Srbija traži 200 vatrogasaca spasilaca, a ovo su uslovi: Evo koliko sklekova morate da uradite za 10 sekundi da biste prošli na konkursu

Budući vatrogasac mora da poseduje vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom„C“ kategorije, ili da je dobije u narednih godinu i po dana

  • 12

U toku je konkurs za upis 200 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno - spasilačkih jedinica na koji se zainteresovani mogu prijaviti zaključno sa 9. aprilom 2019. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Srbije koji najmanje godinu dana imaju prebivalište na teritoriji organizacione jedinice za koju je raspisan konkurs. Polaznik ne sme da ima manje od 19, ni više od 30 godina starosti, mora da ima završenu srednju školu, kao i da ne postoje bezbednosne smetnje za zasnivanje radnog odnosa u MUP-u.

Takođe, budući vatrogasac mora da poseduje vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom „C“ kategorije i da ispunjava posebne uslove u pogledu zdravstvene, psiho-fizičke i bazičnomotoričke sposobnosti.

- Pravo učešća ima i lice koje poseduje važeću nacionalnu vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom „B“ kategorije, a nije položilo vozački ispit „C“ kategorije, uz obavezu da ga položi u roku od 1,5 godine od dana završetka osnovne obuke pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica - kažunu MUP-u.

Oni koji žele da postanu pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice moraju da ispune niz uslova, a najvažniji je da su visoki bar 170 centimetara.

Vatrogasci moraju da imaju položeno za "C" kategoriju, Foto: Marko Jovanović

Ostali se mahom odnose na fitičku spremnost, a sudeći prema kriterijumima za izbor kandidata, veštine koje moraju da poseduju moraju da budu na zavidnom nivou.

U okviru testova koje moraju da prođu, kod kandidata se procenjuje brzinsko eksplozivna snaga ruku i nogu, kao i celokupni potencijal organizma.

Svaki test se vrednuje od 0 do 4 boda, pri čemu maksimalni broj poena iznosi 32.

Šta to znači?

To znači da svako ko želi da postane vatrogasac mora da uradi više od 8 sklekova za deset sekundi, više od 15 podizanja trupa za 30 sekundi i više od dva zgiba za 10 sekundi.

Kandidat mora da skoči više od 180 centimetara u dalj, da pretrči 50 metara za manje od 8 sekundi, kao i da za 12 minuta pretrči više od 2.200 metara.

Kandidatima se meri i penjanje uz konopac, a ako žele da obuku uniformu spasioca moraju da se popnu uz njega za manje od 15 sekundi. Na kraju dolazi plivanje, a pravi kandidat mora da pređe 25 metara za manje od 55 sekundi.

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    3. april 2019 | 13:37

    3/4 sadasnjih vatrogasaca spasilaca nema šanse da prodje test 😂😂😂

  • Duck

    3. april 2019 | 14:37

    Ja ovo sve mogu i dosta bolje. Samo je problem što imam 40god.

  • Ela

    3. april 2019 | 23:38

    E,sve bi bilo lepo da su na testiranju svi kandidati ravnopravni, da nema veza i vezica i da oni najbolji ne budu primljeni, vec oni sa najboljim vezama, iako nesposobni, na testiranju im se tolerisu razne nepravilnosti. Ovo tvrdim odgovorno,jer je pre dve godine, moj sin bio na testirsnju. Po rezultatima bio je medju najboljima, ali nije primljen.cak su organizovali ponovno polaganje psiho testa za pet kandidata koji nisu prosli u prvom krugu, pa valjda im treba organizovati,sva dok ne prodju, ili za onoga koji treba da bude primljen. Kandidati medjusobno vide kako se ko pokaze na testiranju, ali ko njih pita kada ispitivaci unose ocene, a navodno su kandidati pod siframa, tu rade mobilni trlefoni. Inace sam iz Krusevca. E gde je pravde na ovome svetu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA