Ciča zima za njega je mačji kašalj: Milan iz Surdulice omiljeni je prodavac džemova i ajvara na Vlasini, a u kući krije diplomu ekonomiste (FOTO)

Ljudi su spremni da za prirodni sok, džem ili marinirane pečurke izdvoje mnogo više nego kada bi ove namirnice kupovali rađene po industrijskim recepturama

  • 2

Milan Milenković iz Surdulice, diplomirani ekonomista bez posla u struci, jedan je od prodavaca lokalnih proizvoda i suvenira na Vlasini, koji čak po zimi i na debelom minusu ne napušta svoje radno mesto.

U tom delu Vlasine najviše ima roditelja sa malom decom, koja se sankaju i klizaju, ali i drugih gostiju, koji su spremni da za prirodni sok, džem ili

marinirane pečurke izdvoje mnogo više nego kada bi ove namirnice kupovali rađene po industrijskim recepturama.

Foto: Telegraf

Milan i njegova porodica su pokrenuli posao prerade i proizvodnje slatkog, džema i voćnih sokova od voća ubranog na Vlasini.

- Mi smo sve podredili ovom poslu, čitava porodica je uključena, majka pravi slatko, džemove i sok, mi nabavljamo i prodajemo. Sve je sa Vlasine, a kada ne uspevmo da sami naberemo dovoljne količine voća i šumskih plodova, otkupljujemo od meštana. Posebno bih izdvojio slatko od šumskih jagoda, to je jedan od najtraženijih proizvoda koje imamo. Cene slatkog od šumskih plodova se kreću do 900 dinara po tegli. Imamo i lisičarke i vrganj u salamuri, sokove od borovnice, kupine, maline, dunje, zatim med i ajvar. Može da se zaradi dobro od ovoga, tako da nam je u početku ovo služilo za preživljavanje, a sad nam je glavni izvor prihoda. Leti radim svakog dana po nekoliko meseci, a zimi samo vikendom - kaže Milenković.

Foto: Telegraf

On priča kako ovde ima gostiju iz cele zemlje, ali ipak ih je najviše iz jugoistočne Srbije.

- Ovde odmaraju lekari, profesori, biznismeni, ali i svi drugi koje je grad umorio i koji okrepljenje vide ovde na Vlasini u netaknutoj prirodi. Svi oni su spremni da plate ovakve prirodne, autentične proizvode, a pre svega zdrave i da ih ponesu u svoje domove, kao uspomenu sa Vlasine - navodi Milenković.

Foto: Telegraf

Putevi se ka Vlasini redovno čiste i održavaju, tako da gostiju ima i tokom zime, ali mnogo manje nego li leti, kada ovde najčešće navraćaju ljubitelji

jezera i ribolova.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    6. januar 2019 | 02:25

    Bravo ne pljuje po drzavi i ne ceka da mu ona da leba nego je vredan snalazljiv i uporan.U zemlji Srbiji ima leba za svakoga ko hoce da radi.Malo organizacije dobre volje i rad.

  • Dusan

    6. januar 2019 | 07:00

    Netreba da krije diplomu vec da se ponosi sto moze svoj privatni biznis da razvija a ne da cekz ko ce ga zapisliti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA