Sve što bi trebalo da znate o pripremi i cenama božićnog pečenja (FOTO)

Pečeno prase, jagnje ili jare u skoro svakoj kući su tradicionalni na prazničnom meniju za veliki hrišćanski praznik

  • 1

U skoro svakom dvorištu od jutros se peče se božićna pečenica, koja je tradicionalno obeležje velikog hrišćanskog praznika. Ne zna se tačan broj prasića koji će na Božić završiti na prazničnoj trpezi.

Pečenica se, po starom običaju, peče danas, na Badnji dan. Pečeno prase, jagnje ili jare u skoro svakoj kući su tradicionalni na prazničnom meniju za veliki hrišćanski praznik, bez obzira što cene bez razloga skoče odmah posle Nove godine.

- Nedelja pred Božić je možda jedini period u godini kada ne važe zakoni ponude i potražnje. Tako su i ove, u proteklih sedam dana prasići posupeli za 25 do 30 dinara po kilogramu, a jaganjci oko 20. Cene zavise od težine, pa su manji prasići najskuplji - kaže vlasnik pečenjare iz Bogatića.

Pečenjare već nekoliko dana imaju pune ruke posla; Foto: Telegraf

Prase teško između 15 do 20 kilograma košta po kilogramu 300 dinara, od 25 kilograma 270 - 280, a teži, preko 30 kilograma su 250 dinara. Jaganjci su poskupeli na okruglo 300 dinara žive vage, dodao je on.

Na ukupnu cenu praseta vlasnici pečenjara naplaćuju još 2000 dinara po komadu za svoje usluge - da zakolju, urede, odnesu meso na trinihoskopski pregled i ispeku. Po toj računici pečenica od 15 kilograma košta ukupno 6500 dinara.

Put do jeftinije pečenice vodi do supermarketa, gde kilogram ohlađene sveže prasetine košta između 350 i 400 dinara.

Od praseta koje je pre klanja teško 15 kilograma na iznutrice otpadne četvrtina što znači da se dobije oko 11 kilograma mesa, a to košta koliko i živo prase. U ovom slučaju nema dodatnih troškova.

Pečenica je obavezna na sutrašnjoj trpezi; Foto: Telegraf

Ušteda je od 1000 dinara, ukoliko se plati pečenje u pekari ili svih 2000 pod uslovom da se ispeče u rerni, u kućnoj varijanti.

Najskuplja varijanta je ako se nabavlja ispečeno meso u mesarama, koje košta 900 dinara, a najjeftinija kada domaćin zakolje svoje prase i peče ga u sopstvenoj poljskoj furuni.

Mačva je stočarski kraj poznat po uzgoju svinja, a retko koji domaćin dočekuje Božić bez praseta u oboru. Ostali, pak, moraju da se preračunavaju, ali od pečenice na stolu - ne odustaju.

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ama

    7. januar 2019 | 00:02

    Ja kad koljem prase, osećaj je kao da ono kolje mene😁😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA