≫ 

Važna vest za vlasnike pušaka i pištolja: Rok za zamenu oružnih listova je 5. mart, ali ako i novi propuste, preti kazna i do 150.000 dinara

Prema nezvaničnim podacima građani Srbije poseduju najmanje 600.000 oružnih listova

  • 5

Vlasnici oružja pripremaju užurbano papire za zamenu oružnih listova, jer rok za dobijanje ističe 5. marta. Ako se usvoji Vladin predlog, ovaj rok će biti produžen za još godinu dana.

Kada je usvojen zakon o oružju građanima su date tri godine da mu se prilagode. Kako volimo uvek da čekamo poslednji trenutak, većina vlasnika pušaka i pištolja tek je prošle godine počela da menja oružne listove, pa su nadležni shvatili da neće stići do marta sve da ih obrade.

Zato je u Skupštinu stigao predlog Zakona kojim se ovaj rok pomera za još godinu dana. Ukoliko i taj rok propuste, moraće da plate kaznu koja se kreće i do 150.000 dinara.

- Ovaj rok procenjuje se kao dovoljan za sve učesnike u postupku zamene isprava da ispune svoje zakonske obaveze. Fizička lica koja imaju odobrenje za držanje trofejnog oružja dužna su da u roku od godinu dana od dana početka primene ovog zakona preregistruju, prodaju, onesposobe ili predaju oružje bez naknade u korist Srbije - piše u predlogu Zakona.

Svi moraju da dobiju biometrijski oružni list, Foto: Profimedia

Za razliku od stare prakse, na jednom novom oružnom listu omogućena je registracija do 10 komada pušaka ili pištolja. Prema nezvaničnim podacima građani Srbije poseduju najmanje 600.000 oružnih listova.

Vlasnik oružja obavezan je da prilikom zamene oružnog lista, u policijsku stanicu donese oružje na uvid, kao i stare isprave. Potrebna mu je potvrda da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara, dok su vlasnici oružja sa olučenim cevima - pištolji, revolveri, karabini - dužni su da uplate i republičku taksu koja iznosi 5.360 dinara. Uz ove troškove, lekarsko uverenje košta od 3.500 do čak 6.000 dinara, što ukupan iznos zamene ovog dokumenta podiže i na više od 12.000 dinara.

I lovci moraju da zamene papire, Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Građani koji imaju izdat oružni list za lovačko oružje sa neolučenim cevima, dužni su u roku od šest meseci od dana početka primene ovog zakona da predaju navedenu ispravu nadležnom organu.

Novi Zakon ukinuo je kategoriju trofejnog oružja. Prema evidenciji MUP-a, do stupanja na snagu novih propisa u Srbiji je bilo registrovano ukupno 63.558 komada trofejnog oružja. Do marta ove godine više od polovine vlasnika preregistrovalo je svoje vatrene trofeje.

Troškovi za novi oružni list: 

- Obrazac oružnog lista - 1.500 dinara

- Taksa za oružje sa neolučenim cevima - 2.560 dinara

- Taksa za oružje sa olučenim cevima - 5.360 dinara

- Lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja - od 2.490 do 6.000 dinara

- Obuka za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem - od 6.000 do 10.000 dinara

- Lovački ispit (samo za lovce) - 4.000 dinara

VIDEO: Koliko je ona platila dozvolu za svoje oružje?

(Gorica Avalić/G. Avalić@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA