Osiguravajuće kuće kažnjavaju turističke agencije zbog prevara: Male agencije će se ugasiti, a da li će cene letovanja biti veće?

Ukoliko manje i srednje agencije reše da plate polisu, velike su šanse da će ovaj trošak naplatiti nama turistima kroz cenu aranžmana.

  • 0
Putovanje, odlazak, kofer, put Foto: Pixabay

Čini se da ćemo ovog leta imati manji izbor kod odabira turističke agencije, jer su velike šanse da mnoge od njih neće moći da plate i do šest puta više premije osiguranja koje su im, zbog prošlogodišnjih propusta, uvele osiguravajuće kuće.

Turističke agencije ostavile su prošlog leta na hiljade ljudi bez smeštaja, prevoza ili bez kompletnih uplaćenih aranžmana za letovanje. Čak 13 agencija ostalo je u 2018. godini bez licence, a sav teret isplaćivanja odštete pao je tada na osiguravajuće kuće, koje su rešile da ove godine svoje troškove svedu na minimum i da kazne agencije povećavanjem polise osiguranja za čak šest puta.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, objašnjava da su zbog ozbiljnih fijaska tri, četiri agencije od prošlog leta, mnoge osiguravajuće kuće odustale od saradnje sa turističkim agencijama.

Juta garancija obezbeđuje putnike, Foto: yuta.rs

- Samo četiri osiguravača nude nam i dalje polise, ali je premija skočila sa oko 700 na 3.500 evra godišnje. Taj iznos prihvatilo je da plati stotinak agencija, dok ostale imaju rok do 25. januara, ili gube garanciju putovanja - objašnjava Seničić.

Predstavnici asocijacija turističkih agencija upozoravaju da će odluka o povećanju premije ugroziti opstanak malih i srednjih turističkih agencija koje, kažu, ne mogu da ostvare prihod koji može da pokrije vrednost godišnje premije.

- Država je trebalo da napravi novi pravilnik, a pošto još nije, došli smo u cajtnot. Imamo još dva, tri dana da pokušamo da za male agencije dobijemo bolju cenu. Ako je ne dobijemo, velike su šanse da se smanji broj agencija na tržištu i da mnoge zatvore svoja vrata - kaže Seničić.

Ukoliko manje i srednje agencije reše da plate polisu, velike su šanse da će ovaj trošak naplatiti nama turistima kroz cenu aranžmana. Procene su stručnjaka da bi u ovim slučajevima cena letovanja mogla da bude od 10 do 30 odsto viša.  

 

Pitanje je da li će male agencije da podignu cene aranžmana zbog ovog povećanja, Foto: Profimedia

Sekretarka Udruženja za turizam u PKS Tijana Maljković najavila je da će do kraja nedelje biti organizovana dva sastanka, jedan sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugi sa osiguravajućim kućama o visini premije.

Prema njenim rečima, na tim sastancima očekuje se objašnjenje za takvu odluku osiguravajućih kuća.

- Trebalo bi napraviti racionalnu gradaciju tih polisa, da se isplaćuju prema prometu i broju putnika na godišnjem nivou - kaže Maljković.

Navodi da je predlog odluke osiguravajućih kuća napravio problem malim turističkim agencijama, te da bi trebalo raditi na tome da one opstanu.

Turističke agencije traže da se visina premije određuje prema prometu, da se trenutna cifra premije smanji i da se premosti period do donošenja novog zakon koji se očekuje do 1. oktobra.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA