≫ 

Proizvode otpad u Srbiji i ne prijavljuju: Skoro 2.000 prekršajnih prijava protiv preduzeća (VIDEO)

Od ove godine kontrolište se i istinitost podataka

  • 1

Agencija za zaštitu životne sredine podnela je 1.987 prekršajnih prijava protiv preduzeća koja prošle godine nisu podnela izveštaj o "proizvodnji" otpada.

Do sada je stiglo 10.000 izveštaja za 2018. godinu, a direktor Agencije Filip Radović najavio je da će ove godine prvi put biti kontrolisana i istinitost podataka koji se nalaze u izveštajima.

Rok za podnošenje godišnjih izveštaja o otpadu Agenciji je 31. mart, a prošle godine podneto je više od 25.000 izveštaja.

- Ono što nije dobro jeste da i dalje postoji veliki broj kompanija koje ne ispunjavaju ovu zakonsku obavezu. To više neće moči da se desi. Prošle godine smo podneli 1.987 prekršajnih prijava protiv kompanija koje nisu dostavile izveštaje - kaže Radović za Tanjug.

Navodi da su sudovi tokom prošle godine donosili presude, ali da nema tačnu informaciju koliko jer su mnogi postupci još u toku. 

Filip Radović Foto: Tanjug/ Dimitrije Goll

- Reakcija sudova nije na odgovarajućem nivou. Ali, s obzirom da je sve ovo nova regulativa, možda je potrebno da prođe još neko vreme - kaže Radović.

Agencija se, dodaje, priprema da ove godine proverava podatke iz dostavljenih izveštaja, jer je uočeno da kompanije dostavljaju proizvoljne podatke.

- Od ove godine moći ćemo da radimo i detaljnu kontrolu samog kvaliteta podataka. Pored kontrole kompanija koje nisu dostavljale izveštaje, sada ćemo kontrolisati i kompanije koje su dostavile lažne izveštaje - ističe Radović.

U 2017. godini u Srbiji je, prema podacima Agencije, generisano, odnosno "proizvedeno", više od 11,4 miliona tona otpada, što je 1,6 tona po stanovniku.

Izveštaji koji stižu u Agenciju osnov su za obračunavanje naknada za zaštitu životne sredine, a po načelu "zagađivač plaća".

VIDEO: Hrana "iz kontejnera"? Postoji supermarket i za to!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silvija

    29. januar 2019 | 11:43

    OtpadZajaca, je malo mesto kod Loznice i bivsi Rudnik Antimona i Olova i grozno zagadjenaRudnik nepostoji ali otpad koji ugrozava stanovnisto je vise nego grozno,razne bolesti,zagadjene vode ,bolest dece,voda za upotrebu se dovozila u cisternama,kako je danas to nije vise poznatoProstorije nekadasnje fabrike se izdaju za pravljenje i punjenje acu za auta ,otpad se dovozi iz drugih zemalja, otpad iz Sabackih fabrika,direktori zajedno sa opstinom Loznica ,obecavaju kule i gradove stanovnistu da rade da se nebune Otpad se dovozio nocu kada svi u Zajaci spavaju i sve jame od rudnika su napunjene otpadom ,radnici su morali da rade ,cute,nema diskusije ili te ceka otkaz,Iz Holandije je dovozen kiseonik u bocama ,zasto,to niko nece da kaze,znaci da se radilo pod teskim uslovima,Najednom fabrika neradi ,direktor otisao da druge prostore Srbije zagadjuje,nesto je uradjeno da bivsi direktor dobije kaznu ali onaj ko ima prijatelje i novac za njega nema zatvora ili pokajanja,Pa se ja pitam koliko napustenih rudnika ima u Srbiji ,verovali ili ne, oni se pune sa otpadom iz Srbije i drugih zemalja,ljudski otpad,fabricki otpad,bolnicki otpad,plastika,sve to negde zavrsava bez kontrole jer bezbednost nikada nije postojala ,jeste ali zatvorenih ocijuMi nismo navikli da podizemo papir na ulicama ,mi samo cistimo svoje kuce a okolina nas ne zanima,bacamo po ulicama,po rekama,po sumama,Srbija je pre 20 god znala da su neki gradovi skoro unisteni zbog gasova,otpada,nista nije ucinjeno da okolina za zivot bude prijatnija,Vazno je glasanje,obecavanje,laganje naroda,podmicivanje da bi se glasalo za onoga koga nije briga kakav je zivotni standard ,vec takmicenja ko ce pobediti na izborima,Pa uvek pobedjuju oni koji netreba da pobedjuju ali Boze moj takav je sistemToliko intelegencije u Srbiji ali oni odlaze ne sto hoce nego nema posla za njih ,jer oni hoce da Srbija ide napred ali to nemoze,To ti je ovako,,Kada imas ideje nemas para,Kada imas para nemas ideje,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA