Đaci će sami plaćati jeftinije ekskurzije, bliži se kraj bahatim profesorima i uvodi se samo jedna smena: Novine u školama od 2019. godine

Ekskurzije će se ubuduće organizovati preko đačkih zadruga, kako je najavio ministar prosvete

  • 15

Uvođenje jednosmenskog rada u škole, po kojem bi đaci nastavu pohađali samo prepodne, jedna je od novina u obrazovanju na kojoj će se raditi sledeće godine, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Kako je dodao, plan je da za početak jednosmenska nastava zaživi u oko 100 škola širom Srbije, a to je samo jedna od najavljenih novina.

Novi propisi trebalo bi da pojeftine i sada papreno skupe đačke ekskurzije. Kako je Šarčević objasnio, ekskurzije će se ubuduće organizovati preko đačkih zadruga.

- U zadrugama će đaci imati svoju delatnost. Praviće nešto što vole i u čemu su dobri, i to će prodavati. Ako učenik, na primer, za dva meseca zaradi 4.000 dinara, taj novac ce dobiti u vidu vaučera koji potom može da iskoristi da umanji cenu ekskurzije - objasnio je Šarčević.

Foto: Marko Jovanović

On je najavio i novi Zakon o finansiranju visokoškolskih ustanova koji bi trebalo da umanji troškove koje studenti trenutno imaju. Naveo je i primere bahaćenja pojedinih profesora.

- Imate recimo profesore koji uzimaju novac da bi išli da predaju u isturena odeljenja koja imaju šest ili sedam studenata, umesto da organizuju onlajn nastavu. Onda odsedaju u luksuznom smeštaju i zahtevaju nadoknadu za velike troškove - ispričao je Šarčević.

(M. Leskovac - m.leskovac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko.

    20. decembar 2018 | 15:13

    Moja deca u svajcarsku nikad nisu placali troskove odlaska na eskurzije to sve skola i opstina placa takodje besplatno dobijaju knjige samo u srbiji derete roditelje a kukate da opada natalitet pa kako nebi.

  • Bane Petrović

    20. decembar 2018 | 15:12

    A kako ćete da ukinete kupljene diplome...

  • Vosa

    20. decembar 2018 | 15:19

    Jednosmenska nastava?! Da li ste preko noci izgradili stotine skola i osposobili hiljade novih nastavnika, ili ce odeljenja imati po sezdeset djaka?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA