U ovim srpskim selima se i dalje teraju "zli dusi" i zima: Strašna povorka na ulicama, odjekuju šerpe, a onda spaljuju lutku koja ima simbolično ime (FOTO)

Karakteristično za maškare jeste karneval koji predvodi lutka napravljena od slame i obučena u dronjke

  • 6

Neobičan običaj karakterističan u zapadnoj kulturi kojim se "tera" zima, a priziva proleće, još uvek se praznuje u nekim vojvođanskim selima. Glasna kolona kostimiranih mališana koja je pre izvesnog vremena prodefilovala kroz Ostojićevo, iznenadila je mnoge prolaznike. Dok su neki mislili da se radi o maskenbalu, a drugi da je u pitanju dečja igra, organizatori i učesnici objasnili su nam da je u pitanju prastari običaj, poznat kao "maškare".

Zoltan Bačo, sa suprugom Elvirom već godinama učestvuje u organizaciji ovog neobičnog praznika. Kako nam je objasnio, u pitanju je prastari običaj koji se nekada održavao u ovom selu, da bi od pre nekoliko godina ponovo oživeo.

Mnogi su pomislili da je reč o dečijem maskenbalu, Foto: Udruženje Piroš Tulipan

- Karakteristično za maškare jeste karneval koji predvodi lutka napravljena od slame i obučena u dronjke. Lutka obično ide prva, a za njom kostimirana povorka koja glasnom pesmom, lupanjem u šerpe, kante zapravo želi da otera zimu i prizove proleće. Lutka kojoj se obično da neko simbolično ime se na kraju spaljuje, zato se i pravi od slame, veruje se da su time "zli dusi" oterani , da je zima pri kraju i da nam proleće stiže - kaže Zoltan.

Svake godine iz seoske škole se okupljaju mališani koji u strašnim maskama i sa šerpama u ruci prave buku kroz selo. Lena Bačo, ove godine je imala neobičan kostim mačke, sa drugarima je šetala kroz selo, pevala i lupala i kako kaže, veruje da je oterala zimu, a prizvala proleće.

I vatrogasci su terali zimu, Foto: Udruženje Piroš Tulipan

POREKLO IZ STAROG RIMA 

Ova praznična manifestacija obično se obeležava sredinom februara, uoči velikog uskršnjeg posta. Tokom maškara kako su nam objasnili organizatori iz Udruženja "Piroš Tulipan" svako može biti šta želi. Obično se žene prerušavaju u muškarce i obrnuto , deca takođe prave maske, što strašnije to je sigurnije da će se "sile" oterati.

Lutka predvodnica naprvljena od dronjaka se uvek na kraju spali. Kada se završe maškare, muškarci se obično kartaju u seoskim društvanim prostorijama, služe se vruće krofne, vina ili rakija.

Na čelu maškara lutka obučena u dronjke, Foto: Udruženje Piroš Tulipan

Selo Ostojićevo jedno je od retkih koje u Vojvodini obeležava maškare. Kako kažu meštani, to je poseban događaj za selo jer se okupljaju mlađi i stariji stanovnici, druže se i proslavljaju.

Ove godine mladi vatrogasci iz DVD Ostojićevo, takođe su se pridružili koloni, jer ipak, gde ima vatre uvek bi trebalo da ima i vatrogasaca u blizini.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dija

    19. februar 2019 | 06:20

    Nešto slično kao na Brezovici na Kosovu, jednom godišnje pod maskama se običajno obavlja ženidba Kraljevića Marka ,Na Poklade, Prelepo je

  • Toka

    19. februar 2019 | 00:39

    Uzas! Paganski obicaji. Svi u crkvu na moleban

  • Mind

    19. februar 2019 | 08:17

    Pagani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA