≫ 

Novi Sad je od večeras Omladinska prestonica Evrope: Predsednik Vučić prisustvovao svečanosti (FOTO) (VIDEO)

Mi ćemo ove godine sprovesti zajedno sa svojim partnerima preko 200 aktivnosti i planiramo da uključimo preko 500.000 mladih iz cele Evrope - rekao je koordinator projekta "Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 - OPENS" Vukašin Grozdanović

  • 22

U novosadskoj Sinagogi održana je ceremonija otvaranja nove Omladinske prestonice Evrope, kojoj su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić , predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnici diplomatskog kora.

Ceremonija je počela u 18 časova, a nastavila se besplatnim koncertom u Spensu za 10.000 mladih na kome su nastupile svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde.

Maja Gojković, Miloš Vučević i Aleksandar Vučić na svečanoj ceremoniji otvaranja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. u novosadskoj Sinagogi-FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije se zahvalio okupljenima i poručio da će Novi Sad imati nove fasade, uložiće se u nove puteve, dovešće nove fabrike, ali naglasio da ne brine za budućnost kada "vidi ovakvu mladost pred sobom."

- Želim vam još mnogo energije da proslavite Novi Sad i našu zemlju. Nisam ničim zaslužio takvu čast da govorim večeras, osim što nisam smetao, kao i mnogi drugi koji se ovim poslom bave. Nisam smetao, a gledaćemo da više pomognemo - izjavio je on i naglasio da u njegovo vreme nikom od mladih ne bi palo na pamet da organizuje ovakvu priredbu, sa ovakvim sadržajem, dodajući da to pokazuje koliko su organizatori ispred, i da je siguran da će Srbija sa njima biti mnogo ispred drugih.

Rekao je da bi to trebalo sve da opomene, da se zna ko se mora pitati kada se razmišlja o budućnosti.

- Ovo pokazuje da ste vi ti kojima se zemlja ostavlja, koji će da je predvode i koji će da odgovaraju mladima danas i onima koji dolaze - primetio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije se zahvalio okupljenima i poručio da će Novi Sad imati nove fasade, uložiće se u nove puteve, dovešće nove fabrike, ali naglasio da ne brine za budućnost kada "vidi ovakvu mladost pred sobom."-FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Istakao je da su dobili priliku da nauče i dodao:

- Da znate da ništa, pa ni politika ne može da leži na rečima, parolama i marketingu...već na projektima i planovima, na ogromnom radu i spremnosti da suočite sa izazovima. Ključna reč je izazov - poručio je on mladima.

Vučić je kazao da izazov ne priznaje pravdanje, već tera da budete odgovorni, ne kukate na sudbinu, vreme i nikakvu drugu višu silu.

- Prvi vaš izazov je bio da Novi Sad postane Omladinska prestonica Evrope, I to ste uspešno rešili. Nastavite istim tempom jer ako postoje izazovi oni postoje u Srbiji I regionu. Čeka vas Srbija požurite - rekao je on.

Vučić je poželeo puno sreće, radosti i uspeha, da se raduju svi koji žive u Novom Sadu uspehu I napretku tog grada, ali je dodao da se raduju I oni koji ne žive u Novom Sadu, jer je on postao omladinska prestonica Srbije, koliko je I prestonica Evrope.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Hvala, Vukašine, na hrabrosti da ovo sve uradite. Kada sam prvi put ugledao Vukašina, upitao sam se ''čudno se I hrabro odeva, mora da mnogo toga može drugačije da uradi''. Nisam pogrešio - kazao je on koordinatoru projekta.

Zahvalio se i "egzitovcima", koji su, kako je rekao, stvarali urbanu legendu od Novog Sada i obećao je da će mladi u Novom Sadu dobiti sve što traže od Srbije, jer novca ima više, a zemlji su potrebni nada, energija, koliko je svih godina i decenija nedostajalo.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je večeras da je Opens - Novi Sad omladinska prestonica Evrope 2019 naš sistem za budućnost, koji će mladima vratiti mesto koje im pripada u društvu i dodao da je to prilika koja se ne sme propustimo i prokockati, ni po koju cenu.

- Dobro došla, mladosti Evrope, dobro došla si u Novi Sad, za vas će naša vrata uvek biti otvorena - rekao je Vučević i dodao da će Novi Sad i Srbija  u narednih 365 dana pokazati celom svetu kako izgleda društvo u kome mladi nisu statisti, dodao je on.

- Ako nas pitaju kako smo uspeli da postanemo i omladinska i kulturna prestonica Evrope, da pobedimo među top kulturnim destinacijama u svetu, to je zbog vrednosti koje svakodnevno živimo - kaže Vučević.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP

- Bićete generator koji će pokretati društvo i graditi bolju Srbiju - rekao je Vučević, obraćajući se mladima, nosiocima te manifestacije, na svečanosti u istorijskom zdanju novosadske Sinagoge, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i brojni ministri, predsednica parlamenta Maja Gojković i šef delegacije EU Sem Fabrici.

- Tokom narednih 365 dana uverićemo svet da je ovo politika zivota oko koje smo se okupili svi - poručio je.

- Ovde odrastaju mladi ljudi koji se bore za svaku šansu kojom će doprinositi dobrobiti čovečanstva, a mi smo tu da ih podržimo da se nikada više ne ponovi da se njihove ideje gube u besparici, a da oni budu na margini - rekao je Vučević.

Vučević je podsetio da svi ti uspesi nisu pali sa neba, zahvalio mladima na njihovoj energiji, sinergiji, kao i predsedniku Srbije koji je verovao i kada su mnogi o snu koji sada živimo pričali podozrivo.

Koordinator projekta "Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 - OPENS" Vukašin Grozdanović je ranije u izjavi Tanjugu naglasio da je titula "Omladinska prestonica Evrope" velika šansa za Novi Sad, Novosađane, za omladinske organizacije i mlade da pokažu sve što znaju vezano za omladinsku politiku, aktivnosti, programe koje sprovode, ali i da se postavi temelj za budućnost.

- Mi ćemo ove godine sprovesti zajedno sa svojim partnerima preko 200 aktivnosti i planiramo da uključimo preko 500.000 mladih iz cele Evrope. Aktivnosti će biti u Novom Sadu, na teritoriji Srbije, Evrope, a nekokliko programa imaćemo i u SAD i u Aziji. Imaćemo priliku da promovišemo Novi Sad, a sve zarad toga da bi postavili temelj održive omladinske politike, koja će uspostaviti kontinuirane programe koji će ogovoriti na potrebe mladih - rekao je Grozdanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    26. januar 2019 | 19:57

    Velika čast za Novi Sad i za Srbiju je što je Novi Sad prvi grad van EU koji je proglašen Omladinskom prestonicom.

  • Ivan

    26. januar 2019 | 19:03

    Svaka čast za Novi Sad, treba da bude ponosan.

  • cale

    26. januar 2019 | 19:59

    Vrlo vazno za grad i njene gradjane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA