≫ 

Presmešni saveti za starešine JNA: Strogo zabranjena zloupotreba čačkalica, nošenje kesa, odeća sa natpisom "komandos" i stopiranje (VIDEO)

Pojava protiv koje se borimo je kićenje odeće agresivnim oznakama poput stranih zastava reči komandos, rendžers, US army, kažu u filmu

  • 6

Kako bi starešina nekadašnje JNA trebalo da se ponaša na radnom mestu, na ulici i u kafani obradio je nastavni film "Ponašanje starešine JNA". Iako snimljen pre više decenija, ovaj film i danas sadrži brojne praktične savete koji i dalje stoje, ali zbog načina na koji su objašnjeni, mladi ljudi danas umiru od smeha.

Polazeći od teze da je čovek u uniformi uočljiviji od ostalih građana, on mora u svakom trenutku da bude uredan, elegantan, pažljiv i kavaljer.

Kada je na ulici, u rukama sme da nosi samo tašnu ili manji, uredno upakovan, paket.

Zabranjeno nošenje kesa, Printskrin: Youtube/Mihajlo Bogdanović

- Nošenje najlon kesa, makar bile sivo-maslinaste boje nije dozvoljeno, a možemo sresti starešine koje nose kese svih mogućih boja - kaže narator u filmu.

Nedolično nošenje velikih paketa, Printskrin: Youtube/Mihajlo Bogdanović

Dalje se objašnjava da je dozvoljeno svratiti do prodavnice da se nešto nabavi za kuću, ali kada se radi o sitnim stvarima, ne krupnim. U filmu se napominje da starešina ne sme da stavi ruke u džep.

- Obe ruke retko drže, ali jednu ruku često. Nađe se i neki koji izigrava Napoleona. Takođe, starešine ne smeju da puše na ulici, a izričito im je zabranjeno autostopiranje, posebno kola strane registracije - kažu u filmu i napominju da standard omogućava starešinama da nabave automobil.

Izbegavati odeću sa agresivnim natpisima, Printskrin: Youtube/Mihajlo Bogdanović

Iako narator napominje da je zavladala neka mladalačka kultura i moda, vojnici moraju da joj de odupru. Zulufi mogu da budu najviše do polovine uha, brkovi do ivice usana, kosa ne sme da pada na kragnu.

- Starešina je zapažen i kada nosi civilno odelo. Farmerke i bluza su praktičan su deo odeće, ali pojava protiv koje se borimo je kićenje odeće agresivnim oznakama poput stranih zastava i oznaka poput - komandos, rendžers, US army i slično - kaže narator.

Vojnici zloupotrebljavaju čačkalicu, Printskrin: Youtube/Mihajlo Bogdanović

Iako kažu a ne postoje pisani propisi kako se briše nos i čačkaju zubi, u filmu se napominje da bi svako trebalo da zna šta je nedolično.

Paziti kako se koristi čačkalica, Printskrin: Youtube/Mihajlo Bogdanović

- Ipak, evidentna je pojava da pojedine starešine zloupotrebljavaju čačkalicu - kažu u filmu.

(G. A.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. januar 2019 | 13:07

    Sve sto je nabrojano je sve tacno ali tad oficir ili vojnik u istunu bio vojnik oficir za primer u drustvu,oficir vojnik kojem se verovalo!!!

  • Kozmo

    22. januar 2019 | 12:57

    Jeste ali dok su vazila"presmesna pravila" vojska je bila prava!Danas se skoro sve moze pa je disciplina katadtrofa a samim tim i spremnost vojske!

  • Rodjo

    22. januar 2019 | 18:49

    To vrijeme provedeno u toj JNA ja cu nositi i u onom svijetu, tad se znao red, rad, zakon, drugarstvo, uzajamno pomaganje i zuvjeli se od svog rada, otvoren svijet da radis bez viza. Danas, divlji zapad gde misevi nepismeni kolo vode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA