≫ 

Ako je samoubistvo smrtni greh, kako sveštenici nekim samoubicama ipak služe opelo?

Prema rečima sveštenika, po pravilu SPC ne služi opelo samoubicama. Ali...

Najveći smrtni greh koji čovek može da počini je da oduzme sebi život, jer posle toga, kažu, ne može da se pokaje nad svojim činom, kao što može čovek koji ubije drugog čoveka.

Pitali smo sveštenika Srpske pravoslavne crkve - da li sveštenstvo SPC služi opelo samoubicama i da li ima izuzetaka?

- Izvršiti samoubistvo je smrtni greh, svaki greh Bog oprosti, al' hulu na Duha Svetoga ne prašta, a to počini čovek koji se nikada ne ispovedi i čovek koji izvrši samoubistvo, jer je on pohulio na život, na Duha Svetoga - rekli su za Telegraf.

Po pravilu SPC ne služi opelo samoubicama. Ali...

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Ukoliko je u pitanju neki duševni bolesnik, pa ima papire da se lečio, e onda mora to sve da se šalje crkvenom sudu, pa on zaseda da vidi da se tu veća i donese se ta lekarska dokumentacija, e onda možda, u tim slučajevima odobre da se obavi opelo. Inače, ne - objašnjavaju za Telegraf.

NI DECI SAMOUBICAMA NI NEKRŠTENIMA

Opelo se ne služi čak ni kada su deca u pitanju, mališani koji su digli ruku na sebe, poput dečaka iz Medveđe.

- Ista je priča, opelo se ni njima ne služi, kao ni nekrštenoj deci.

BRAČNOM PARU SLUŽENO OPELO

Na sahrani bračnom paru Nikolić koji se ubio skokom sa zgrade u Borči, tačno na godišnjicu sinovljevog samoubistva, u kapeli je sveštenik služio opelo.

- Svešteniku je rečeno da izađe, samo mali pomen da obavi u kapeli, a da ne može u sprovod da ide... Ali, po pravilu, oni su sami dobrovoljno pohulili na Duha Svetoga i tu nema šta da traže opelo, jer su se samim tim gestom odrekli opela i crkve i Hrista - objašnjava sveštenik.

Iako je Telegraf po pitanju služenja opela samoubicama poslao mejl Informativnoj službi SPC, na njega nikada nismo dobili odgovor.

VIDEO: Srbiju je u poslednjih nekoliko meseci pogodio nezapamćen broj samoubistava, teško je zatražiti pomoć:

(J. V/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    14. februar 2019 | 20:56

    Ovde je sve kristalno jasno.100E,i greha vise nema..

  • 🤪

    14. februar 2019 | 20:11

    Popovi izmisljaju svoj zakon.

  • Boki

    14. februar 2019 | 21:43

    Ja koliko znam Isus Hrist je krsten kada je imao 33 godine, ne znam odakle je iskocio taj zakon da dete mora da se krsti sa 40 dana zivota. Druga stvar, pedofilu, ubici, silovatelju koji ima papir da je lud moze da se odrzi opelo a deretu od 3 godine koje nikad nikome nije ucinilo nesto nazao ne moze samo zato sto nije krsteno? Sta se desava sa detetom koje umre pre 40 dana zivota? "Roditelji su krivi", ma vi ste krivi zato sto ste lopovi koji se kriju iza vere i samo odbijate ljude da spoznaju Boga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA