• 32

Zemunka prvi put otvorila elektronski dnevnik i šokirala se kada je videla ocene svog deteta: "Šta? Ne mogu da verujem!" (VIDEO)

Nastavnici u Es-dnevnike unose sve o učeniku, i to sve uz smajlije. A mi smo prvi put zavirili u novi dnevnik sa majkom kojoj ćerka sve priča, ali ovoga puta nije stigla...

  • 32

Za nekoga ko je u srednjoj školi od majke krio keca iz fizike mesec dana, elektronski dnevnik zvučao je prilično zastrašujuće. Roditelj samo treba da unese šifru preko mobilnog telefona ili računara, i pred njim su svi mogući podaci o detetu: koliko izostaje, da li beži sa časova, kako se ponaša, kuca li sms-ove dok nastavnici predaju i, naravno, kakve su mu ocene.

Da bi se uverili u to kako radi famozni Es-dnevnik, posetili smo Medicinsku školu "Nadežda Petrović" u Zemunu, gde su roditelji još u novembru dobili šifre da pristupe ovom sistemu (svaka škola sama određuje kada će podeliti šifre). Na momente sam osećala olakšanje što sam bila đak u vreme kada tehnologija nije bila toliko napredna, ali kad se sve sabere, ipak nema sumnje da Es-dnevnik ima mnogo dobrih strana.

Telegraf.rs

Na primer, đak koji beži sa časova jer upadne u loše društvo ili se oda nekom poroku, neće to moći da sakrije nijedan dan. Ako se čudno ponaša i pravi scene na času, njegov roditelj će ulaskom u Es-dnevnik to takođe odmah saznati. A i ako dobije lošu ocenu, naučiće da gradi odnos poverenja sa roditeljima i da sa njima otvoreno priča o tome.

Brankica Kecman, predsednik Saveta roditelja u Medicinskoj školi "Nadežda Petrović", upravo je jedna od majki koja sa ćerkom ima potpuno otvoren odnos. Zato ne čudi što je odmah pristala da je snimimo kako otvara Es-dnevnik. Međutim, brza tehnologija ovoga puta je preduhitrila čak i njenu ćerku koja joj sve priča, pa je Brankica, baš u trenutku kad je snimatelj nameštao kameru, lupila šakom o sto.

- Šta? Ne mogu da verujem! Kec iz fizičkog? I to zato što nije htela da uradi zvezdu - zaprepašćeno je uzviknula Brankica čim je otvorila Es-dnevnik, ali se ubrzo smirila.

Brankica Kecman, roditelj, Telegraf.rs

- Ćerka mi je rekla da je nastavnik zapretio da će dobiti jedinicu jer odbija da uradi zvezdu, ali je mislila da je ipak neće upisati u dnevnik. Nema veze. Evo, dobila je peticu iz anatomije i iz patologije. Bravo, cico! Zadovoljna sam - rekla je Brankica.

Ono što je slučaj u njihovoj porodici, dodaje, je da tati nisu dale pristup.

- Tata nas je pustio, neće da se meša, ima poverenja u ćerku. Mislim da je u celoj priči, sa ili bez elektronskog dnevnika, najbitnije izgraditi odnos poverenja. Moja ćerka nema problem sa Es-dnevnikom. Ali, u njenom razredu ima i roditelja, srećom u manjini, koji nisu zainteresovani za pristupne šifre, nisu zainteresovani za ocene svog deteta, a to je sve opet lična stvar na koju ne možete da utičete - priča ova majka.

Dobra stvar je da roditelji ocene ne vide odmah, već 48 sati nakon što ih nastavnik unese u Es dnevnik. Tako se deci ostavlja vreme da se psihološki pripreme da saopšte lošu vest ili da ocenu eventualno i poprave. Nastavnici u dnevnike unose i svoje komentare uz koje mogu da stave i odgovarajuće smajlija.

Telegraf.rs

"Koristila je mobilni telefon na času i pored toga što sam je opomenula (tužan smajli)"

"Učila je anatomiju na času iz engleskog"

"Redovno radi domaći i ističe se na času (srećan smajli)"

Mr Biljana Glavonjić, pomoćnik direktora u Medicinskoj školi "Nadežda Petrović", objašnjava da svaki nastavnik ima svoju šifru, ali da ne može videti ocene koje su davale njegove kolege, već samo ocene iz svog predmeta.

Telegraf.rs

- Tako da se izbegava onaj halo efekat, da ako nema ima sve petice, daću mu i ja. Ili obrnuto, ako ima loše ocene, nedovoljne ocene, da će uslediti još jedna.
Elektronski dnevnik, dodaje Glavonjić, umnogome olakšava posao. Sve analize i statistike dobijaju se jednim klikom. Svedočanstva se štampaju na licu mesta.

Mr Biljana Glavonjić, pomoćnik direktora škole, Telegraf.rs

Ako nastavnik unese pogrešnu ocenu, ne prolazi se čitava procedura kao ranije, već se sada ta napomena unosi elektronski i isto tako se i ispravlja.

- A odmah i vidite i kada neko ima toliko izostanaka da je kandidat za popravni i da je vreme za uzbunu - zaključuje Glavonjić.

(Miljana Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Komentari

  • slavko radovanovic

    informaciona tehnologija je odlična kao i mobilni telefoni.Smanjuje gubitke vremena a uvećava i radne učinke.U prosvjeti nastavnici mogu vieše da se posvete izlaganju mateirje na času i boljem kontaktu sa učenicima.Nema potrebe da gube beskrajno vremena na pisanje priperema koje se i onako prepisju.Sada pripeerme lako mogu da dopunjavaju novinama bilo u skolstuvu ili ličnim saznanjima.Isto tako dobro je da ima elektronski dnevnik.Gubi se vrijeme odlaska u školu.Zbog toga se i odgadja onda odlazak.A onda je to psole problem jer djeca kriju informacije od roditelja sto je razumljivo.Neće ta tehnika dati lope rezulate ako se loše ne primjenjuje.E to što nam škole nisu opremlejene to jeste problem.Ali države.Nema priče da to nema odakle.Toliko se krade da samo dio tih pljaćki mogu da opreme sve škole.Od elektronskog dnecnika bježe prosvjetni rednici kojima je ta tehnika tudja i roditelji koji se sjutra ne mogu pozivati da nešto nisu znali.Da li gubi sloboda.Samo djelimično.Jer to zavisi u prvom redu od čovjeka.Tu tehniku treba uvesti i u sudove ali tako da svako može biti informisan ulaskom u šifru predmeta.Neke informacije treba da su dospune i novinarima i gradjenstvu pristupom na informativnu mrežu.

  • Sankilot

    У неким школама струја често нестаје, интернет не покрива учионице, о условима рада да не причам....Па нек ставе прст на чело сви они који живе у "Златном добу"....Већина у овој држави је заправо у Каменом добу....

  • mare

    gde su ona stara dobra vremena po 30 minuta casovi....:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima