Srbin spasio Albanca koji je pobegao sa psihijatrije: 5 sati je tumarao po gradu, a onda je u stravičnom stanju banuo Aleksićima (FOTO)

Pet sati je mladić tumarao okolinom Vranja po hladnoći i već bio na izmaku snage kada je stigao u dom Aleksićevih u planinsko selo Lukovo

  • 7

Mladi Albanac iz okoline Preševa bio je u teškom fizičkom i psihičkom stanju kada je bauljajući ušao u kuću Slobodana Aleksića (54) u selu Lukovo na dvadesetak kilometara istočno od Vranja.

Aleksić je prihvatio i udomio nepoznatog mladića, a kasnije se ispostavilo da je on pobegao sa psihijatrijskog odeljenja bolnice u Vranju.

Sve se zbilo u ponedeljak oko 18 časova, kada je mladić u lošem fizičkom i psihičkom stanju došao do doma Aleksićevih.

- Tresao se od hladnoće, bio je mokar i prljav jedva se držeći na nogama i govorio nerazgovetno. Shvatio sam da je Albanac. Supruga i ja smo mu dali da jede, pripremili mu topli napitak, dali mu suve čarape a njegovu odeću stavili da se suši. Pokrili smo ga ćilimom, stavili smo mu ćebad i zaspao je kao malo dete - priča Slobodan Aleksić, inače nekadašnji radnik “Jumka” i policajac u rezervi.

Pet sati je mladić tumarao okolinom Vranja po hladnoći i već bio na izmaku snage kada je stigao u dom Aleksićevih u planinsko selo Lukovo.

Kada se okrepio, potpuno iscrpljeni mladić legao je da spava, dok su Slobodan i njegova supruga pozvali hitnu pomoć i policiju.

Ispostavilo se da se radi o mladiću (26) iz okoline Preševa, koji je napustio psihijatrijsko odeljenje bolnice u Vranju i uputio se pešice na put, te umesto ka jugu i Preševu, krenuo istočno do Vranja i stigao do Lukova.

Slobodan Aleksić; Foto: privatna Arhiva

Aleksić dodaje da ne deli ljude ni po nacionalnoj pripadnosti, imovinskom stanju ili bilo čemu drugom, kao i da oseća dužnost da svakom pomogne ako je u nevolji.

Slobodan Stamenković, načelnik psihijatrijskog odeljenja vranjske bolnice, potvrdio je da je prijavljen nestanak pacijenta, kao i da se sve na kraju dobro završilo.

Stamenković podseća i da su psihijatrijski pacijenti kao i svi drugi pacijenti i da se ne drže kao u zatvoru, kao i da se lečenje bazira na saglasnosti.

- Kako ovde lečimo pacijente iz celog okruga i kosovskog pomoravlja, mnogo je poseta, frekvencija je velika, tako da je moguće da pacijent neopaženo napusti odeljenje. Naše odeljenje je otvorenog tipa i za same pacijente i njihovo lečenje je dobro da se ne zatvaraju, već i da komuniciraju, šetaju i socijalizuju se. Izuzetno, kod vrlo teških stanja, pacijenti koji mogu da naude sebi ili drugima, drže se pod strožijim nadzorom, ali je za to potrebna saglasnost suda - navodi Stamenković.

Prema podacima sa odeljenja psihijatrije u Vranju, odbegli mladić fizički je dobro, a njegovo psihičko stanje je nepromenjeno.

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    31. januar 2019 | 08:05

    Pitanje je da li bi Albanac isto tako pomogao jednom Srbinu ??

  • Dragec

    30. januar 2019 | 23:22

    Izuzetno lep i pohvalan cin porodice Aleksic.Za normalne ljude potpuno je bilo nebitno sto je Albanac.Covek i treba da bude coveku covek.Svaka cast i pohvale za covekoljubivost i neka se Aleksicima na dobro vraca..

  • posiden

    30. januar 2019 | 23:17

    Aleksicu sve cestitke za covecnost 👍🙋🏻‍♂️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA