≫ 

Slučaj "13 mrtvih beba": Ovaj obrazac su porodilje u Kraljevu popunjavale, da uzmu ili ostave svoju preminulu decu (FOTO)

Iz udruženja za istinu i pravdu o nestalim bebama i dalje zahtevaju da se otvori i drugi zamrzivač. Strahuju da se u njemu "nalazi nešto jednako strašno"

  • 18

Porodilja želi/ne želi da vidi mrtvorođenu bebu. Roditelji žele/ne žele da preuzmu mrtvorođenu bebu. Dva kruga hemijskom olovkom bila su dovoljna da odluče sudbinu preminulih beba - da li će brzo biti sahranjena ili godinama zamrznuta u frižideru u kraljevačkoj bolnici, a da to roditelji i ne znaju. Ne njihova pismena izjava da pri čistoj svesti odlučuju da ne prođu kroz bol sahrane, već dva kruga olovkom i potpis.

Ovo je, inače, primer obrasca na osnovu kog su bebe, pronađene u zamrzivaču Opšte bolice u Kraljevu, zadržane u bolnici, jer, kako je izjavio direktor bolnice, roditelji nisu hteli da ih preuzmu. Obrazac je Telegrafu.rs dostavio Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe.

Obrazac koji roditelji treba da popune ako im je beba rođena mrtva Foto: Radiša Pavlović

- Po meni, ovaj obrazac je veoma sugestivan i pitanje je kakvu bi reakciju izazvao kod majki koje su psihički i emotivno slomljene nakon takvog gubitka. Druga stvar je to što smatram da ovakav obrazac nije pravno obavezujuć  - tvrdi Pavlović i dodaje da bi obdukcija trebalo da bude obavezna, a ne stvar izbora.

ŠTA SE SAOPŠTAVA RODITELJIMA DECE IZ ZAMRZIVAČA

On dodaje da su razgovori sa majkama 13 mrtvih beba iz zamrzivača počeli su u petak. Podsetimo, jednoj majci nadležni nisu uspeli da uđu u trag, dok se bebi koja je navodno pronađena na deponiji (i to živa), ne znaju roditelji.

Bebe su pre 10 dana pronađene u zamrzivaču Foto: Radiša Pavlović

- Ipak, sumnjamo da se roditeljima, prilikom odlaska u njihovu kuću na razgovor, izričito saopštava da su baš njihova deca u zamrzivaču, te da ih samo pitaju da li su "potpisali neke saglasnosti". S obzirom da su bebe tu bile tri godine, mora im se reći da im deca nisu sahranjena - kaže Pavlović.

Po njegovim saznanjima, bebe neće biti sahranjene sve dok se puna istraga ne završi.

- Iako je direktor bolnice dr Zoran Mrvić rekao kako će bebe u najskorije vreme biti sahranjene, to se neće desiti sve dok se od njih ne uzme uzorak DNK i uporedi sa majkama koje su ih rodile. Taj proces mora otvoreno da traje - smatra Pavlović.

Zamrzivač je tek u subotu uveče, 9. dana po otkriću, zapečaćen, tvrdi on Foto: Radiša Pavlović

TEK 9. DANA OD OTKRIĆA ZAMRZIVAČ JE ZAPEČAĆEN

Pre 10 dana Srbiju je zgrozilo otkriće mrtvih beba u najobičnijem zamrzivaču u Kraljevu. Istraga je otvorena, no taj zamrzivač je tek sinoć zapečaćen, tvrdi Pavlović i to na, kako kaže, insistiranje njega i drugih roditelja nestalih beba iz njegovog udruženja.

- Zahtevamo da nam se kaže šta se dešavalo u proteklih devet dana, kada je svako mogao da otvori zamrzivač i po njemu pretura. Takođe, brine nas sadržaj drugog zamrzivača. Zahtevamo da se i on otvori i ispita, jer iako su nam rekli da u njemu nisu bebe, imamo saznanja da je i ona prepun kesa i imamo razloge da sumnjamo da je broj mrtvih beba mnogo veći od 13, iako smo svesni da je za sve ove dane to moglo da se zataška - kaže on i izražava ozbiljne pritužbe na dosadašnji rad Tužilaštva koje nije obezbedilo mesto istrage.

- Zahtevamo novi uviđaj i novu istragu sa pražnjenjem drugog zamrzivača. Ako ih ne dobijemo, onda će nam ostati samo da optužimo Tužilaštvo za zataškavanje afere "13 mrtvih beba" - kaže on.

Video: Snimak trenutka otvaranja zamrzivača u kome je pronađeno 13 mrtvih beba u Kraljevu

(D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrga

    27. januar 2019 | 16:21

    Umotati mrtvo rođeno malo živo biće u kese i strpati u obični zamrzivač je dno dna!Svi gledaju svoj interes,ako nema love briga ih za tuđu muku!Gde će nam duša?Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava,možda smo i zaslužili...

  • DV

    27. januar 2019 | 18:25

    Postavlja se jedno strasno pitanje....sta ako te mrtve bebe sluze za zamenu sa zivim bebama...roditeljima kazu..dete vam je mrtvo..a oni bebu prodaju...svasta se radi danas..i sve je moguce...

  • Marko

    27. januar 2019 | 16:14

    Treba da se uvede zakon da svakome kome kažu da je dete preminulo,da uz prisustvo nekog od rodbine uzme se DNK i direktno se proveri da li ta neba zaista pripada toj majci...A ne da mrtve bebe podmeću a prodaju žive kao što je bilo takvih slučajeva...na šta i sumnjam zbog čega se ove bebe čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA