≫ 

Šarmantni trener iz Novog Pazara ima najveće srce: Ceo svoj rad posvetio je deci sa posebnim potrebama i to radi potpuno besplatno (FOTO)

- Moj cilj je da se deca sa autizmom, daunovim sindromom i razvojnim smetnjama ne marginalizuju i ne kriju od očiju javnosti - rekao nam je Armin

  • 10

Proces socijalizacije i inkluzije dece sa autizmom i smetnjama u razvoju otpočet je u raznim sferama društva - od škola, igraonica, pozorišta. Međutim, ova deca retko, gotovo nigde nemaju mogućnost vannastavnih aktivnost i bavljenja sportom, a karate klub Feniks i Centar za autizam i razvojne smetnje "CODE" došli su do jedne fenomenalne ideje.

U saradnji ova dva tima u Novom Pazaru deca sa smetnjama dobila su mogućnost da imaju svog trenera i da se bave sportom u fitnes centru. Jedan od onih koji se zauzeo za pokretanje ovakvog projekta bio je Armin Zećirović sa kojim je "Telegraf" razgovarao. On je u saradnji sa predsednicom udruženja "CODE", Azrom Crnovršanin došao na ovu ideju, a zamisao je bila da se pored pozvanih vežbača uključe i sva deca u gradu sa razvojnim smetnjama, Daunovim sindromom i autizmom.

-  Početkom ove godine uključili smo svu decu u inkluzivne sportsko-rekreativne aktivnosti prilagođene njima i njihovim potrebama, u cilju razvijanja motoričkih sposobnosti, kognitivnih sposobnosti, konativnih karakteristika jer je to deci od velikog značaja za dalji rast, razvoj i egzistenciju - rekao je za "Telegraf" Armin Zećirović.

Ova dva udruženja pratila su rad jedni drugih, Azra je kod Armina primetila "da je dobar čovek, da ima stručnost, empatiju, energiju". Ništa manje oduševljen radom tog Centra nije bio ni Armin, kako kaže svojim aktivnostima i projektima, kvalitetom a prvenstveno stručnošću izdvojili su se u Novom Pazaru. Karate klub Feniks ovaj mladić vodi zajedno sa sestrom i bratom, a Fitnes Akademiju lično on.

Prošlo je tek mesec dana kako je počela realizacija projekta, a svi uposleni na njemu volonterski i od srca rade.

Foto: Karate klub Feniks/Centar za autizam i razvojne smetnje "CODE"

- Posle mesec dana ima vidljivih pomaka kod dece u prihvatanju aktivnosti kao i razumevanju onoga što se od njih traži. Trenutno ih pripremamo za fenomenalnu manifestaciju koja će biti krajem februara. Ne bih vam otkrivao detalje, jer je to iznenađenje za sve - ponosno je istakao Zećirović.

Kako kaže, roditelji su prezadovoljni, kažu da je ovo odavno bilo potrebno, jer oni najbolje znaju koliko je ovo bitno za njihovu decu. Odziv je veliki, tako da će uskoro morati da formiraju najmanje još jednu grupu za početak.

Foto: Karate klub Feniks/Centar za autizam i razvojne smetnje "CODE"

- Moj cilj je da se deca sa autizmom, daunovim sindromom i razvojnim smetnjama ne marginalizuju i ne kriju od očiju javnosti, jer su i oni vredni kao i svako drugo dete na ovom svetu. Želim da pokažem i dokažem kako i oni mogu da funkcionišu i rade isto što i njihovi vršnjaci, da se njihov status u ovom društvu i društvenoj zajednici podigne na što viši nivo jer oni vide, oni čuju, oni dišu isti vazduh kao i mi. Gledaju u isto nebo kao i mi, oni osećaju i oni vole - kazao je za "Telegraf" Armin.

Prema njegovim rečima, sve su naznake da će ovaj projekat dobiti velike dimenzije, te se nadaju da će grad a i država to prepoznati. Feniks i "CODE" žele da ovo bude održivo na duže staze. Projekat je odjeknuo kako u gradu tako i u regionu, a oni veruju da će uskoro ući u saradnju sa nekim ko bi im bio i finansijska podrška.

Foto: Karate klub Feniks/Centar za autizam i razvojne smetnje "CODE"

Predsednica "CODE", Azra Crnovršanin radi skoro deceniju sa decom koja imaju smetnje u razvoju i došla je na ideju da se ovo realizuje i bude dugoročno.

- Sa tako dugim iskustvom videli smo da je ovakav rad veliki potencijal za decu. Ovakav program niko u Srbiji ne radi, a koliko znamo ni šire kada je grupni rad u pitanju. Posle mesec dana odmah su se promene videle, a ako Bog da ovo će dostići mnogo šire razmere - rekla je Crnovršanin za "Telegraf".

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA