Na srpskim planinama "deru" za praznike, pa masovno idemo kod komšija: Samo jedno noćenje košta od 70 do paprenih 130 evra

Za šest noćenja, bez obroka, potrebno najmanje 430 evra

  • 54

Srpske planine postale su oaze isključivo za bogataše. Samo za jednu noć na Zlatiboru i Kopaoniku, u prosečnim apartmanima i bez obroka, ovih dana treba izdvojiti od 70 do 130 evra. I to nije slučaj samo sa elitnim zimovalištima.

Apartmani na Tari rezervisani su od prošle nedelje, a od njihove cene za praznične dane takođe boli glava. Jedno noćenje košta od 50 do 120 evra.

Čak ni oni koji se danas smatraju srednjom klasom to sebi ne mogu da priušte.

Beograđanka Tanja Marković (32) ceo prošli vikend provela je tražeći smeštaj na Zlatiboru, gde je sa suprugom htela da odmori od 29. decembra do 5. januara. Ispostavilo se, međutim, da će im samo za noćenja, bez prevoza i hrane, biti potrebno najmanje 430 evra.

- Prvo sam pozvala sve koje poznajem, a onda redom i sve ostale. Najjeftiniji smeštaj koji sam uspela da pronađem je iznosio 430 evra za šest noćenja i to u apartmanu koji je toliko skroman da realno ne vredi više od 15 evra za noć - šokirano priča Tanja.

Za četiri noćenja na Zlatiboru i do 104.000 dinara, Printskin: booking.com

Ipak, najveće iznenađenje usledilo je kada joj je vlasnik jednog apartmana rekao da će cena biti skoro tri puta manja posle 5. januara.

- Rekao je da će noćenje u njegovim apartmanima koštati 130 evra sve do 5. januara, a da ću, ako rezervišem nakon tog perioda, plaćati "samo" 50 evra za noć - kaže ona. Naravno, u ove cene nije uračunat nijedan obrok. To znači da bi šest noćenja na Zlatiboru, sa hranom i prevozom, dvoje ljudi koštalo najmanje 500 evra.

- Poređenja radi, kad smo suprug i ja letos išli na more u Herceg Novi, prelep apartman tamo plaćali smo 25 evra po danu - dodaje naša sagovornica.

Vlasnici apartmana kažu da cene diktira tržište i da one nisu previsoke čim ima puno onih koji bi da ih plate.

- Zašto bih ja izdavao apartman za 20 evra dnevno, ako ih svi drugi izdaju za 80 i uvek su puni - iskreno nam je priznao jedan od rentijera sa Zlatibora.

Zanimljivo je da Srbi jeftinije mogu proći na skoro bilo kom putu u regionu i Evropi. Tako će i Tanja iz ovog teksta na kraju otputovati u Sloveniju gde će muž i ona šestodnevni odmor platiti 500 evra sa sve prevozom i hranom.

(M. Leskovac / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    28. decembar 2018 | 19:11

    Pa oni idu na to da im ne dolaze domaci posteni gradjani,nego stranci i domaci kvazi bogatasi i pevaljke i starlete.Da smo normalna drzava kao sto nismo planine bi bile pune dece,postenih radnika i gradajna.Zbog toga treba sa sto vise postenog naroda da napusti zelju i u beli svet.Neka ostanu botovi,partijski paraziti i neka se sire kao zarazna bolest.2020 se blizi i doci ce vrlo brzo,a onda ce radnike traziti po belom svetu.

  • Zak

    28. decembar 2018 | 20:00

    Prvi put ove godine posetio sam Zlatibor. Mogu vam reci da je pravi kic prosao sam tako reci sve Alpe ali nesto tako kao na Zlatiboru nisam video napravili su vasar od grada.

  • Zoki

    28. decembar 2018 | 22:35

    Jeftinije u francuskoj i svajcarskoj nego u srbiji😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA