≫ 

Ubice i drugi kriminalci u Srbiji neće imati gde da se sakriju: Nove kamere će videti i svaku poru na licu (INFOGRAFIKA)

Novi softver MUP-a Srbije biće jedinstven u svetu, jer neće postojati nijedna kopija tog programa

  • 53
Kamere, prepoznavanje lica, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Instaliranjem prvih 1.000 kamera za video-nadzor na 800 lokacija u Beogradu u naredne dve godine, srpska policiji brže će dolaziti do ubica, narko-dilera, razbojnika i drugih kriminalaca, ali i prekršilaca u saobraćaju. Skratiće se i dragoceno vreme njihovog pronalaska, identifikacije i samog hapšenja.

Rešavanje dosadašnjih najtežih krivičnih dela, poput ubistava u ratu klanova "škaljaraca" i "kavčana" u Srbiji, likvidacije advokata Miše Ognjanovića, navijača Zvezde, Partizana i Rada bilo mi umnogome lakše da je postojao savremeni sistem pokrivenosti grada video-kamerama.

Novi softver MUP-a Srbije biće jedinstven u svetu, jer neće postojati nijedna kopija tog programa, a to će naše ministarstvo svrstati u društvo s njihovim kolegama iz Velike Britanije, Kine, Australije...

Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf/Shutterstock/Flickr

Program koji će imati MUP mogao bi u minuti da izvrti nekoliko miliona fotografija radi upoređivanja sporne s bazama podataka slika sačuvanih u sistemu.

Fotografije koje je MUP dosad kao pomoć radi identifikacije određenih osoba koje se traže plasirala u javnost, nisu bile idealne za identifikaciju pomoću sve brojnijih aplikacija za prepoznavanje lica. Takav slučaj je bio i sa momkom koji je nosio nedavno vešala na protestu "1 od 5 miliona", pa je tražena pomoć javnosti kako bi se on identifikovao.

Kvalitet i pouzdanost dosadašnje automatske identifikacije dodatno je otežano zbog ugla snimanja posmatrane osobe predmetima koji mogu otežati identifikaciju poput naočara, kape i sličnog. Isto je i sa otkrivanjem identiteta razbojnika sa sigurnosnih kamerama banaka, prodavnica čiji snimci ponekad nisu pomagali da se identifikuju počinioci.

Program će prepoznati i da li je lice imalo korekcije na licu Foto: MUP

Nove kamere MUP Srbije imaću veoma visoku rezoluciju snimka. To znači da bi bez obzira na udaljenost osobe od kamere, na snimljenom materijalu za potrebe identifikacije, policija videla čak i mladež, krmelj, suzu, pa čak i boju očiju osobe. Ljudsko lice program će deliti na više karakteristika, na primer razmak između očiju, dimenzije nosa, položaj i razmak između jagodičnih kostiju, dimenzije i oblik brade. Osoba će tako moći da se prepozna i posle hirurških korekcija na licu, promene frizure i boje kose, nošenja naočara, brade.

PREPOZNAJE LJUDE NA OSNOVU NJIHOVOG HODA

Printskrin: Watrix.ai

Kina je država sa najvećim brojem CCTV kamera – aktivno ih je više od 170 miliona. Zahvaljujući programu jedne kineske kompanije koja se bavi primenom veštačke inteligencije u analizi ponašanja, policija ove države je u stanju da prepoznaje ljude na osnovu njihovog hoda.

Ova tehnologija koja prepoznaje poremećaje u hodu, zajedno sa prepoznavanjem oblika tela, u stanju je da identifikuje osobu na osnovu načina hoda, čak i u slučajevima kada lice te osobe nije vidljivo na snimku.

VIDEO: Pogledajte kako u Kini prepoznaju ljude putem njihovog hoda

Tehnologija može da identifikuje osobu po njenom hodu do razdaljine od 50 metara, a u saradnji sa tehnologijom prepoznavanja lica omogućiće policiji da čak i u velikoj gužvi identifikuje osobu koja je zanima. Na ovaj način, značajno će se povećati efikasnost policije prilikom potrage za osobama.

Sistem je već implementiran u Pekingu i Šangaju, ali taj pozitivan efekat ima i svoju tamnu stranu. Zapadni mediji tvrde da će Kina ovu tehnologiju iskoristiti i za neke druge, manje popularne poslove, kao što je recimo kontrolisanje građana, bez obzira da li se radi o kriminalcima ili disidentima.

Printskrin: Watrix.ai

Ovi navodi nisu bez osnova, jer Kina je već kritikovana za zloupotrebu tehnologije prepoznavanja lica u svojoj zapadnoj provinciji Hingjang. Policija je u toj pokrajini koristila ovu tehnologiju za prepoznavanje i praćenje pripadnika etničkih manjina.

Kineski odgovor na kritike je bio da u toj oblasti živi oko 10 miliona muslimana i da je u njoj, pošto je ona bliža Bagdadu nego Pekingu, otvoreno više kampova za „reedukaciju muslimana“. U ovom trenutku nije poznato da li je nova tehnologija prepoznavanja kretanja implementirana u toj oblasti.

ISTORIJAT UVOĐENJA SISTEMA ZA VIDEO-NADZOR

- Prvi CCTV sistem (sistem video-obezbeđenja) koristili su nacisti 1942. u Panemindu, mestu na severu Nemačke, za posmatranje lansiranje V-2 raketa

- Nemački inženjer Volter Bruh je bio odgovoran za tehnološki dizajni i instalaciju sistema

- Prvi takav sistem u Americi se pojavio 1949. godine

- Na čuvenom Tajms skveru u Njujorku sigurnosne kamere prvi put su postavljene 1973. godine, ali nisu dovele do smanjenja broja krivičnih dela

- Tokom osamdesetih je upotreba bezbednosnih kamera postala sve šira, da bi devedesetih one već bile u velikom broju škola i parkova

- Sigurnosne kamere su danas postale uobičajena stvar u javnim ustanovama, bankama, halama i na svim sportskim manifestacijama

- Prema podacima iz 2016. godine, na svetu postoji više od 350 miliona sigurnosnih kamera. Od toga je 65 odsto u Aziji (Izvor: BBC)

VIDEO: Stravičan sudar u Inđiji upravo je zabeležen nadzornom kamerom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • OkO

    6. februar 2019 | 07:12

    Da li je legalno da smo kolektivno u velikom bratu? Da li je dozvoljeno od strane drzave narušavanje privatnosti pojedinca. Gospodo, imate celu lepezu zakona kako da sprečite porast kriminala, kontrolišete ceo aparat i ništa. Da se zapitamo zašto ne funkcuoniše, ko upravlja moćnim policijskim, sudskom aparatom? Kriminalci ili čestiti pravnici, kriminolozi ? Još kamere sad, da nije previše.

  • BALKANSKI SPIJUN

    6. februar 2019 | 08:03

    A ko je gazda te firme sa kamerama? :)

  • Dule

    6. februar 2019 | 09:38

    Bas lepo da kriminalci nece imati gde da se sakriju posto ih bas briga vec decenijama, jer ih sudovi uvek oslobode ili ne dodju ni do suda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA