U nekim selima ove opštine beba nije rođena pola veka, ali Bogdan i Zorica, sa fakultetskim diplomama, rešili su da ostanu i lepo žive od cveća (FOTO)

"Posla u gradu je malo, a ovde možemo da živimo ne pristojno, nego lepo"

  • 11
Život u selu gde beba nije rođena 50 godina Foto: Telegraf.rs

U pomoravskoj opštini Rekovac, gde u nekim selima beba nije rođena 50 godina, a najmlađi stanovnici imaju isto toliko, jedan mladi bračni par, oboje fakultetski obrazovani, rešili su da ostanu na selu.

ČUDO, FAKULTETSKI PAR U SELU

Bogdan Tomić i njegova supruga Zorica bave se cvećarstvom u rekovačkom selu Tečić. Planiraju da sina Viktora, starog godinu i po dana, odgajaju u mirnom okruženju i još mu obezbede biznis da bi i on možda ostao na selu.

- Supruga je završila Tehnički fakultet u Boru, a ja sam u Beogradu stekao zvanje inženjera telekomunikacija. Živimo ovde u Tečiću i moram priznati da je mnogima skoro neverovatno da fakultetski obrazovan par ostane u Rekovcu, i to na selu. Mi smo se ipak odlučili na to jer želimo da podižemo porodicu u mirnom i čistom kraju, a gradovi Kragujevac i Jagodina su nam blizu- kaže Bogdan.

On i Zorica konkurisali su na javni poziv opštine, koja mlade parove na selu pokušava da zadrži pomagajući im na razne načine. Jedan od njih je dodela 10 plastenika. Prednost su imali parovi do 40 godina.

- Moji se od pre 10 godina bave proizvodnjom cveća, a ovo je selo koje cvećem snabdeva ceo Kragujevac i još neke okolne gradove. Pola sela je s povrća prešlo na karanfile i muškatle. Mi proizvodimo godišnje od 20 do 30 hiljada sadnica. Ima mnogo posla, ulaganja su značajna, ali zadovoljni smo, može da se zaradi. Na placu od 10 ari pod plastenicima imamo pet, a narednih godina planiramo proširenje sve do proizvodnje 50.000 sadnica- kaže Bogdan.

Tomići imaju jasnu ideju kako živeti lepo na selu Foto: Telegraf.rs

Kada u martu stigne novi plastenik on će zameniti dosadašnja dva i porodici omogućiti da ove godine poveća proizvodnju za 10.000 biljaka. Reč je o plasteniku kakav Tomići do sada nisu imali, sa opremom za navodnjavanje, mrežom za senčenje i mogućnošću da u njega ulaze poljoprivredne mašine.

Zorica Tomić kaže da su u poslu i njeni svekar i svekrva, kao i dever. Zorica se za sada bavi prevashodno malim Viktorom, koji već voli rad u plasteniku, ali cveće radije iskopava nego sadi.

- Kada čovek razmotri da je bolji život u selu nego u gradu raditi samo za stan i hranu, ostaće na selu. Takođe, posla u gradu je malo, a ovde možemo da živimo ne pristojno, nego lepo. Uz to, dete nam raste u okruženju lepšem nego što je grad- kaže Zorica.

Zoričin deve3r svekar i svekrva takođe pomađžu Foto: Telegraf.rs

20.000 DINARA ZA SVAKI NOVI BRAK

Opština Rekovac najmanja je i jedina nedovoljno razvijena u Pomoravskom okrugu, s konstantnim padom nataliteta i stanovništva. Zbog toga mlade bračne parove pomaže sa po 20.000 dinara za svaki sklopljen brak, a svaka beba dobija po 100.000. Mladi ipak odlaze u okolne gradove. Posebno obrazovani.

Foto: Telegraf.rs

Dr Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac, kaže da je opština, u saradnji sa kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, dodelila 10 plastenika u vrednosti od 3,6 miliona dinara.

- To je jedan od načina da mlade parove zadržimo na selu. Od njih 10 većina će proizvoditi povrće, a dva para prelaze na cvećarstvo zahvaljujući novim plastenicima- kaže Đorđević.

Prema podacima iz 2017. godine Rekovac ima najniži natalitet u Srbiji. Prosečna starost stanovnika je skoro 60 godina, a mladi čim završe srednju školu odlaze u Kragujevac i Jagodinu.

(M. R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. februar 2019 | 09:51

    PAMETNO !!! TU SU U SVOJOJ KUCI I NA SVOM IMANJU -NEMA DA IH ZEZA NEKI TAJKUN -POSLODAVAC ZA 25 HILJADA DINARA!! U SRBIJI MLADI LJUDI RADE ZA SICU JER GAZDA KRIMOS MORA DA VOZI DZIP I DA POKAZUJE SVOJ STATUS U DRUSTVU A RADNICI PO HALAMA PADAJU U NESVEST OD GLADI!!

  • Rados

    24. februar 2019 | 09:41

    Bolje da proizvedu beli luk crni luk krompir da vlada srbije ne uveze to ic kine .za natalitet da ne pricamo to neka prica veliki gazda AV..

  • Leonora

    24. februar 2019 | 11:29

    Zasto ne kazu kako su dobili te plastenike?Svi koji su uclanjeni u sns su ih dobili.Ostali su na selu jer su zaposljeni u opstinu.Videcemo kad se smeni vlast gde ce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA