≫ 

Beograd trenutno peti na listi najzagađenijih glavnih gradova na svetu

Pre nekoliko sati, Beograd je čak bio na prvom mestu

  • 1

Vazduh u Beogradu i Pančevu je prvog dana nove radne nedelje izuzetno zagađen i to na skoro svim lokacijama gde se vrše merenja. Prema podacima sa sajta Airvisual, ovog popodneva srpska prestonica je bila najzagađenija od svih gradova na planeti sa kojih su prikupljani podaci ispred Šenjanga (Kina), Dake (Bangladeš), Vroclava i Poznanja (Poljska), Ulanbatora (Mongolija), Skoplja (Makedonija)...

U međuvremenu je, međutim, Beograd "pao" na peto mesto.

Ove podatke manje-više potvrđuju i domaći iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). Maksimalni peti stepen zagađenja ("jako zagađen"), prema njihovim podacima, beleži se na Starom gradu i Novom Beogradu, ali i u Pančevu (Vatrogasni dom) i Starčevu.

Zagađeni Stari grad i Novi Beograd, Printskrin: amskv.sepa.gov.rs

Tek nešto bolja situacija je na Mostarskoj petlji (četvrti stepen zagađenja), dok Vračar i Zvezdara nisu baš reprezentativni uzorak pošto se tamo nisu merile koncentracije PM 10 čestica.

Na Starom gradu se izuzetno veliko zagađenje beleži u poslednjih 14 časova kada su koncentracije iznad 150 mikrograma po kubnom metru. Dozvoljena granica na dnevnom nivou je 50 mikrograma po metru kubnom, a gornja granica za jako zagađenje je 75. Na međunarodnim sajtovima vrednosti zagađujućih materija u Beogradu su još i veće.

Na prvom mestu trenutno je Daka, Beograd peti, Printskrin: airvisual.com

- Osetljivim grupama (trudnice, deca, hronični bolesnici, starije osobe...) se savetuje da svoje spoljne aktivnosti odlože za period između 11 i 14 sati, kada je zagađenje vazduha najmanje. Nasuprot tome, najveće je u jutarnjim i večernjim satima, te je tada bolje ne napuštati zatvorene prostorije - savetuju nadležni prilikom svakog značajnijeg zagađenja vazduha.

Prema nekim mišljenjima, podaci sa sajta Airvisual nisu tačni. Aplikacija u Srbiji uzima podatke isključivo sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine. Srbija ima mali broj mernih jedinica, koje su postavljene na ključna mesta, na primer u Terazijskom tunelu, Mostarskoj petlji, Brankovoj ulici... Aplikacija ne izvlači srednju vrednost, nego najgore merenje uzme kao relevantno i stavi ga pored imena grada.

VIDEO: Misteriozni dim u Banjičkoj šumi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    19. februar 2019 | 13:07

    Ja pobegla iz Uzica u Beograd zbog zagadjenog vazduha. Ovde prodisala. Ili se Uzice ne smatra gradom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA