Kazna za one koji upale sva 4 migavca ispred škole i vrtića premala je za posledice koje bahati vozači mogu da izazovu i ugroze živote dece

Veliki broj onih koji sede za volanom, pale sva četiri gde stignu. Ne zanima ih da li u tom trenutku nekog ugrožavaju ili blokiraju saobraćaj

Kazna za bahate vozače koji "upale sva četiri" je 5.000 dinara. Ona je ista, bilo da je auto zaustavljen ili parkiran, tamo gde ima malo pešaka i drugih vozila, ili ispred škole, vrtića, bolnica, u prometnim ulicama... Stručnjaci misle da kazna u drugom slučaju treba da bude veća, a posebno kad se "migavcima" ugrožavaju deca.

Vozači koji upale sva četiri migavca i izađu iz vozila, treba da znaju da su u tom trenutku parkirali auto. U saobraćaju je dozvoljeno zaustavljanje od tri minuta. Posle tog vremena smatra se da je vozilo parkirano, bez obzira na migavce koji svetle.

Veliki broj onih koji sede za volanom, pale sva četiri gde stignu. Ne zanima ih da li u tom trenutku nekog ugrožavaju ili blokiraju saobraćaj. Međutim, posebna "kategorija" su oni koji to rade ispred škola, vrtića...

Veliki broj onih koji sede za volanom, pale sva četiri gde stignu Foot: Profimedia/Alamy

Prema mišljenju Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, kazna za takvo nepropisno parkiranje treba da bude veća.

- Po meni ne treba da bude ista kazna za svako nepropisno parkiranje. Nije isto ako neko nepropisno parkira tamo gde nikoga ne ugrožava i ne ometa saobraćaj, u odnosu na mesto gde ugrožava nekog, a naročito decu. Za ugrožavanje dece mora da bude najveća kazna - započeo je razgovor za Telegraf.rs Okanović.

Naš sagovornik ističe da je problem što Zakon ne prepoznaje stepen ugrožavanja bezbednosti i saobraćaja prilikom nepropisnog parkiranja.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović Foto: Milena Đorđević

- Po meni treba da bude veća kazna ako neko parkira neposredno iza pešačkog prelaza u zoni škole, a još veća kad neko parkira na pešački prelaz u zoni škole. Još veća kazna treba da bude ako se neko parkira u zoni škole tako što prepreči trotoar i skroz ga blokira, jer u tom slučaju dete mora da izađe na kolovoz i tako se ugrožavaju deca - istakao je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

MIŠLJENJE SUDIJE ZA PREKRŠAJE 

Sa mišljenjem Okanovića se slaže i Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Kazna za ugrožavanje bezbednosti dece u saobraćaju nepropisnim parkiranjem treba da bude veća Foto: Telegraf.rs

- Mislim da kazna za vozače koji upale sva četiri migavca ispred škole, vrtića treba da bude veća i da to treba da se proširi i na bolnice i na saobraćajnice gde je jaka frekvencija. Na saobraćajnicama gde je jaka frekvenca, može da dođe, kao što i dolazi, do sudara zbog nepropisno parkiranih vozila.

To se, naročito, dešava tamo gde ima jedna traka u jednom smeru. Kad je ona blokirana vozači moraju da pređu na drugu stranu, i možda i preko pune linije, i često dođe do sudara zbog takve nesavesnosti - objasnio je za Telegraf.rs Marinović.

VIDEO: Upale "sva četiri" i odu nešto da završe, a zapravo su samo bahati i bezobrazni

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tata

    14. januar 2019 | 21:13

    Pa vi napravite parkinge ispred svake skole i vrtica i mi necemo stavljati sva cetiri.

  • Ipak

    14. januar 2019 | 22:04

    Valjda je normalno da se prilikom izgradnje bilo kog objekta planira i dovoljan broj parking mesta. Ali, kakvi su i ko su nasi gradski menadzeri i arhitekte, sve ovo uopste ne cudi. I bar kad bi na greskama nesto naucili...

  • Roditelj

    14. januar 2019 | 21:08

    U tom slucaju obezbedite po bar tri parking mesta ispred svih navedenih ustanova na kojima ne sme biti zadrzavanja duze od 5 minuta kako bismo mogli da ostavimo/preuzmemo decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA