≫ 

Mali migranti govore srpski kao maternji, pišu ćirilicom i znaju boje naše zastave: Kada sam im postavila jedno pitanje, zastala je knedla u grlu (VIDEO)

Sve to naučili su za dve godine, koliko idu u srpske škole

  • 31

Novinari ne bi trebalo nikada da se ustručavaju, ali neka pitanja teško se prevale preko usana. Baš tako sam se osetila kada sam decu migrante, Sonju Rašidi (9) i Vahida Barzadija (12), pitala kako je bilo živeti u Avganistanu pre nego što su izbegli u Srbiju. Videvši kako im se pogled u trenutku promenio, odmah sam se izvinila, ali Vahid mi je odbrusio.

- Pa novinarka si, tvoj posao je da pitaš, šta sad... – rekao mi je na besprekornom srpskom jeziku.

„Loše“ je glasio ceo njihov odgovor. Ali, ono što me je u tom trenutku najviše iznenadilo je da oboje govore srpski kao da im je maternji.  I ne samo to, ispostavilo se da znaju i našu istoriju, geografiju, srpske pesme i boje naše zastave.  I da, naravno, pišu ćirilicom. Sve to naučili su za dve godine, koliko pohađaju osnovne škole „Rade Drinac“ i „Kraljica Marija“ u Beogradu. Sonja je treći, a Vahid šesti razred.

Ovo je Sonja nacrtala za Telegraf, Foto: Telegraf.rs

Na pitanje ko su vam najbolji drugari, Sonja prva odgovara kao iz topa: Nataša, Sara i Irina.

- Nije Irina, nego Irena – odmah je dobacio Vahid, ispravljajući preslatku Sonju, ali mu ni ona nije ostala dužna.

- Ma kakva Irena, pa valjda ja znam kako mi se zove najbolja drugarica i zove se Irina – samouvereno je, takođe na savršenom srpskom, odgovorila mala Sonja.

Srpski je počela da uči sa sedam godina i savladala ga je tako brzo da su joj u kampu za migrante u Krnjači, gde boravi, napravili legitimaciju na kojoj je pisalo „Sonja Rašidi – prevodilac“. Toliko je bila ponosna da legitimaciju nije skidala šta god da radi.

- Sonja je mali naučnik, uvek gladna znanja. Nju ne zanimaju igračke, nego papir na kojem će da piše i rešava zadatke – priča nam Vladimir Lukić, koordinator u Kampu za migrante u Krnjači.

Ali Sonja za sada ne želi da bude naučnik, već učiteljica kao njena učiteljica Milena.

- Volim svoju učiteljicu Milenu i hoću da jednog dana budem kao ona – poručuje nam devetogodišnja Sonja.

Vahid bi da bude policajac, vešt kao oni koje gleda u filmovima, a dobar kao oni koji su ga u Srbiji dočekali.

- Volim da gledam filmove kad policajci sređuju loše momke i to ću ja da radim jednog dana. Biću pravedan kao policajci u Srbiji i loš samo prema onima koji to zasluže – zrelo zaključuje mali Vahid.

Telegraf.rs

Za razliku od većinu druge dece, Sonja i Vahid nemaju računar ni televizor, ali ne deluju tužno zbog toga. Naprotiv, Vahid je kad smo završili razgovor uzeo lopatu za sneg i džak soli da napravi teren za fudbal. Sonja je pravila Sneška.

- Kad ima snega, onda se u igramo u snegu, a kad je kamenčić, onda sa kamenčićem – objasnila nam je ne skidajući smejući se i sležući rukama.

Zato možda ne čudi što je jedino pitanje na koje nisu dali odgovor bilo: šta želite za Novu godinu.

- Svejedno, meni je dobro i ovako – dečje iskreno odgovorila je Sonja, dok je Vahid uveliko izašao sa lopatom da čisti teren za fudbal.

(M. Leskovac / m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maraijana Bakov

    25. decembar 2018 | 14:24

    Nama ce se ta humanost vrlo brzo obiti u glavu.Kosovo je primer toga.Srbija je maceha svom narodu.Dok nasa deca iz domova se potucaju I gladuju po ulici,ovima se prave kuce.E pa kad postanu vecina,bice kako oni kazu,necemo smesti da pisnemo.Pradedovi nam se u grobu prevrcu u sta smo se pretvorili.

  • Djura

    25. decembar 2018 | 09:47

    Da se vrate odakle su dosli !!!! Pogledajte grad?? Vrvi od arapa!!!

  • Suzana

    26. decembar 2018 | 11:12

    Ima mnogo dece u Srbiji koji nemaju ni smestaj ni hranu,koja su na ulici...Kada ce ova drzava pomoci SVOJOJ deci???Uvek smo drugima ljubili d...!I nas su bombardovali pa nas niko nije ovako prigrlio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA