≫ 

Produžen raspust za još nedelju dana zbog gripa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas još nedelju dana raspusta!

  • 28

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za jos nedelju dana. Predlog je usvojen na sednici posle 14 satite će se đaci naći u klupama tek od 25. februara.

On je za TV Pink rekao da se na taj korak odlucio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut" do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

- Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, heronične bolesti - dijabet, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljno je respitratora, ima dovoljno leka tamiflu - pojasnio je ministar.

Zlatibor Lončar Foto: Tanjug/Tanja Valič

Lončar pojašnjava da je epidemioloska situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godini, da se ranijih godina desavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Raspust za sve učenike trebalo je da traje do 18. februara.

Poslednji smrtni slučaj zabeležen je u Pančevu gde je od posledica virusa gripa u Opštoj bolnici preminula jedna pedesetogodišnja žena time je crni bilans od početka sezone povećan na 23 umrlih.

Prijavljeno je oko 85.000 obolelih. Lekari upozoravaju da su uvek moguća pogoršanja, pa i fatalni ishodi koji uzokovani uglavnom komplikacijama usled bakterijske infekcije.

VIDEO: Počelo je nešto da vas lomi, proverite da li imate grip pre nego što postane kasno

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    14. februar 2019 | 10:59

    TREBA UVESTI JEDAN ZIMSKI RASPUST NA TERITORIJI SRBIJE A TO MOŽE ZBOG VOJVODINE DA BUDE OD 24.12. DO 15.01.A NE KAO DO SADA GDE SE NAŠAO NEKO PAMETAN PA PODELIO NA 2 DELA. IONAKO NAM ŠKOLSTVO KATASTROFA.

  • Dixi

    14. februar 2019 | 09:48

    Pa zasto ga i cepate na dva dela.Kad vec godinama virusi haraju u februaru zar nije pametnije da deca ceo februar budu na raspustu da se smanji broj obolelih i sirenje virusa.!

  • Aleksandr

    14. februar 2019 | 09:47

    I daj, već jednom izjednačite te raspuste. Kao da živimo u dve države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA