Zbog petardi možete da završite i na društveno-korisnom radu: Razmislite dobro sledeći put kad vam dete bude tražilo novac za pirotehniku

Kakvo dobro može da donese nešto što se zove "crna udovica", "vampir", "crni đavo", "veštica" ili "crna anakonda"

  • 16

Trojica dečaka i devojčica, osnovaca, šesti, sedmi razred, nosili su pre nekoliko dana svako po jednu plastičnu kesu u rukama. Hodali su duž Zrenjaninskog puta, a upravo su bili "poharali" obližnju prodavnicu pirotehnike. I dok su veselo čavrljali i gurali se po stazi, uživali su u buci koju su stvarali, jer su omanje eksplozije pratile svaki njihov korak. Ljudi na prepunoj stanici samo su se u neverici zagledali među sobom i pitali se ko im je dao novac za tu kupovinu i da li je ta osoba uopšte znala za šta daje novac.

O uznemirenju dece i kućnih ljubimaca setimo se da pišemo svake godine pred novogodišnje praznike. Ali, ako broj povreda kojih svake godine ima, bude bar malo manji, znaćemo da je vredelo.

Problem je i u niskim cenama petardi, pa su zbog toga dostupnije deci, Foto: Tanjug/AP

Uostalom, kakvo dobro može da donese nešto što se zove "crna udovica", "vampir", "crni đavo", "veštica" ili "crna anakonda"? A cena, sitnica, za prosečan džeparac deca mogu da nakupuju punu kesu, od 30 dinara po komadu za one malo jače petarde, pa do 200 dinara za rakete.

NAJČEŠĆE STRADAJU DECA

Kako su nam rekli iz Doma zdravlja Palilula, povrede od petardi, koje mogu da zadese decu, ali i starije, klasifikuju se od lakih, preko veoma ozbiljnih do teških. Prema rečima doktorke Anete Jovanović, specijaliste pedijatrije, najčešće je reč o opekotinama šaka, lica, ali i ostalih delova tela, prelomima prstiju šake i amputacija delova tela, povredama oka i sluha.

- U vreme novogodišnjih praznika učestalost takvih povreda je veća. Lakše povrede se saniraju u Domu zdravlja, a pacijenti sa težim povredama se upućuju na bolničko lečenje. Od povreda petardama najčešće stradaju deca zbog njihove radoznalosti i neznanja da rukuju opasnim predmetima - kaže dr Aneta Jovanović.

OPEČENU POVRŠINU HLADITI VODOM ILI LEDOM

Prema rečima doktorke Jovanović, prva pomoć povređenima, do dolaska kod lekara, treba da bude sledeća:

- Prvo treba ukloniti petardu iz ruke ili skinuti zapaljenu odeću i obuću. Sledeće što treba da se uradi je da se opečena površina ohladi ledom ili hladnom vodom u trajanju od 10 do 15 minuta. Opekotinu treba pokriti čistom gazom, dati brufen ili paracetamol po potrebi - objašnjava dr Jovanović.

Deca se takmiče ko će duže da izdrži da ne baci petardu, Foto: Profimedia, Uppa creative

KAZNA OD 50.000 DO 100.000 DINARA

Tokom marta meseca poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o javnom redu i miru kojima su predviđene veće kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava. Tako će se onaj ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniti novačnom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili sa 40 do 120 sati rada u javnom interesu, umesto kazne od 10.000 do 50.000 dinara, koja je važila do sada.

MOŽETE DA BACATE U SVOM STANU, KUĆI ILI DVORIŠTU

Svake godine oko novogodišnjih praznika stižu prekršajne prijave za korišćenje pirotehnike. U periodu od Svetog Nikole do kraja januara Prekršajni sud dobija na desetine prijava. Najčešće se radi o punoletnim osobama ili maloletnicima starijim od 14 godina dok su prijave protiv dece do 14 godina, retke.

Upotreba pirotehničkih sredstava nije dozvoljena u bilo koje doba dana, a ne kako mnogi misle samo noću i u vreme odmora. Upotreba pirotehnike nije dozvoljena ako remeti javni red i mir, što znači da je nekažnjiva samo ako se koristi u kući ili u dvorištu, a da ne ugrožava komšiluk.

Obično tokom igre, deca dolaze u kontakt sa eksplozivnim napravama, nemaju nikakvo iskustvo u rukovanju i pritom zadobijaju povrede, koje mogu da budu naizgled bezazlene, ali mogu da budu vrlo ozbiljne i da dovedu do povreda šake, a čak i amputacije dela šake, prstiju i posle takvog povređivanja, deca mogu da ostanu i trajni invalidi. Takve povrede mogu da ugroze i život deteta, u zavisnosti od toga koja je regija zahvaćena, kada se radi o tzv. eksplozivnim povredama, gde, osim povrede prstiju, nastaju i povrede mekih tkiva, tetiva, nerava, krvnih sudova, a takođe i koštano-zglobnog sistema.

Od petardi i raketa mogu da stradaju i bubne opne, Printskrin: Youtube / Nixa Zizu

Dešavaju se i slučajevi da deca nekada stave petardu u usta, pa se takmiče između sebe ko će duže da izdrži sa njom u ustima pre eksplozije i tu nastaju povrede lica, oka, koje mogu da budu sa trajnim posledicama.

Prisetimo se slučaja tokom dočeka Nove godine, kada je jedan dečak stavio čak 40 petardi u džep pantalona, one su eksplodirale i izazvale povredu noge i duboke opekotine. Dečak je hospitalizovan, operisan, lečen i na sreću, ostali su mu samo ožiljci.

Prilikom eksplozije stvara se velika buka koja može da dovede do pucanja bubne opne.

VIDEO/Horor u Meksiku: U eksplozijama vatrometa poginulo najmanje 24 ljudi

(J. V. / j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koki

    25. decembar 2018 | 22:20

    Za petarde ides u zatvor, a za ubistvo te oslobode...SRBIJOOOOOOOO ZEMLJO ZLA...

  • Boki

    25. decembar 2018 | 22:10

    Manja kazna za paljenje tudje kuce i pucanje na istu nego za petarde.. Srbija brale.

  • Nina

    25. decembar 2018 | 22:19

    Bravo za tekst!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA