≫ 

Srbija se guši u otrovnoj prašini: Valjevo i Užice trećinu godine imaju katastrofalan vazduh, Novi Sad guta ozon, a Bor sumpor-dioksid

Za ove opasne čestice kaže se da su nevidljivi ubica

  • 6

Čestice PM10 ili, narodski rečeno, prašina u vazduhu, zadaju ogromne muke stanovnicima većih gradova, a najcrnje je u Užicu i Valjevu. Ova prašina nimalo bezazlena, jer nastaje kao posledica sagorevanja, dakle, od saobraćaja do elektrana.

Najveći problem je što su čestice prašine sitne, pa kao takve mogu da prodru duboko u pluća, pa čak i u kardiovaskularni sistem.

Njih čini mešavina čađi, dima, kiselina, ali i teških metala poput olova, kadmijuma, nikla i arsena.

Kraće vreme udisanja ovih čestica dovešće do iritacije ili infekcije respiratornih organa. Duža izloženost može dovesti čak i do hronične opstruktivne bolesti pluća ili raka. Dakle, slični problemi sa kojima se suočavaju i pušači. A takav vazduh udišu i oni najmlađi.

Po proceni Svetske zdravstvene organizacije PM10 čestice odgovorne su za smrt više od 5.400 ljudi svake godine u Srbiji.

Čestice PM10 su uglavnom u porastu u poslednje tri decenije. A one su, ujedno, i najopasnije. Automobili, peći i industrija glavni su krivci za njihovu pojavu u vazduhu, pa ne čudi što je koncentracija najveća u velikim gradovima.

Foto: Telegraf

Ipak, rekorderi nisu ujedno i najveći srpski gradovi, već Valjevo i Užice.

Tokom prošle godine svaki treći dan, tačnije 122 dana, broj ovih čestica u vazduhu u Užicu premašio je 50 mikrograma po metru kubnom. Ni Valjevo sa 114 takvih dana nije mnogo bolje. U Beogradu, na Vračaru, bilo je 96 takvih "crnih dana", u Kragujevcu 101, u Nišu 74.

Osim PM10 čestica, u Srbiji su i te kako prisutna i druga zagađenja.

SUMPOR DIOKSID

U gradskom parku u Boru čak 21 dan u prošloj godini zabeležena je vrednost sumpor-dioksida veća od 125 mikrograma po metru kubnom. Osim Bora dnevna prekoračenja (ukupno četiri dana) zabeležena su u Kostolcu.

AZOT DIOKSID

Najviše dana sa prekoračenjem azot dioksida većim od 85 mikrograma po metru kubnom prošle godine bilo je na Vračaru (35 dana), potom u Užicu (5), i u Nišu (1). Jedan takav dan zabeležen je i na Mostarskoj petlji u Beogradu.

PRIZEMNI OZON

Novi Sad muku muči sa prizemnim ozonom. Prošle godine na Limanu je bilo 37 takvih dana, a na Kameničkom visu 31.

VIDEO: U Beogradu zabeležen misteriozni dim

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    19. decembar 2018 | 18:52

    U izvestaju EKOZONE pise da Srbija ima ubedljivo najvece aerozagadjenje u evropi...

  • Tom

    19. decembar 2018 | 18:29

    Spas je u plinofikaciji Srbije koja bi eventuelno mogla dase sprovede dolaskom Turskog toka.

  • Detroit

    19. decembar 2018 | 21:44

    Odrastao sam u sapcu!Ne daj Boze u to vreme dok je HI Zorka radila.To je katastrofa bila.Kao klinac osamdesetih se secam da se dosta cesto desavalo da skole budu zatvorene.Da se nekada nije moglo iz kuca da izadje.Hemijiska industrija maltene u centru grada.Magla padne prst pred okom ne vidis,a smrad kao mokraca,gusi,stipa za oci,ocajno!Ko je u sapcu ziveo samo on to zna!I ko je prosao kroz moj Sabac u to vreme.Sreca pa sam odrastao na periferiji,gde je postojala,ali vise i ne postoji,jedna sumica,pa malo..koliko toliko nam davala vazduha!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA