana je i vunovlačara sa kompletnim mehanizmom za vunovlačanje. Atar okružuje i veliki broj kamenih krstova - zapisa.

Žitelji se mahom bave stočarstvom, Foto: Mateja Beljan

Zbog svega nabrojanog, ali i zbog mnogo više stvari, Vlada je odlučila da očuva autentičnost ambijenta ovog mesta i bilo kakvo ugrožavanje ove celine. To znači da je na ovom području zabranjeno podizati deponije, graditi stovarišta, trgovinske centre, benzinske stanice ili fabrike.

Kuće su građene bez savremenih materijala, Foto: Mateja Beljan

Takođe, cilj je da se očuvaju svi spomenici kulture i da sve što bi se eventualno sagradilo na ovom području izgledom, dimenzijama i tipom gradnje bude uklopljeno u ovu celinu.

VIDEO: Zbog njegove snalažljivosti celo selo miriše na uštipke i palačinke

(G. Avalić/M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keki

    19. decembar 2018 | 09:44

    Tako i treb a!!!!! A ne sve zivo srusise i unistise.....

  • Zemunka

    19. decembar 2018 | 10:28

    Neka ovo bude u Srbiji kao Sveti Stefan u CG,selo hotel,fantastično,bila tamo,autentično,bajkovito,preskočiš vekove u trenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA